Kontrola pristupa

Francuska bolnica kontrolira pristup zaposlenika i izvođača radova pomoću eCLIQ-a

Bolnica Marin u Hendayeu u Francuskoj Baskiji suočila se sa standardnim izazovima mehaničke kontrole pristupa. Oslanjanje na tehnologiju mehaničke brave i ključa otežava pa i onemogućava vođenje evidencije o tome ko pristupa osjetljivim zonama kao što su ambulante i apoteke.

Drugi izvor nesigurnosti bili su ključevi i propusnice koje se izdaju zaposlenim i izvođačima radova. Oni često ostaju u opticaju i nakon odobrenog perioda upotrebe, ako ih bivši zaposlenici i pružatelji usluga ne vrate.

Kako bi osigurala odgovarajuću sigurnost za osoblje i pacijente, bolnica je morala unaprijediti svoj sistem kontrole pristupa.

Ispunjavanje zahtjeva ovako velike i složene lokacije zahtijeva fleksibilno rješenje koje može osigurati unutrašnja i vanjska vrata bolnice, kao i više drugih tipova prolaza.

Za bolnicu Marin u Hendayeu ključna je bila i mogućnost praćenja kretanja osoblja i vanjskih izvođača radova unutar i između sigurnosno osjetljivih područja. Elektronski pristupni sistem sa ugrađenom mogućnošću vođenja evidencije korištenja bio je od ključnog značaja za ovu ustanovu.

 Pristup bolnici koji se može pratiti i prilagođavati profilima korisnika

 Bolnica je odabrala eCLIQ sistem baziran na programabilnim elektronskim ključevima i bežičnim cilindrima. Od 2016. godine bolnički sigurnosni tim postepeno je uvodio eCLIQ elektronsku kontrolu pristupa u svim zgradama za pružanje medicinskih usluga i logistiku, uključujući apoteke, laboratorije i druge osjetljive i zaštićene zone. Bežično eCLIQ rješenje nudi jednostavnu instalaciju bez troškova ili ometanja radnih procesa zbog postavljanja kablova.

„Odabir ovog rješenja temelji se na pouzdanosti i jednostavnosti implementacije za lokaciju koja se prostire na 11 hektara,” objašnjava Yves Bourdon, direktor sigurnosti u bolnici Marin u Hendayeu. „To je jedino rješenje koje može opremiti više od 1.500 vrata uz brzu i bežičnu instalaciju.”

eCLIQ rješenje menadžerima daje kontrolu nad važnim aspektima sigurnosti bolnice. Oni mogu odobriti pristup prilagođen potrebama pojedinca i nivou ovlaštenja i mijenjati ga po potrebi.

Vanjski pružatelji usluga koriste inteligentni eCLIQ ključ koji automatski prestaje važiti nakon unaprijed definiranog perioda. Ovo je mnogo sigurnija opcija nego oslanjati se na savjest izvođača radova da će oni svaki put vratiti mehanički ključ.

Zaposleni sada uživaju u većoj lakoći i praktičnosti primjene: korištenje jednog eCLIQ ključa programiranog s prilagođenim ovlaštenjima šalje u prošlost glomazne privjeske s ključevima.

„Bolnica Marin u Hendayeu dobila je sigurnost, udobnost i fleksibilnost. Zaposleni koriste samo jedan ključ u poređenju sa 5 ili 6 ključeva ranije” dodaje Yves Bourdon.

Instalacija je u toku, uz 500 dodatnih eCLIQ cilindara koji su već naručeni i spremni za ugradnju.

 Rješenje u vidu eCLIQ programibilnog ključa

 eCLIQ je potpuno elektronsko proširenje nagrađivane CLIQ tehnologije kontrole pristupa kompanije ASSA ABLOY. eCLIQ je razvijen oko precizno projektovanih cilindara za zaključavanje i vrhunske mikroelektronike. Standardna baterija unutar svakog programabilnog elektronskog ključa napaja cilindar ili katanac pri umetanju i šifrira prijenos podataka između brave, ključa i sistema.

Serija eCLIQ cilindara može uvesti skoro svaki prolaz u elektronski sistem kontrole pristupa. Robusne, izdržljive eCLIQ cilindrične brave osiguravaju liftove, mašine, poštanske sandučiće i ormariće uz jednak nivo kontrole kao i za zaštićena vrata.

„Kao i mnoge bolnice širom Evrope, bolnica Marin u Hendayeu sada se oslanja na programabilnu bežičnu kontrolu pristupa koja je podržana višedecenijskim ulaganjima kompanije ASSA ABLOY u inovacije u sferi tehnologija brava i ključeva,” kaže Tatiana Bezie, menadžer prodaje u ASSA ABLOY Opening Solutions France.

„Organizacije opremljene eCLIQ tehnologijom inteligentne kontrole pristupa na bazi ključa sada mogu znati da su njihove prostorije i zaposlenici sigurni.”

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *