Regija

Predstavnici pet bh. gradova na Svjetskom kongresu u Barseloni

U okviru projekta “Pametni gradovi ka digitalnoj transformaciji gradova u Bosni i Hercegovini” predstavnici pet lokalnih samouprava u toj zemlji prisustvovali su Smart City Expo World Congressu u Barseloni.

Riječ je o jednom od vodećih međunarodnih događaja za gradove, koji je posvećen osnaživanju i efikasnijem funkcionisanju gradova kroz uvođenje pametnih tehnoloških inovacija.

Grad Zenicu, jednu je od pet jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini koja učestvuje u ovom projektu, na kongresu su predstavljale Jakuta Imširović, šefica Sektora za ekologiju i komunalne poslove, i Elma Alić, stručna saradnica za zaštitu okoliša u Sektoru za ekologiju i komunalne poslove Grada Zenica.

“U sklopu studijske posjete, voditelji projekta i koordinatori na lokalnom nivou imali su priliku upoznati se s novim znanjima, iskustvima, preuzeti nove pozitivne prakse te implementirati ih s ciljem efikasnijeg razvoja digitalizacije”, rekla je Jakuta Imširović.

Projekat “Pametni gradovi ka digitalnoj transformaciji gradova u Bosni i Hercegovini” realizuje se kroz razvojno partnerstvo s kompanijama Lanaco i DVD Solutions u okviru develoPPP.de programa, koji implementira GIZ u ime njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, u saradnji s udruženjem Bit Alijansa.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *