Magazin

a&s Adria 143

Razvijati svijest o opasnostima digitalnog okruženja

U našem regionu se problem zaštite privatnih podataka djece na internetu tek posljednjih godina počeo ozbiljnije shvatati i postao predmet koordiniranog djelovanja na nivou države. Prema istraživanju koje je nedavno objavila Hrvatska izvještajna novinska agencija, svako četvrto dijete u toj zemlji bilo je žrtva zlostavljanja na internetu. U svjetskim okvirima problem također nije zanemariv. U prošlogodišnjem istraživanju Ipsosa, kompanije za analizu tržišta, provedenom u 28 zemalja širom svijeta stoji da je u prosjeku skoro petina roditelja izjavila da su njihova djeca barem jednom tokom 2018. godine bila žrtve cyberbullyinga. Pri tome je od zemalja pokrivenih istraživanjem problem najizraženiji u Indiji, Brazilu i SAD-u, gdje je 37, 29 i 27 posto roditelja reklo da su njihova djeca zlostavljana na internetu. Ovi podaci pokazuju da postoji sve veća potreba za strukturiranim mjerama zaštite ličnih podataka djece na internetu, budući da se zlostavljači često koriste fotografijama i drugim materijalima dobijenim od njih na prevaru, koje zatim koriste da ih ucjenjuju. Jedan takav korak u Evropskoj uniji napravljen je stupanjem na snagu Opće regulative o zaštiti podataka (GDPR), koja se posebno bavi zaštitom privatnosti djece na internetu.
Koliko smo uistinu svjesni izazova digitalnog okruženja po djecu? Jedan od problema je to što u društvu postaje općeprihvaćena pojava da djeca čak i u vrlo ranoj dobi počinju koristiti pametne uređaje i internet. Ona naivno pristupaju korištenju interneta i često nisu svjesna opasnosti širenja privatnih podataka i materijala na njemu. Prema mišljenju relevantnih stručnjaka, djeca uglavnom znaju teoriju o osnovama zaštite privatnosti na internetu, često bolje i od svojih roditelja. No, najveći problem leži u tome što najčešće nisu svjesna svih opasnosti interneta kao što su svjesni njihovi roditelji. Zato je neophodno raditi na osvještavanju, prvenstveno roditelja, a nakon toga i čitavog društva. Mi moramo biti podrška našoj djeci u odrastanju u digitalnom okruženju i to se ne odnosi samo na pitanja zaštite privatnosti kada smo na internetu ili se koristimo tehnologijom nego i na ostale teme poput sigurnosti i odgovornog ponašanja.

Mahir Hodžić

Zaštita podataka djece na internetu

Hrvatska agencija za zaštitu osobnih podataka je 28. januara obilježila evropski dan zaštite ličnih podataka stručno-edukativnim skupom “zaštita osobnih podataka djece u digitalnom dobu”. Ovu sve bitniju temu smo odlučili detaljnije istražiti, naročito zato što je i GDPR postrožio standarde upravljanja podacima s posebnim naglaskom na podacima djece

INTERVJU

– Anton Mladenov, regionalni menadžer prodaje, AxxonSoft

TRŽIŠTA

– Praćenjem učenika do duševnog mira

– Osiguravanje školskih autobusa pomoću tehnologije

– Rast vrijednosti hladnog lanca i nove poslovne prilike

PROIZVODI I SISTEMI

–  Mobilni biometrijski uređaji za autentifikaciju u pokretu

–  Teslagram: Stiže li novi revolucionarni sistem zaštite?!

– Hikvision: Više vremena za planetu

– ASSA ABLOY: Code Handle elektronska kvaka s pin zaštitom

– MS Security: Pet godina uspešnog poslovanja

– Zarja elektronika: Širenje poslovanja na hrvatskom tržištu

TEME

– IT sigurnost: Važnost zaštite privatnih podataka djece na internetu

DOGAĐAJI

– Okrugli stol Hrvatskog ceha zaštitara

– Antenall Beograd: Uspjeh nije slučajan

– Qubit konferencija: Važnost edukacije za cyber sigurnost

– ISE 2019: Sajam koji spaja svjetsku AV zajednicu

– INTERPROTEX ZAGREB: INTERPROTEX – dio 110 godina duge tradicije zagrebačkog velesajma

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *