Svijet Vijesti

Svjetska potrošnja na sigurnost 133,7 milijardi dolara do 2022.

Potrošnja na sigurnosni hardver, softver i usluge dosegnut će cifru od 133,7 milijardi dolara do 2022. godine, procjene su International Data Corporationa (IDC).
Iako se pretpostavlja da će potrošnja blago padati do kraja izvještajem obuhvaćenog perioda, tržište će ipak rasti objedinjenom godišnjom stopom od 9,9 posto. Rezultat je povećanje potrošnje za čak 45 posto u odnosu na 92,1 milijardu dolara u 2018. godini.

Najveći udio i najbrži rast na globalnom nivou ostvarit će segment sigurnosnih usluga: 40,2 milijarde dolara uz 11,9% stopu rasta. U okviru toga najveći dio činit će upravljive sigurnosne usluge s gotovo 50 posto, a ostatak uglavnom integracija i konsultantske usluge. Sigurnosni softver je druga po veličini kategorija s očekivanom potrošnjom od 34,4 milijarde dolara u 2018. U okviru toga, softver za zaštitu korporativnih mreža prilikom pristupanja s udaljenih lokacija držat će najveći udio, a slijedi softver za provjeru identiteta i kontrolu pristupa te softver za upravljanje sigurnošću i rizicima.

Najveća ulaganja u bankarstvu

Kada je riječ o vertikalama, bankarski sektor će najviše investirati u sigurnosna rješenja s 10,5 milijardi dolara u 2018. na 16 milijardi 2022. godine, pri čemu će se više od 50 posto odnositi na sigurnosne usluge. Proizvodnja gotovih proizvoda s 8,9 milijardi na drugom te vladin sektor sa 7,8 milijardi na trećem mjestu slijedit će sličan obrazac s polovinom ukupne potrošnje na usluge. Industrije s najbržim rastom potrošnje na sigurnost bit će telekomunikacije (13,1%), državna i lokalna uprava (12,3%) te industrija eksploatacije prirodnih resursa (11,8%).

“Ulaganje u sigurnost je prioritet u svakoj industriji, jer se kompanije pokušavaju zaštititi od velikih cyber napada i ispuniti sve strožije zakonske odredbe”, rekla je Eileen Smith, voditeljica programa u istraživačkoj kompaniji IDC. “Iako su sigurnosne usluge važan dio njihovih investicijskih strategija, one također ulažu i u infrastrukturu i aplikacije potrebne za suočavanje sa sve većim rizicima.”

SAD, UK i Kina najveća tržišta

Najveće tržište za sigurnosna rješenja su Sjedinjene Američke Države s ukupnom potrošnjom od 39,3 milijarde dolara ove godine. Velika Britanija drži drugo mjesto u 2018. sa 6,1 milijardu, a slijede Kina (5,6), Japan (5,1) i Njemačka (4,6). U SAD-u najviše novca za sigurnosne sisteme uložit će industrija proizvodnje gotovih proizvoda te vladin sektor, u UK-u bankarstvo i proizvodnja, a u Kini telekomunikacije i bankarstvo. U narednih pet godina najveći rast ostvarit će Kina s prosječnom godišnjom stopom od 26,6 posto. U Azijsko-pacifičkoj regiji slijede Malezija i Singapur sa 21,1, odnosno 18,2 posto.

Iz perspektive veličine kompanija, gotovo dvije trećine potrošnje na sigurnost u 2018. odnosi se na velika i veoma velika preduzeća. Velika (500-999 zaposlenih) i srednja preduzeća (100-499 zaposlenih) ostvarit će najveći rast ulaganja u sigurnost sa stopom od 11,8%, odnosno 10%. Međutim, i manje će firme sa 10-99 zaposlenih također doživjeti solidan rast (8,9%) uz potrošnju od preko osam milijardi dolara u 2018.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *