Sajmovi

Održan Intersec 2019

Intersec Dubai, jedan od vodećih svjetskih sajmova sigurnosti i zaštite, ove je godine privukao 1.212 izlagača iz 54 zemlje. Ova godišnja trodnevna manifestacija održana je u Međunarodnom kongresnom i izložbenom centru u Dubaiju

Priredila: redakcija a&s Adrije
E-mail: redakcija@asadria.com

Sajam sigurnosti i zaštite Intersec 2019 posjetilo je 36.000 posjetilaca iz 126 zemalja, što je povećanje za 23% u odnosu na prethodno izdanje. Uz 1.212 izlagača, šest izložbenih sekcija, 15 državnih paviljona, posebnu zonu posvećenu dronovima i novi Future Security Summit, Intersec je bio najbolji sajam do sada, a obilježila su ga i nova poslovna partnerstva te predstavljanje inovativnih proizvoda. U organizaciji kompanije Messe Frankfurt Middle East, Intersec 2019 je održan u objektu površine 60.000 m2 u Dubaiju, pri čemu je najveća sekcija bila ona posvećena protivpožarnoj zaštiti i evakuaciji s ukupno 431 izlagačem. Komercijalna sigurnost je sljedeća po veličini sa 375 izlagača, a prate je zaštita na radu i očuvanje zdravlja na poslu (142 izlagača), cyber sigurnost (120 izlagača), državna sigurnost i organi reda (90 izlagača) te fizička i perimetarska sigurnost (54 izlagača).

Uloženo mnogo napora
Andreas Rex, direktor Interseca, kaže: “Uložili smo mnogo napora da ovo izdanje Interseca postane najsveobuhvatnije do sada, posebno u smislu jačanja raznolikosti naše izlagačke ponude i zanimljivije organizacije same konferencije. Istovremeno smo vratili poboljšane popularne sadržaje kao što je izložbeni prostor za demonstracije na otvorenom. Mnogi izlagači su iskoristili Intersec 2019 ne samo kao priliku da najave važna strateška poslovna partnerstva nego i da predstave najnovije proizvode za globalno tržište. Reakcija posjetilaca je svakako bila najprivlačniji aspekt ovogodišnje manifestacije, a kako nam se približava Dubai Expo 2020, očekujemo da će 22. izdanje Interseca 2020 biti još uspješnije.“

Sajam Intersec održan je uz podršku mnogih institucija u Dubaija, a tu je i 35 međunarodnih i državnih partnera, profesionalnih udruženja i neprofitnih institucija koje su učestvovale u ovom događaju. Među učesnicima sajma našlo se i skoro dvije trećine od 50 najboljih svjetskih proizvođača u sektoru sigurnosti. Tu je 17 od 20 vodećih kompanija, među kojima su bili Hikvision, Dahua, ASSA ABLOY, Bosch Security Systems, Axis Communications, FLIR Systems, Hanwha Techwin, Tiandy Technologies, Avigilon, Infinova, Optex, VIVOTEK, CP Plus, Nedap, Raysharp, Milestone Systems i Kedacom. Svi su predstavili najnovija rješenja, od usluga za pametne gradove zasnovanih na vještačkoj inteligenciji (AI) i pametnih proizvoda za kućnu sigurnost do najnovijih HD IP kamera i analitičkog softvera, koji se koriste u vertikalama poput bankarstva, maloprodaje, ugostiteljstva i sektora nafte i plina.

Predstavljanje proizvoda
Tako je, naprimjer, Avigilon predstavio novu verziju softvera Avigilon Control Center 6.14., koji dolazi u paketu s poboljšanim mogućnostima tehnologije za pretraživanje prema izgledu, većom sigurnošću i kvalitetnijim performansama. Kanadska kompanija je prezentirala i svoju tehnologiju za pretraživanje prema izgledu, koja koristi AI i duboko učenje za pretraživanje višesatnog zabilježenog materijala. Paul Such, zamjenik direktora sektora prodaje za Evropu, Bliski Istok i Afriku u Avigilonu, kaže da tehnologija za pretraživanje prema izgledu korisnicima omogućava brzo pronalaženje određene osobe ili vozila na više lokacija koje su povezane istim ACC klijentom. „Predstavit ćemo i Avigilonovu tehnologiju detekcije neobičnih pokreta (UMD) kao naprednu AI tehnologiju koja će donijeti potpuno novi nivo automatizacije za potrebe videonadzora“, kaže Such. On navodi da je već dostignuta kritična masa u pogledu količine snimljenih videopodataka i da su jasna ograničenja ljudske koncentracije da se efektivno nosi s potrebom pretraživanja tako velike količine podataka.

Vještačka inteligencija i internet stvari
Ovogodišnje, 21. izdanje Interseca 2019 poklopilo se s predstavljanjem trodnevnog Intersec Future Security Summita, čiji je prvi dan posvećen ključnim temama kao što su predviđanje budućnosti sektora sigurnosti, vještačke inteligencije, interneta stvari (IoT) i inteligentnih sistema. Martin Gren, suosnivač kompanije Axis Communications i izumitelj prve IP kamere na svijetu, bio je među glavnim govornicima koji su iznijeli svoje poglede na budućnost globalne sigurnosne industrije. „Vidimo da sigurnosne potrebe jačaju dok nove i prateće tehnologije donose nove vidove primjene“, kazao je Gren i dodao da je vještačka inteligencija još na počecima iako je u posljednjih nekoliko godina zabilježila ogromna poboljšanja. „Svi očekuju da će se industrija promijeniti zbog AI-ja i dubokog učenja i to je oblast u koju Axis intenzivno ulaže. Ipak, mislim da su stvarne koristi od njih još nekoliko godina ispred nas“, rekao je on.

Fire i Drone Zone
Ovogodišnji događaj obilježila je i jednodnevna konferencija Intersec Fire, na kojoj su bili predstavljeni globalni trendovi u oblasti protivpožarne zaštite i njihov utjecaj na region Bliskog Istoka. Dan kasnije otvoren je i Forum Regulatorne agencije za sigurnosnu industriju Dubaija (SIRA), na kojem su predstavljene najnovije informacije o zakonu o sigurnosti i industrijskim propisima u Dubaiju. Ove godine vraćen je Drone Zone sektor posvećen dronovima, zatim prostor za žive demonstracije i paviljon posvećenom sigurnosnom projektovanju u zgradama.

Nova partnerstva
Sajam su obilježile i ključne teme kao što su pametni i sigurni gradovi, kao i potpisivanja ugovora o saradnji i razumijevanju, kakav je onaj između Smartworlda, sistem-integratora iz Emirata, i kompanije Honeywell Building Solutions kao jednog od globalnih lidera u sektoru umreženih zgrada. Obje strane su se obavezale da će raditi na podizanju digitalno transformisanih, održivih, sigurnih i efikasnih zgrada širom te zemlje. Jako pozitivne reakcije posjetilaca sajma Intersec 2019 dolaze u vrijeme kada na Bliskom Istoku nastavlja jačati potražnja za sigurnošću i zaštitom od požara.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *