Svijet

Dvocifreni rast tržišta dronova za javnu sigurnost

Tržište dronova za javnu sigurnost, prema istraživanju Marketsandmarketsa, trenutno je vrijedno 1,1 milijardu američkih dolara, a prognozira se da će do 2028. doseći čak dvije milijarde američkih dolara, uz godišnju stopu rasta od 13%. Ovo tržište je postalo dinamičan i brzorastući sektor koji iz temelja mijenja načine na koji javne sigurnosne agencije reagiraju na hitne situacije.

Sa sve većom upotrebom dronova u raznim segmentima javne sigurnosti, uključujući i upravljanje katastrofama, potragama i spašavanjima, nadzorom i odgovorom na incidente, tržište već sada bilježi znatan rast i tehnološki napredak.

Dronovi za javnu sigurnost dijele se na krilne, rotirajuće i hibridne. Za sada, segment rotirajućih krilnih dronova ima najveću godišnju stopu rasta i to najviše zbog njihove izuzetne okretnosti jer mogu lebdjeti, uzletjeti, sletjeti i letjeti u bilo kojem smjeru. Mogu se kretati kroz složena okruženja poput metropola, gusto naseljenih područja ili ograničenih prostora, što ih čini idealnim za misije potrage i spašavanja, operacije provedbe zakona i napore za ublažavanje katastrofa.

Mali dronovi će predvoditi tržište

Također, tržište bespilotnih letjelica za javnu sigurnost podijeljeno je na mikrodronove (250 g – 2 kg) i male dronove (2–25 kg). Očekuje se da će najveća potražnja biti za malim dronovima zbog njihove lagane i prenosive konstrukcije te nižih troškova nabavke. Oni zahtijevaju i manju infrastrukturu, poput uzletno-sletnih staza ili hangara, a mogu smanjiti i rizike za službenike provedbe zakona i osoblje za javnu sigurnost. Također mogu procjenjivati opasne situacije iz daljine, nadzirati opasna područja i prikupljati informacije prije slanja osoblja u potencijalno visokorizična okruženja.

Potpuno autonomni dronovi u bliskoj budućnosti

 Kada je u pitanju načina rada, tržište bespilotnih letjelica za javnu sigurnost podijeljeno je na poluautonomne i potpuno autonomne, pri čemu će segment poluautonomnih dronova zabilježiti značajan rast u narednih pet godina. Rast ovog segmenta može se pripisati ekonomičnoj upotrebi dronova za javnu sigurnost u raznim primjenama, od upravljanja granicama do istraživanja.

Očekuje se da će Azijsko-pacifička regija ostvariti najvišu godišnju stopu rasta, što se može pripisati inovacijama u tehnologiji bespilotnih letjelica, jeftinoj proizvodnji dijelova i povećanoj potražnji za patroliranjem na lokacijama s velikim brojem ljudi.

Ključni igrači

 Analitičari navode da su ključni igrači na tržištu dronova za javnu sigurnost kompanije DJI i Autel Robotics iz Kine, Skydio i Teledyne Flir iz Sjedinjenih Američkih Država te Parrot Drone SAS iz Francuske. Ove se kompanije uglavnom oslanjaju na ugovore kako bi potaknule svoj rast, zajedno s lansiranjem tehnološki naprednih i ekonomičnih proizvoda.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *