Kontrola pristupa

Vatrogasci riješili problem izgubljenih ključeva pomoću CLIQ Go elektronskog sistema zaključavanja

U mjestu Mistelbach, u blizini granice Austrije sa Češkom i Slovačkom, dobrovoljna vatrogasna brigada djeluje već 140 godina. Za to vrijeme vatrogasci ne samo da su se borili protiv požara, nego i pružali i prvu pomoć u specijalnim operacijama poput izvlačenja vozila i spašavanja.

Služba za pomoć u hitnim situacijama uspostavljena je za pružanje regionalne podrške u slučaju katastrofa, kao i za podršku i pomoć vatrogasnim brigadama na teškim zadacima, kao što su požari velikih razmjera, prirodne katastrofe, snabdijevanje stanovništva namirnicama tokom vanrednih situacija ili čišćenje puteva.

Michael Holzschuh, zamjenik šefa dobrovoljnog vatrogasnog društva, iznio je zahtjeve za novi sistem zaključavanja: „Brza reakcija je neophodna ako smo pozvani na teren i tu je svaka sekunda važna. Osim toga, stvari se lako izgube. Gubitak ključa je posebno iritantan problem. Imamo 50 kolega, to je 50 ključeva. U prošlosti je gubitak ključa bio veliki problem. Ne možemo dozvoliti svakome da ima pristup“.

CLIQ Go, elektromehanički sistem kompanije ASSA ABLOY, ponudio je rješenje za kontrolu pristupa u skladu sa standardima 21. vijeka. Stanica je opremljena sa 15 CLIQ mehatronskih cilindara za zaključavanje koji nakon instalacije rade bez povezivanja kablovima. Pedeset programabilnih CLIQ ključeva na baterije distribuirano je ovlaštenim korisnicima. Standardna baterija unutar svakog CLIQ ključa napaja mikroelektroniku unutar cilindra za zaključavanje.

Upravljanje sistemom pomoću aplikacije CLIQ Go olakšava kontrolu pristupa za Mistelbachovu vatrogasnu brigadu. Osoblje sada može koristiti sve brave preko standardnog pametnog telefona. Svaki korisnik, pa i tehnički laik, sada preko aplikacije CLIQ Go može izdavati nove ključeve ili poništiti one izgubljene.

„Ključna prednost CLIQ sistema je jednostavno upravljanje ključevima“, kaže Alexander Kopp, stručnjak za sigurnost u Alexander Kopp Schlosserei & Sicherheitstechnik u Parndorfu. „Imate jedan ključ za sve cilindre. Programiranje je jednostavno i nema dodatnih troškova u pogledu softvera. Pristup se može definirati pojedinačno za svaki ključ, kao i ponovo lako blokirati ako se ključ izgubi.”

CLIQ sistem rada je znatno olakšao i naknadnu ugradnju, jer za instalaciju nije potrebno postavljati kablove. Napajanje se vrši preko baterija u ključu koje je lako zamijeniti bez diranja cilindra.

Nakon što je CLIQ Go dobio GIT nagradu za sigurnost u kategoriji „kontrola pristupa, protuprovalni alarm i zaštita perimetra“, žiri za dodjelu nagrada istakao je sposobnost ove tehnologije da pomogne korisnicima da „svakodnevno upravljaju kontrolom pristupa s bilo kojeg mjesta. Jedinstveno mehaničko kodiranje za sve sisteme omogućava bravarima da drže ključeve i cilindre na stanju, te da ih programiraju i konfiguriraju na zahtjev pomoću softvera.”

U Mistelbachu, lokalna vatrogasna služba ove prednosti svakodnevno vidi i na djelu.

Preuzmite besplatni vodič za rješenja i saznajte više  o CLIQ Go tehnologiji na  https://campaigns.assaabloyopeningsolutions.eu/cliq-go

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *