Cyber sigurnost Security Services

10 najgorih malwera svih vremena

Ostvarivanje fizičkog pristupa kompjuterskim sistemima najčešće nije lako, kako zbog mjera fizičke i tehničke sigurnosti tako i zbog geografske disperzije. Zbog toga napadači koriste druge metode kako bi došli do pristupa sistemu. Jedna od najčešćih metoda je instalacija zlonamjernog programskog koda na uređaj žrtve. Taj se kod jednim imenom naziva malware

Izvor: Goran Milić
E-mail: redakcija@asadria.com

Zlonamjerni programski kod može uzrokovati štetu ili, što je danas češći slučaj, može napadaču omogućiti korištenje uređaja za sofisticiranije napade. Iako se tipovi malware softvera mogu dijeliti po različitim kriterijima, najčešća podjela je na trojance, viruse i crve. Trojanci su dobili ime po trojanskom konju, jer izvode sličan trik – sakrivaju svoju pravu funkciju u obliku nekog korisnog programa. S obzirom na to da ih sami korisnici instaliraju na sistem, oni su izuzetno opasni jer obično imaju velike ovlasti nad sistemom. Najčešće je riječ o malim korisnim programima koji obavljaju neke česte zadatke, ali se u posljednje vrijeme češće nalaze u obliku izvršnih skripti na web-stranicama. U slučaju da je pretraživač weba konfigurisan tako da se web-skripte izvršavaju automatski, trojanac se može pokrenuti jednostavnim dolaskom na web-stranicu, bez ikakve akcije korisnika.

Napad i širenje

Virusi su vjerovatno najpoznatiji oblik malicioznog programskog koda. Naziv su dobili po funkciji samostalne replikacije koju posjeduju i biološki virusi. Kada virus “inficira” ili “zarazi” jedan uređaj, automatski počinje da traži i drugi uređaje koji se nalaze u njegovoj blizini (Ethernet ili WiFi mreža, uređaji povezani Bluetooth protokolom i sl.) kako bi širio zarazu. Prvi virusi su se prenosili disketama, ali danas najčešće koriste mail poruke i zaražene dokumente uredskih aplikacija. Zanimljivo je da virusi mogu određeno vrijeme biti neaktivni na sistemu, te se aktivirati tek na nakon određenog vremena ili na neki specifičan događaj (datum, spajanje na određenu mrežu, priključenje određenog hardvera i sl.).

Crvi su programi koji putuju kompjuterskom mrežom s jednog kompjutera na drugi. Za razliku od virusa, crvi “inficiraju” sisteme bez interakcije korisnika, mada u novije vrijeme razlika između crva i virusa postaje sve manja, s obzirom na to da maliciozni softver postaje sve složeniji, te u sebi objedinjava osobine više tipova zlonamjernog programskog koda. Osim izvršavanja zlonamjernog koda, crvi predstavljaju opasnost i za kompjuterske mreže, jer svojim repliciranjem zagušuju mrežni saobraćaj.

Melissa

Melissa je jedan od prvih masovnih virusa. Riječ je o skripti sakrivenoj u Word dokumentu, koja se replicirala na 50 slučajno odabranih mail adresa u žrtvinom adresaru. U istragu o kreatoru virusa se uključio i američki FBI, jer je virus uzrokovao totalni haos u kompjuterskim mrežama američkih državnih organizacija. Kreator Mellisa virusa David L. Smith kasnije je pomagao u hvatanju drugih cyber kriminalaca, a odslužio je “samo” 20 mjeseci zatvorske kazne.

ILOVEYOU

Godinu dana nakon Melissa virusa internet je pogodila pošast zvana ILOVEYOU. Ovaj crv je stigao sa Filipina. Ime je dobio po naslovu mail poruke kojom se širio, u kojoj se navodno nalazila ljubavna poruka tajnog obožavatelja žrtve. Crv je imao više načina malicioznog djelovanja – od mijenjanja registry baze Windows operativnog sistema do preuzimanja i pokretanja aplikacije za krađu šifri. Procjenjuje se da je šteta od ovog virusa iznosila oko 10 milijardi američkih dolara.

Klez

Klez je prvi malware koji je upotrijebio tehniku koja će kasnije postati poznata kao polimorfizam. Zavisno od varijante, ovaj maliciozni kompjuterski program mogao je imati karakteristike virusa, crva ili trojanca. Ubrzo nakon pojavljivanja hakeri su unaprijedili Klez, tako da je postao značajno opasniji od svoje originalne verzije. Jedna od metoda koju je koristio je slanje mail poruka s podacima iz adresara žrtve u From polju. Klez se zbog toga smatra i prvim ozbiljnim spam virusom.

Code Red i Code Red II

Ova dva crva su iskorištavala slabosti otkrivene u Windows NT i Windows 2000 operativnim sistemima. U pitanju je bio buffer overflow problem, što znači da je program mogao kreirati toliko podataka u memoriji da su prepisivani podaci drugih aplikacija. Code Red je korišten za DoS napade na Bijelu kuću. Code Red II je preuzimao potpunu kontrolu nad kompjuterom žrtve.

Nimda

Virus Nimda (što je naopako napisano Admin – Administrator, korisnik s najvećim pravima na sistemu) bio je najbrže replicirajući virus svog vremena. Iako je napadao i personalne kompjutere, njegov kod je bio usmjeren prvenstveno na glavne servere koji upravljaju internetom. Zbog svog brzog širenja Nimda se smatra DDoS virusom.

SQL Slammer/Sapphire

Prvi virus koji je napadao isključivo servere, i to one na kojima su se nalazile baze podataka. Ovaj virus je potpuno ugasio nekoliko vrlo velikih sistema. Bankomati Banke Amerike su potpuno prestali s radom, hitne službe grada Seattlea su bile potpuno isključene, a Continental Airlines je obustavio nekoliko letova zbog ugašenog sistema za čekiranje. Ovaj virus je prvi put upotrijebio takozvani Zero Day attack, iskoristivši slabost u softveru za koji se nije znalo i za koji nije bilo lijeka. Brzina širenja ovog virusa i danas se uzima za primjer štetnosti. Za samo petnaestak minuta polovina servera koji čine osnovu interneta bila je oborena.

Sasser i Netsky

Ovaj virus se nije širio mail sistemom, već je koristio slabosti u Windows operativnom sistemu. Kada se instalirao na žrtvin kompjuter, tražio je druge sisteme sa poznatim slabostima u mreži. Ovo je jedan od rijetkih slučajeva u kojima je tvorac virusa otkriven i uhapšen, ali je sedamnaestogodišnji Sven Jaschan zbog maloljetnosti izbjegao dugu zatvorsku kaznu.

Conficker

Ovaj crv je zaražene kompjutere vezivao u botnet mrežu, te je u jednom trenutku pod njegovim kontrolom bilo više od devet miliona kompjutera. Jedna od najvećih virusnih zaraza u historiji je uzrokovala više od devet milijardi dolara štete. Crv je koristio slabosti u Windows operativnom sistemu, te je isključivao antivirusnu zaštitu.

CryptoLocker

Jedna od novijih prijetnji. Ovaj trojanac je kriptirao sadržaj hard diska kompjutera koji je zarazio, pa je od vlasnika zahtijevao plaćanje otkupnine za vraćanje podataka. Otkupnina je iznosila oko 400 američkih dolara. Policija je uspjela pronaći botnet koji je kontrolisao CryptoLocker i uspjela ga je isključiti. Broj zaraženih kompjutera bio je veći od 500.000, ali nije poznato koliko je žrtava platilo otkupninu.

Stuxnet

Stuxnet je prvi ozbiljan primjer virusa kreiranog za cyber ratovanje. Pretpostavlja se da ga je kreirala izraelska vojska, a cilj su mu bila iranska nuklearna postrojenja. Stuxnet je, postavljajući pogrešne parametre rada, uništavao skupocjenu industrijsku opremu. Pretpostavlja se da je uništio petinu iranskih nuklearnih centrifuga, ali se crv širio i po drugim Siemens SCADA sistemima širom svijeta.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *