Regija

U Sarajevu uskoro novi trolejbusi s videonadzorom

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo kompletiralo je tendersku dokumentaciju za nabavku 25 novih trolejbusa, koja je dostavljena Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

Riječ je o najvećoj poslijeratnoj nabavci vozila, koju su realizirali Vlada i Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo u saradnji s EBRD-om. Ukupan iznos koji će biti utrošen je 15 miliona eura.

Novih 25 niskopodnih trolejbusa posljednje generacije bit će opremljeni naprednim sistemima naplate karata, brojanja putnika, pristupom osoba s invaliditetom, sofisticiranom i razdvojenom klimatizacijom i grijanjem putničkog prostora te LED osvjetljenjem.

U trolejbuse će biti ugrađena najsavremenija elektrooprema, a bit će napravljeni prema aktuelnim evropskim standardima i normama. Kao pogon će se koristiti ekološki motori koji zahtijevaju minimalno održavanje, veoma su pouzdani i dugovječni u eksploataciji.

Vozila će također biti opremljena informacijskim sistemom za putnike, koji će se sastojati od displeja i zvučnika u putničkom prostoru vozila, putem kojih će se vršiti najava narednih stanica na ruti vozila, te davati druge obavijesti. U unutrašnjosti će biti ugrađeni i LCD monitori s mogućnosti prikaza videosadržaja.

U putničkom prostoru i kabini vozača bit će postavljene videonadzorne kamere, s mogućnošću naknadnog pregleda videozapisa, što je značajan doprinos sigurnosti putnika.

Prvi testni trolejbus će se naći na ulicama osam mjeseci od dana potpisivanja ugovora. Svaki naredni mjesec bit će isporučena tri nova trolejbusa. Kompletna isporuka će biti završena u roku 16 mjeseci, saopćila je Press služba Kantona Sarajevo.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *