Komunalije i elektrodistribucija Perimetarska zaštita Prijevoz / Saobraćaj Videonadzorni sistemi

Boschevo rješenje: Zaštita perimetra nije tako jednostavna kao što izgleda

Ova vrsta zaštite od ključne je važnosti u kritičnim infrastrukturama kao što su aerodromi i komunalne kompanije. Videoanalitika može uveliko poboljšati sigurnost u takvim okruženjima, istovremeno smanjujući troškove i mrežno opterećenje
Piše: Danijel Jerković, prodajni menadžer za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju, Bosch sigurnosni sistemi
E-mail: Danijel.Jerkovic@hr.bosch.com

U deset godina zabilježeno je 286 proboja perimetra, rezultat je istraživanja Associated Pressa o sigurnosti na jednom od najprometnijih aerodroma u SAD-u. Do tih incidenata došlo je bez obzira na činjenicu da su američke zračne luke nakon napada 11. septembra uložile stotine miliona dolara u nadogradnju perimetarskih ograda. Napadi su pokazali dvije stvari: prvo, zaštita velikih prostora je sve samo ne laka za izvesti, i drugo, nije dovoljno izgraditi ograde od dva metra s bodljikavom žicom kako bi se spriječili upadi.

Videonadzor ipak prvi izbor
Iako ograda i čuvari mogu predstavljati odgovarajuće rješenje za okruženja nižeg rizika, kritičnoj infrastrukturi je potrebno više od toga. Mrežni videonadzor ima najveći potencijal da drastično poveća perimetarsku sigurnost. Najočiglednija prednost koju donosi je bolji kvalitet slike. U današnjim situacijama koje zahtijevaju videonadzor raste potražnja za detaljnijom slikom. Međutim, industrija se ipak previše oslanja na visoku rezoluciju i samim time detaljniju sliku. Više detalja, odnosno piksela također znači i više podataka, što zauzvrat znači veći prostor za pohranu videa i veće mrežno opterećenje. Broj kamera ugrađenih po projektu također se ubrzano povećava. Čak i ako se količina podataka i mrežno opterećenje znatno smanje, sve će to i dalje rezultirati ogromnom količinom podataka. Time dolazimo do problema pristupačnosti videopodataka i upravljanja njima.

Upravljanje videopodacima
Sigurnosno osoblje ili operateri žele odmah biti upozoreni kada se detektiraju sumnjivi događaji. Ugrađena videoanalitika iz Boscha analizira sliku u stvarnom vremenu kako bi instantno detektirala sumnjive događaje i prikazala upozorenje na osnovu predefiniranih parametara. To operaterima i sigurnosnom osoblju pomaže da provode više vremena na drugim zadacima te reagiraju samo na bitne događaje. U slučaju da je doista došlo do nekog događaja, operateri ili sigurnosno osoblje žele pregledati pohranjeni video kako bi pronašli neosporive dokaze. Ukoliko su poznati tačno vrijeme i mjesto događaja, snimak se može lako pronaći pomoću vremenskih oznaka na snimcima. Ali ako na osnovu snimaka s različitih kamera želite shvatiti kako je počinitelj pobjegao, nećete to moći brzo uraditi zbog prevelike količine podataka.

Imajući to u vidu, bilo bi korisno kada bi mrežne kamere “razumjele” ono što vide. Boscheva ugrađena esencijalna videoanalitika radi upravo to i mnogo više. U kritičnim situacijama kao što su perimetarska zaštita aerodroma, kritične infrastrukture ili vladinih zgrada, kao i u nadzoru granica i saobraćaja, Bosch nudi ugrađenu videoanalitiku. Male i srednje kompanije, veliki maloprodajni objekti, komercijalni objekti i skladišta mogu koristiti tu videoanalitiku za naprednu detekciju provala, pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih regulativa te poslovnu analitiku kao što je brojanje ljudi.

Rubna inteligencija
Bosch je postigao najviši mogući kvalitet i pouzdanost videoanalitike ugrađujući je na rubne uređaje. Upravo zbog toga svaka mrežna kamera s inteligentnom ili esencijalnom videoanalitikom može neovisno raditi bez potrebe za centralnim analitičkim serverom – zbog toga ne postoji jedna tačka koja može uzrokovati kvar čitavog sistema. To se zove distribuirana ili decentralizirana inteligencija. Ako se jedna kamera ili enkoder pokvari, ostatak sistema radi punim kapacitetom. Mrežno opterećenje i količina podataka mogu se smanjiti prenošenjem samo onog videa koji je potreban, budući da se analiza provodi na samoj kameri. S rubnom inteligencijom cilj nam je značajno povećati robusnost i fleksibilnost sistema, istovremeno smanjujući troškove.

Upozoravanje samo kada je to potrebno
Mrežne kamere s ugrađenom videoanalitikom mogu se podesiti da automatski identificiraju uvjete za aktivaciju upozorenja kao što su osobe koje prilaze ogradi ili se pokušavaju popeti preko nje. Uvjeti za prikazivanje upozorenja također mogu uključivati objekte koji prelaze jednu ili više predefiniranih linija, zatim praćenje određene linije kretanja ili promjenu brzine (odnosno trčanje), oblik (čučanje) ili perspektivu (padanje). Procesiranje u stvarnom vremenu na kameri može se koristiti i za aktiviranje alarma u slučaju neovlaštenog zadržavanja pojedinaca na nekom mjestu ili detekciju ostavljenih objekata, što sigurnosnom timu daje informacije potrebne za blagovremenu reakciju. Automatsko praćenje pokretnih objekata može pomoći u verificiranju ili poništavanju upozorenja, čime se sigurnosni operater upozorava samo kada je to potrebno. Takvo praćenje može se pokrenuti jednostavnim klikom ili automatski, nakon ispunjavanja predefiniranih uvjeta. Jednom kada se integrira s protuprovalnim sistemima ili kontrolom pristupa, inteligentni video može se koristiti i za automatsko verificiranje alarma ili dodatnu provjeru identiteta pojedinca na ulazu.

Videoanalitika u ekstremnim uvjetima
Videonadzor vanjskih prostora prate mnogi izazovi. Jedan od njih je činjenica da svjetlosni uvjeti variraju, a iako su neke od ovih promjena predvidljive (smjena dana i noći), druge poput farova automobila u prolazu nisu. Boscheve mrežne kamere s ugrađenom videoanalitikom mogu detektirati promjenjive uvjete osvjetljenja i u stvarnom vremenu prilagoditi svoje postavke, čime se garantira najbolja moguća slika u bilo koje doba dana ili noći. Inteligentni algoritmi također pomažu u nepovoljnim vremenskim uvjetima. Mrežne kamere s inteligentnom videoanalitikom (npr. DINION IP Starlight 8000 MP) iz Boscha izuzetno su pouzdane, i s minimalnim brojem lažnih detekcija pri većini nepovoljnih uvjeta. One lako mogu detektirati razliku između kiše i snijega te tako uveliko smanjiti broj lažnih alarma. Mrežne kamere s inteligentnom videoanalitikom također nude praćenje brodova, čime se poboljšava sigurnost u kritičnim infrastrukturama na obalama.

Brzo pronalaženje pravih podataka
Analiziranje snimljenog videa vremenski je zahtjevno i podložno greškama. Mrežne kamere s ugrađenom videoanalitikom mogu uveliko ubrzati forenzičke istrage pomoću apstrahiranja. Kamere mogu generirati metapodatke koji opisuju detalje poput objekata ili kretanja u relevantnim snimcima. Na ovaj način obično je dovoljno 20 sekundi za filtriranje četiri sata videa.

Robusne kamere za nepovoljne uvjete
Bosch je razvio i nove robusne IP PTZ kamere, koje objedinjuju svu ekspertizu te kompanije u mehaničkom inženjeringu i IP videonadzoru. Inteligentne MIC IP Starlight 7000 HD i MIC IP Dynamic 7000 HD nadzorne kamere kombiniraju gotovo neuništivo kućište sa sposobnošću automatskog čišćenja te se mogu daljinski nadograditi, čime se eliminira potreba za servisiranjem na rubu kritičnog perimetra.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *