Svijet

Facebook najčešće na udaru physhing napada

Ovogodišnji favorit za physhing napade, sa 4,5 miliona pokušaja od aprila do septembra, bio je Facebook, stoji u analizi koju je objavio Kaspersky.

WhatsApp je druga najčešće zloupotrijebljena platforma za prevare ove vrste (3,7 miliona pokušaja), a zatim Amazon (3,3 miliona), Apple (3,1 milion), Netflix (2,7 miliona) te Googleovi servisi YouTube, Gmail i Google Drive (1,5 miliona).

Facebook je naročito atraktivan cyber kriminalcima jer ima čak 2,7 milijardi aktivnih korisnika mjesečno, odnosno pristup mnoštvu privatnih podataka i poruka korisnika. Ove sedmice napadnuto je najmanje 450.000 korisnika, koji su preko Messengera dobili link koji je izgledao kao link za YouTube video, ali je, zapravo, vodio ka physhing stranici gdje su napadači prikupljali povjerljive podatke žrtava.

Istraživači su upozorili da mnogim od ovih web-servisa zaposlenici u malim i srednjim preduzećima često pristupaju tokom rada, što je rizik za osjetljive korporativne podatke. Kaspersky je otkrio da su YouTube i Facebook dva glavna servisa kojima zaposleni pristupaju s uređaja firmi u kojima rade (Google Drive, Gmail i WhatsApp su odmah iza njih), što objašnjava trend da su popularne aplikacije postale vrijedna platforma za prevarante.

S druge strane, Facebook je također aplikacija koja je najčešće blokirana u kompanijama. Ostale najčešće blokirane aplikacije su Twitter, Pinterest, Instagram i LinkedIn.

Messengeri, servisi za dijeljenje fajlova ili e-mail servisi obično se ne blokiraju zato što se često koriste za rad, kao i za lične potrebe. Ove usluge, uključujući i Googleove usluge Gmail i Google Drive, često se i dalje koriste u ciljanim napadima hakera.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *