Regija

Veći broj cyber napada u Hrvatskoj

U prvih jedanaest mjeseci 2022. godine u Hrvatskoj je zabilježeno deset posto više kibernetičkih napada u odnosu na isti period prošle godine, rekao je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović na Konferenciji o sigurnosti informacijskih sistema.

Opasnost od kibernetičkih prijetnji neprestano raste jer kriminalci izvode tehnološki naprednije napade na kritičnu infrastrukturu, kompanije i građane, a otežavajuća okolnost je i rat u Ukrajini, jer se osim konvencionalnih metoda koristi i hibridno ratovanje. U nepunoj protekloj godini udio napada koji ciljaju kritičnu infrastrukturu porastao je s 20 na 40 posto, kaže Božinović, ponajviše kao posljedica ruskih nastojanja da oštete ukrajinsku infrastrukturu i špijuniraju zemlje koje pomažu Ukrajinu.

U Hrvatskoj je zbog toga intenziviran rad na novoj Nacionalnoj strategiji kibernetičke sigurnosti, a policija godinama jača kapacitete za borbu protiv cyber kriminala.

U posljednje tri godine MUP je uložio više od milion eura u tehnološku modernizaciju ovog segmenta rada policije, a u toku je ulaganje 1,6 miliona eura u okviru NPOO-a, kao i nova ulaganja u 2023. godini u okviru unutrašnjeg fonda sigurnosti Evropske unije.

Izvor: Hina

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *