Svijet

Prepoznavanje lica postaje unosno tržište

Tržište prepoznavanja lica porast će sa 3,8 milijardi dolara u 2020. na 8,5 milijardi do 2025, po složenoj godišnjoj stopi rasta od 17,2%, procjene su Marketsandmarketsa. Istraživači predviđaju da će tržište znatno rasti u narednih pet godina zbog povećanih ulaganja vladinih agencija i odbrambenog sektora. Uz to, rastuća nadzorna industrija, posebno u Sjevernoj Americi i Evropi, ali i u Azijsko-pacifičkoj regiji, mogla bi potaknuti kompanije da razvijaju ili implementiraju takva rješenja.

Još od 60-ih godina prepoznavanje lica je doživjelo velike promjene. Blizu 60% prihoda od te tehnologije odnosi se na organe reda, vojsku i odbranu, domovinsku sigurnost te državne agencije. Američka Agencija za napredna odbrambena istraživanja (DARPA) finansirala je procjenu te tehnologije (FERET) od 1993. do 1997. godine kako bi se potaknuo njen razvoj. Time su evaluirani prototipovi sistema za prepoznavanje lica, što je potaknulo njihovu komercijalizaciju.

Softverski alati pružaju bržu i lakšu identifikaciju i verifikaciju na osnovu karakteristika lica, što olakšava brojne procese, kao što su imigracija, praćenje prisustva i kontrola pristupa. Softverski alati se dijele na 2D i 3D prepoznavanje lica te analitiku lica.

Utvrđeno je da rast stope kriminalnih i terorističkih aktivnosti pokreće potražnju za naprednim tehnologijama. Trenutno softver za 3D prepoznavanje lica postaje privlačniji krajnjim korisnicima jer može precizno detektirati i prepoznati različite izraze lica i položaje. Kompanije kao što su NEC, Ayonix, Idemia i Stereovision Imaging nude softverske alate za to, koji će, prema procjenama, ostvariti najvišu stopu rasta u narednih pet godina.

Američko i kanadsko tržište najviše se razvijaju u ovom segmentu, prvenstveno zbog većeg prihvatanja tehnologije prepoznavanja lica u kompanijama, ali i rasta inicijativa vezanih za pametne gradove, e-pasoše i e-vize.

Najveći proizvođači navedeni u istraživanju su: NEC, Aware, Ayonix, Cognitec, NVISO, Animetrics, Neurotechnology, Daon, Stereovision Imaging, Techno Brain, Innovatrics, Id3 Technologies, Thales, Idemia, Nuance Communication, Bio ID, Fulcrum Biometrics, Trueface.AI, Amazon, Facephi, Herta Security, Kairos AR, Sightcorp i Microsoft.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *