Svijet

Zabilježeno više od 16 miliona cyber napada povezanih s COVID-om

Pandemija koronavirusa u znatnoj je mjeri utjecala i na cyber sigurnost jer se pojavio novi val cyber prijetnji u okviru kojeg su kriminalci iskoristili COVID-19 za pokretanje napada.

Prema podacima koje je analizirao tim Atlas VPN-a, 16,4 miliona takvih prijetnji otkriveno je prošle, 2020. godine.

“Pandemija je stvorila savršenu oluju za cyber kriminalce. Prije svega, mnoge su kompanije bile prisiljene preći na rad na daljinu, a manje pripremljene postale su brza zarada za online napadače. Drugo, opća panika i strah od pandemije učinili su ljude podložnijim takvim prijetnjama”, Rachel Welch, operativna direktorica Atlas VPN-a.

Od svih prošlogodišnjih cyber prijetnji povezanih s COVID-om gotovo 89% ili oko 14,5 miliona napada odnosilo se na zlonamjerni spam. Slijede štetni URL-ovi s nešto više od 11% ili 1,85 miliona cyber prijetnji te malveri s manje od 1% ili blizu 33 hiljade prijetnji. Iako efikasna, posljednja metoda zahtijeva veću tehničku stručnost, što je mogao biti razlog zašto je i najmanje korištena.

Najveći broj prijetnji, 6,3 miliona ili 38%, poticao je iz SAD-a, a 28% ili 4,6 miliona napada iz tri evropske zemlje s najvećim brojem stanovnika: Njemačke, Francuske i Velike Britanije.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *