Sajmovi

Drugi svjetski policijski samit održan u Dubaiju

Kao grad koji redovno završava u vrhu svjetske liste najsigurnijih mjesta za život, odabir Dubaija za domaćina Drugog svjetskog policijskog samita čini se logičnim. Događaj je zabilježio rekordan broj posjetilaca uz brojne zvanice iz zemlje domaćina, Interpola, FBI-ja, Europola i svjetskih tehnoloških kompanija

Piše: Mirza Bahić; E-mail: mirza.bahic@asadria.com

Za one koji žele slijediti sigurnosna postignuća grada domaćina, Svjetski policijski samit i u svom drugom izdanju ostaje najbolja adresa za pregled najnovijih tehnoloških trendova, kao i najboljih praksi za globalne policijske i sigurnosne strukture. Kao potvrda navedenog, Samit je i ove godine podigao ljestvicu u odnosu na prethodni i ugostio 13.500 posjetilaca iz 110 zemalja.

Rekordni brojevi

Tokom tri dana učesnici su prisustvovali na 140 sesija sa 240 govornika koji su izlagali o ključnim temama za budućnost rada policije, uključujući prevenciju kriminala, inovacije u operativnom radu, jačanje odbrambenih sposobnosti, finansijski i cyber kriminal, borbu protiv narkotika, forenziku, primjenu dronova i korištenje policijskih pasa. Prisutni su imali priliku upoznati se sa savremenim izazovima s kojima se suočavaju policijske snage na globalnom nivou, od kojih su mnogi, bez obzira na državne granice, zajednički svim organima reda i sigurnosnim strukturama. Kao odgovor na njih, tokom Samita su predstavljena najnovija tehnološka dostignuća, strategije i inovacije u oblasti zaštite javne sigurnosti.

Transnacionalni kriminal je ključni problem

No, nije sve u tehnologiji i toga su svjesni i u policiji grada Dubaija. Zato je Samit poslužio kao platforma u okviru koje globalna policijska zajednica može razmijeniti iskustva i najbolje prakse, ali i fokusirati se na kreiranje zajedničkih pristupa u rješavanju izazova s kojim se suočavaju agencije za provedbu zakona na svim meridijanima.

Na tragu promišljanja uloge policijskih snaga u sve umreženijem svijetu, Samit je otvorio Njegovo visočanstvo šeik Hamdan bin Muhammed bin Rašid al-Maktum, prestolonasljednik Dubaija i predsjedavajući Izvršnog vijeća Dubaija. On je naglasio važnost međunarodne saradnje u očuvanju globalne sigurnosti i borbe protiv kriminala te pohvalio policijska tijela Ujedinjenih Arapskih Emirata za aktivnosti na očuvanju dostignutog nivoa sigurnosti, uz želju da tamošnji organi reda redovno sarađuju s policijskim strukturama iz cijelog svijeta.

 Samit kao prvi korak ka globalnoj policijskog platformi

Drugo izdanje Samita održano je u pravo vrijeme jer je evidentno da u svijetu nastaje jedno novo sigurnosno okruženje čija su ključna obilježja prekogranične aktivnosti kriminalaca i transnacionalne kriminalne organizacije koje sve više primjenjuju nove tehnologije.

Negativna evolucija okruženja za vršenje krivičnih djela samo je naglasila važnost međunarodne saradnje između agencija za provođenje zakona i drugih profesionalaca u oblasti sigurnosti. Prvi korak na tom putu je zajednička platforma za saradnju, a Svjetski policijski samit je, složili su se učesnici, za sada najbolja adresa za to. Obraćajući se delegatima na ceremoniji otvaranja, Njegova ekselencija general-pukovnik Abdullah Halifa al-Marri, vrhovni komandant policije Dubaija, pridružio se apelu šeika Hamdana bin Muhameda o važnosti međunarodne saradnje u kreiranju sigurnijeg svijeta. „Kao dokaz naše posvećenosti pomaganju prijateljskim narodima i međunarodnim organizacijama, Ujedinjeni Arapski Emirati, koje ovdje predstavljaju Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija Dubaija, ponosni su što su bili u mogućnosti pomoći našim međunarodnim partnerima da privedu pravdi stotine bjegunaca i razoružaju desetine kriminalnih organizacija u posljednje dvije godine”, dodao je Al-Marri.

Vrhovni komandant policije Dubaija je predstavio i rekordne rezultate tamošnje policije u okviru međunarodnih operacija koje su se odvijale između 2020. i 2022. One su kulminirale hapšenjem 597 međunarodnih bjegunaca iz više od 101 zemlje.

Globalne tenzije traže globalni odgovor sigurnosne zajednice

Na istom fonu, učesnicima Samita se obratio Jürgen Stock, generalni sekretar INTERPOL-a. On je za porast nesigurnosti u svijetu okrivio rastuće tenzije na međunarodnoj sceni koje su natjerale države da se više fokusiraju na svoje unutarnje prioritetne probleme. „Međutim, upravo su tu globalna rješenja najpotrebnija. Na taj način stvaramo i unapređujemo partnerstva i, u konačnici, premošćujemo sigurnosne rupe među regijama, sektorima, akterima i geopolitičkim blokovima”, kazao je Stock.

U sklopu Samita održana je i konferencija o finansijskom kriminalu i pranju novca, koju je sponzorirao Izvršni ured UAE za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Jedan od zapaženih govornika bio je i Jonathan Joyce, specijalni agent Federalnog istražnog biroa (FBI) u ovoj oblasti. On se u svom izlaganju fokusirao na važnost međunarodne saradnje u borbi protiv pranja novca jer, prema njemu, „istrage mogu trajati dugo, dok novac cirkulira jako brzo“.

Joyce smatra da kriminalci danas koriste granice nadležnosti organa gonjenja pojedinačnih država kao način da prođu nekažnjeno. „Kroz saradnju, memorandume o razumijevanju i neformalne i formalne odnose možemo zaustaviti sredstva, zamrznuti ih i vratiti ih oštećenoj strani, kao i podržati komunikaciju za daljnje istražne radnje“, naveo je Joyce.

Sigurnosne tehnologije su i podrška poslovanju

Na izložbenom prostoru Samita preko 170 kompanija izlagača imalo je priliku da se poveže i druži s novim i postojećim korisnicima, te im predstavi proizvode i tehnologije koje mogu podržati njihovo poslovanje.

Među njima se našla i kompanija Schneider Electric, čiji se predstavnik Manuel Rodrigues obratio prisutnim u funkciji zamjenika direktora za energetiku u regiji zemalja Zaljeva. On je ovaj skup označio kao ključnu platformu za razmjenu ideja i saradnju sa svim dionicima u postizanju definiranih ciljeva i istakao sljedeće: „Kroz inovativno upravljanje energijom i rješenja za automatizaciju, pomažemo u tranziciji ka većoj energetskoj efikasnosti i održivosti za generacije koje dolaze.“ Pored navedenih izlagača, među istaknutim zvanicama našli su se i predstavnica policije grada New Yorka komesarka Keechant Sewell, načelnik štaba Europola Sébastien Moras, predsjednica Roadpola Elvira Zsinkai, specijalni agent FBI-ja James H. Smith III, direktor istraga u Evropskom uredu za borbu protiv prevara Ernesto Bianchi, zamjenik direktora za finansijske poslove MMF-a Chady el-Khoury i mnogi drugi.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *