Softveri Vatrodojava

Ima li vaš vatrodojavni sistem ove funkcije?

Vatrodojavni i alarmni sistemi su sve složeniji i sofisticiraniji jer koriste prednosti najsavremenije digitalne tehnologije. Inženjerima koji rade s vatrodojavnim sistemima zato nije jednostavno kontinuirano usavršavati znanja o elektronici i najnovijim propisima i standardima za instalacije, a kamoli o brojnim dostupnim funkcijama

Piše: Vladimir Zrnić, voditelj prodaje za Evropu, Advanced; E-mail: vzrnic@advancedco.com

Uprkos tome što su mnogi inženjeri dobro obučeni, bez pravih alata i rutinski zadaci mogu postati vremenski zahtjevan izazov. Srećom, funkcije savremenih vatrodojavnih centrala nude konkretne prednosti na bazi svestranosti, jednostavnosti korištenja i mogućnosti uštede vremena koje ranije nisu bile dostupne.

Standardno evidentiranje u odnosu na evidenciju praćenja

Jedna od prvih stvari koje treba poduzeti kod otklanjanja potencijalne greške u sistemu je provjera evidencije vatrodojavne centrale. Visokokvalitetni sistem može brzo označiti svaku grešku, ponekad za samo nekoliko sekundi. Iako je i danas korisno, standardno evidentiranje je tek jedan komadić ukupne slike i predstavlja minimalan izvor podrške u situacijama kada uzrok problema nije lako prepoznati. Evidencija praćenja je funkcija savremenih centrala koja nudi cjelovitu evidenciju svih događaja u vatrodojavnom sistemu. To obuhvata standardne požare, kvarove, alarme i preduzbunjivanje, kao i napredne dijagnostičke izvještaje o oštećenim podacima i prekidima rada uređaja. Ovako detaljan prikaz grešaka u sistemu može znatno smanjiti vrijeme potrebno za utvrđivanje pravog uzroka problema, što nam omogućava da brzo dođemo i do rješenja.

U situacijama kada centrala ima ograničenu mogućnost praćenja kvarova, problemi unutar sistema mogu ostati neriješeni tokom dužeg perioda, što je izvor rizika za korisnike objekta ili lokacije. Neki vatrodojavni sistemi nude mogućnost prebacivanja evidencije događaja na računar sa softverom kakav je Service Tool na Advanced Axis EN centralama. Na taj način možemo detaljno analizirati konkretne događaje i informacije. Integrirani softver nam omogućava da lako identificiramo uređaje koji šalju sumnjive poruke, pa čak i predvidimo buduće kvarove. Kada se problematičan uređaj ili zona identificiraju, možete ih detaljnije istražiti.

Osciloskop i multimetar

U slučajevima kada se pokrivaju veće lokacije, identifikacija smetnji u petlji može biti intenzivan i dugotrajan proces.

Osciloskop ugrađen u vatrodojavnu centralu ne samo da oslobađa potrebe za nošenjem dodatne opreme već nudi i grafički prikaz signalnog napona/struje i valnih oblika na displeju. Tako dobijamo detaljan prikaz operativnog statusa petlje koji se ne može pratiti pomoći multimetara ili voltmetara. Kao jedina inteligentna adresabilna vatrodojavna centrala na svijetu s ugrađenim osciloskopom, Axis EN nudi praćenje statusa svake petlje, što olakšava identifikaciju smetnji koje mogu uzrokovati kvarove. Ovo je posebno korisna funkcija na velikim lokacijama s više mreža centrala, kao što su neboderi, tržni centri, hoteli ili fakultetski kampusi.

Kao jedinstveno rješenje, Advancedove Axis EN vatrodojavne centrale dolaze i s ugrađenim multimetrom za mjerenje svakog napona i struje u sistemu. Za inženjere, multimetar u samoj centrali znači lakše utvrđivanje nivoa napona i struje u realnom vremenu, bez potrebe za postavljanjem prijenosnog multimetra ili ispitnih kola, što ubrzava proces puštanja u rad.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *