Prijevoz / Saobraćaj Vertikalna tržišta

Vizija kompanije Bosch: Budućnost u pametnim gradovima

Bosch radi na pripremi gradova i naselja za budućnost, koji će nuditi pametnu mobilnost, bolji kvalitet zraka, više pogodnosti, veću sigurnost uz brojne nove usluge. Ukratko, cilj je znatno bolji kvalitet života u gradovima i naseljima
Piše: Danijel Jerković, prodajni menadžer za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju, Bosch sigurnosni sistemi
Urbanizacija je sve izraženija, kao i izazovi s kojim se gradovi suočavaju. Čak i danas postoji velika potreba za pametnim rješenjima. „Potreban nam je novi koncept grada. Tehnologija je jedan od ključnih faktora koji gradove čine pametnim i vrijednim življenja. Kada su u pitanju pametni gradovi, malo kompanija može parirati Boschevom sveobuhvatnom portfoliju, poznavanju različitih sektora i vrhunskoj stručnosti u oblasti senzora, softvera i usluga“, ističe član Upravnog odbora kompanije Bosch Stefan Hartung. Inače, Bosch je ove godine predstavio mnoštvo novih rješenja koja će gradove učiniti pametnijim. Ona se kreću u rasponu od novog kompaktnog uređaja koji mjeri i analizira kvalitet zraka u realnom vremenu do sistema koji digitalno prati nivo vodostaja u rijekama i šalje rano upozorenje o rizicima od poplava. Tu je i potpuno automatizirani sistem pronalaska parking-prostora koji olakšava život vozačima.
Sektor pametnih gradova bilježi neviđen rast 
Neke od najvećih metropola u svijetu su već postale sinonimi za pametne gradove. Prema studiji koja je rađena za Bosch, tržište pametnih gradova će između 2020. i 2025. godišnje rasti za 19 posto i u konačnici dostići vrijednost od 800 milijardi dolara. U Boschu smatraju da je ovo velika poslovna prilika. „Dugo vremena pametni grad je bio samo vizija. Mi je pretvaramo u stvarnost. Bosch je u odličnoj poziciji da povezani grad pretvori u tehnološki i komercijalni uspjeh“, kaže Hartung. Kompanija je trenutno uključena u 14 sveobuhvatnih projekata pametnih gradova na području San Francisca, Singapura, Tianjina, Berlina i Štutgarta, a u protekle dvije godine i udvostručila je svoju prodaju u okviru međusektorskih projekata, čime je njena vrijednost dostigla skoro milijardu eura. Naprimjer, na području grada San Leandra u zaljevu San Francisca opremila je oko 5.000 uličnih svjetala LED diodama sa sistemom za daljinsko upravljanje gradskom rasvjetom. Na taj način rasvjeta se uključuje samo kada je potrebno. Zahvaljujući ovom rješenju, San Leandro će u narednih 15 godina uštedjeti oko osam miliona dolara. Mike Mansuetti, predsjednik kompanije Bosch North America, tim povodom je rekao: „Bili gradovi veliki ili mali, naša pametna rješenja će im pomoći da uštede energiju i novac.“
Više umreženosti
Internet stvari pronalazi mjesto u svim sferama života i već je postao jedan od temelja povezanih gradova. Studija kompanije Gartner predviđa da će do 2020. godine oko 230 miliona domova širom svijeta biti povezano, što je oko 15 procenata od ukupnog broja. Do tada više od 20 milijardi uređaja širom svijeta će biti međusobno povezano, uključujući detektore dima, protivprovalne alarme, mjerače električne energije, kućanske aparate i dr. „Bosch je rano prepoznao ovaj potencijal“, kaže Hartung i dodaje: „Čak i danas više od polovine naših elektronskih proizvoda podržava umrežavanje, a naš cilj je da taj broj do 2020. godine naraste na 100 posto.” Bosch namjerava dodatno proširiti svoja istraživanja i u oblasti vještačke inteligencije. Kompanija je prošle godine otvorila istraživačke centre za vještačku inteligenciju u gradovima Renningenu (Njemačka), Palo Alto (SAD) i Bengalur (Indija), a do 2021. godine planira uložiti oko 300 miliona eura na njihova proširenja.
Kvalitetniji zrak koji udišemo
Kvalitet zraka jedan je od najvećih izazova s kojim se suočavaju gradovi. Zahvaljujući pametnim tehnologijama, gradovi će moći poduzimati blagovremene i ciljane mjere kako bi ga poboljšali. Međutim, to uveliko zavisi od preciznih mjerenja. Boschevo novo rješenje razvijeno s Intelom u ovom segmentu je Climo sistem za praćenje mikroklime. On mjeri i analizira 12 parametara koji su važni za kvalitet zraka, uključujući ugljik-dioksid, azotni oksid, temperaturu i relativnu vlagu. Aparat posjeduje gotovo stotinu puta manje dimenzije u odnosu na konvencionalne sisteme i radi uz tek jednu desetinu njihovih troškova.
Rano upozoravanje
U mnogim krajevima svijeta klimatske promjene imaju za posljedicu nepredvidive vremenske prilike. Istraživači očekuju da će obilne padavine dovesti do čestih i nepredvidivih poplava. Do sada su za mjerenje vodostaja u rijekama uglavnom korišteni mehanički uređaji, na čija se očitavanja čekalo i po nekoliko sati. Danas, sistem monitoringa poplava mijenja situaciju u korijenu. On u realnom vremenu prati nivo vode u rijekama i drugim vodnim tijelima blizu gradova i upozorava na predstojeće poplave. U okviru pilot-projekta Bosch testira novi sistem na rijeci Neckar kod Ludwigsburga u Njemačkoj. Ultrazvučne senzorske sonde i kamere prate promjene nivoa, brzine i propusnosti vode. Podaci se šalju na Bosch IoT Cloud radi obrade. Ukoliko se prekorače kritične vrijednosti, rano upozorenje u vidu tekstualne poruke šalje se pogođenim općinama, stanovništvu i vlasnicima preduzeća. To im daje dovoljno vremena da preduzmu mjere zaštite od poplava.
Umreženo parkiranje
Bosch radi na tome da transport budućnosti oslobodi nesreća, stresa i štetnih emisija te pomogne u rješavanju problema s gradskim prijevozom, gužvama i parkiranjem. Američki vozači danas provode više od 40 sati godišnje u saobraćajnom zastoju, na čemu se izgubi oko 160 milijardi dolara. Od tog vremena trećina se izgubi u potrazi za parkingom. Zahvaljujući sistemu organizacije parkinga na nivou zajednice, Bosch će pojednostaviti potragu za odgovarajućim parking-prostorom. Tokom same vožnje automobili automatski prepoznaju i mjere veličinu razmaka između parkiranih vozila i u realnom vremenu unose te podatke u digitalnu mapu. Na taj način vozače se može automatski odvesti do slobodnih mjesta za parkiranje. Bosch već testira ovu uslugu u njemačkim gradovima kao što je Štutgart. Isto će biti urađeno i u 20 američkih gradova, uključujući Los Angeles, Miami i Boston. Osim toga, Bosch i Daimler su početkom ove godine predstavili novu uslugu automatiziranog parkinga. Automobili u garaži muzeja Mercedes-Benz u Štutgartu mogu samostalno tražiti mjesto, bez vozača. Za ovo rješenje kompanija Bosch je nedavno osvojila nagradu za tehnološku inovaciju Frost & Sullivan 2017.
Za uštedu energije i troškova
U izvještaju BP Energy Outlook 2035 navodi se procjena da će globalna potrošnja energije do 2035. godine porasti za 30 posto. Bosch nudi mnogo pametnih rješenja za upravljanje energijom koja mogu smanjiti njenu potrošnju. Jedno od njih je Bosch DC mikromreža, koja se može koristiti za napajanje velikih zgrada ili kompleksa. S obzirom na to da mikromreže uglavnom koriste obnovljive izvore, one su i ekološki prihvatljivo rješenje. Boscheve mikromreže troše i do 10% manje energije od konvencionalnih elektrana, a krasi ih i samodovoljnost, što ih čini pouzdanim izvorom energije.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *