Kontrola pristupa

Bežična kontrola pristupa u svakoj fazi životnog ciklusa donosi uštede i manju potrošnje energije

Kada su u pitanju instalacija, rad i širenje pokrivenosti, elektronska kontrola pristupa povlači troškove u svakoj fazi životnog ciklusa. No, ni ti troškovi nisu fiksni.

 Odabir bežičnog zaključavanja umjesto žičanog može igrati važnu ulogu u smanjenju potrošnje energije, a time i pratećih troškova

Ušteda pri ugradnji: brža i jednostavnija montaža

Štednja počinje odmah. Faza instalacije je najvažniji doprinos potencijalnoj uštedi troškova ako kompanije odaberu bežičnu kontrolu pristupa.

U proračunu za jedan izvještaj o troškovima, stručnjaci kompanije ASSA ABLOY su analizirali planirane troškove za instalaciju za 100 vrata. Radne uštede kod onih koji su odabrali bežične brave u odnosu na žičane išle su do 82,5%*.

Zašto? Prvo, jer je bežična instalacija mnogo brža. Ona je i manje zahtjevna. Većina bežičnih brava zahtijeva tek malo ili nimalo bušenja oko vrata, dok je za žičanu kontrolu pristupa potrebno kabliranje kroz vrata i oko njih, što podrazumijeva angažman za to specijaliziranih elektroinstalatera.

Odabirom bežičnog rješenja, organizacije poboljšavaju sigurnost zgrada bez ometanja rada osoblja ili svakodnevnih radnih rutina.

Uštede tokom primjene: manja potrošnja energije i bolje performanse održivosti

U 2017. Harvard Business Review proglasio je energetsku efikasnost jednom od „ključnih poluga poslovnog uspjeha”**. Ovaj stav je danas tačniji nego ikada.

Između 2021. i 2022. cijene energije za poslovne subjekte porasle su za najmanje 10% u svim zemljama EU, osim u jednoj. U Grčkoj, Rumuniji i Danskoj jedinične cijene za preduzeća su se više nego udvostručile***. Bežični uređaji na baterije mogu pomoći u zaštiti od povećanja cijena i nestabilnosti.

Brave na baterije troše manje energije od tradicionalnih žičanih brava. Žičane brave obično koriste magnete koji su trajno povezani na izvore napajanja. Bežične brave rade na drugi način i aktiviraju se samo kada im se pokaže akreditiv kako bi se odobrio pristup.

To znači dodatnu uštedu na troškovima energije. One idu i do više od 70%* odnosno štedi se više hiljada eura tokom životnog vijeka jednog standardnog rješenja za kontrolu pristupa.

Tokom primjene niži su i ostali troškovi povezani s energijom i materijalom. Bežičnim bravama je za rad potrebna samo zamjena standardne baterije koja se može puniti i obično se mijenja svake dvije godine. Nije im potrebno nikakvo stručno održavanje.

Uštede na bazi dužeg vijeka trajanja: premještanje i fleksibilnost iskoristivosti prostora

Bežične brave nude fleksibilnost i mogu smanjiti troškove u situaciji kada organizacije žele prenamijeniti ili proširiti svoj poslovni prostor.

Visokokvalitetne i inovativne bežične brave kao što je Aperio serija kompanije ASSA ABLOY obično se mogu ponovo instalirati na druga vrata bez uticaja na njihovu pouzdanost. Ove brave možete premještati gdje god želite.

Ako preduzeće želi uraditi prenamjenu radnog prostora kako bi npr. uvelo fleksibilne ili hibridne obrasce rada, ušteda troškova može biti značajna****. Standardne uštede na premještanju ili proširenju uredskog prostora uz bežične brave procjenjuju se na oko 30%* u odnosu na žičane.

Manja potrošnja energije uz proširenje kontrole: Univerzitet St Andrews

Kao institucija koja dodjeljuje uglednu nagradu za zaštitu okoliša, Univerzitet St Andrews stavlja održivost u fokus svog djelovanja. Što se tiče smještaja studenata, menadžeri univerziteta su tražili energetski efikasno rješenje za kontrolu pristupa koje poštuje i odražava ove principe.

Veliki izazov sa kojim se univerzitet suočavao bila je činjenica da je više različitih samostalnih tehnologija za kontrolu pristupa instalirano u studentskim domovima tokom prethodnih godina. Kako bi unaprijedili smještajne kapacitete, menadžeri univerziteta su tražili prikladnije, integrirano rješenje.

Univerzitet je odabrao ASSA ABLOY Aperio elektronske maske za brave na baterije. Nekih 1.600 vrata do sada je opremljeno elektronskom kontrolom pristupa bez kabliranja*****.

Aperio uređaji se u potpunosti integriraju i fleksibilno rade sa postojećim centralnim sistemom univerziteta i studentskim identifikacijskim karticama. Univerzitetski menadžeri sigurnosti i dalje mogu uživati u prednostima efikasnog praćenja i kontrole pristupa sa centralne lokacije u realnom vremenu, uključujući vrata u više zgrada.

Energetska efikasnost i veća kontrola uz Aperio

U poređenju sa žičanim rješenjima za kontrolu pristupa, Aperio uređaji nude značajne prednosti u pogledu energetske efikasnosti. Uređaji su bežični, tako da se mogu instalirati uz manju potrošnju energije i bez potrebe za povezivanjem na električnu mrežu. Oni ne troše energiju u stanju mirovanja i rade na standardne baterije, što znači manji utrošak energije tokom rada.

Tokom čitavog životnog ciklusa proizvoda, Aperio kombinira pouzdanost i energetsku efikasnost sa ekonomičnošću. Na taj način, Aperio doprinosi ciljevima održivosti univerziteta.

Istovremeno, mrežna integracija sa centralnim sistemom upravljanja poboljšala je pristup za sve korisnike na Univerzitetu St Andrews.

„Aperio nam daje centralno upravljanje i kontrolu,” kaže Pauline Brown, pomoćnik direktora za informatičke tehnologije na Univerzitetu St Andrews, “i doprinosi našem višestruko nagrađivanom radu u oblasti energetske efikasnosti.”

Preuzmite besplatni vodič o rješenjima i saznajte kako da ostvarite uštedu prelaskom na bežične brave na https://campaigns.assaabloyopeningsolutions.eu/aperio-cost-savings

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *