Automatizacija objekata Ugostiteljstvo

Internet stvari za ugodniji boravak u hotelima

Hoteli se danas pokušavaju izdvojiti u odnosu na konkurenciju tako što će svojim gostima ponuditi najsavremeniji tip usluga. Zahvaljujući širenju interneta stvari, hotelijeri koriste umrežene uređaje i njihove podatke kako bi korisničko iskustvo gostiju podigli na najviši nivo. Istovremeno, tako se unapređuje radna efikasnost i ostvaruju uštede na potrošnji energije Izvor: a&s International

E-mail: editorial@www.asadria.com

Na globalnom nivou ugostiteljstvo bilježi ogroman rast zahvaljujući sve većem broju poslovnih i turističkih putovanja. S obzirom na to da se u budućnosti očekuje još veći rast broja gostiju, hotelijeri imaju razloga za optimizam. Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda iznijela je prognoze prema kojim će do 2030. broj turističkih putovanja dostići brojku od 1,8 milijardi, uz godišnju stopu rasta od 3,3 posto između 2010. i 2030. godine. U konačnici, to će u prosjeku značiti dodatna 43 miliona turista koji će postati dio ovog tržišta na godišnjem nivou. Iako ovakav rast predstavlja dobru vijest za hotelijere, ova industrija suočava se sa sve većom konkurencijom s obzirom na to izgradnju sve većeg broja hotela.

Trendovi rasta

Travelport Hotelzon je kompanija koja se bavi hotelskim aranžmanima. Na svom blogu je objavila da će samo na području Berlina u naredne dvije godine biti izgrađeno novih 3.700 hotelskih soba, dok će ista cifra za London u 2017. iznositi 8.000. Isto važi i za Budimpeštu kao atraktivnu turističku destinaciju, u kojoj će tokom 2017. i 2018. godine biti izgrađeno 2.600 novih hotelskih soba. Zbog ovog trenda zadržavanje starih i privlačenje novih klijenata postalo je ključni zadatak za hotelijere koji žele zadržati rast i ostvariti zaradu. Zbog toga sve više operatera prelaze na internet stvari i velike podatke kao pomoćne platforme. „Internet stvari u ugostiteljstvu ostvaruje stabilan rast i postaje dostupan i izvan sadržaja koji su tradicionalno dio luksuzne ponude. Hoteli koriste jednu tehnologiju za postizanje određenog cilja, kao što je npr. održivost, ali je sada počinju koristiti i kao podršku jačanju svog brenda kako bi se izdvojili u odnosu na konkurenciju“, kaže Bill Lally, direktor kompanije Mode:Green. „Generacija milenijalaca nameće nove, digitalne vrijednosti. Oni žele autentičnost, personalizaciju, saradnju, društvenu i emocionalnu vezu, besprijekornost, praktičnost, kontrolu, brzinu i preciznost. U tom kontekstu, podaci igraju ključnu ulogu. Podaci o željama gostiju i njihovom ponašanju koriste se za planiranje usluga, utječu na uspostavu partnerskih odnosa i postaju glavni adut hotelskih lanaca“, kaže Said Shovan Sengupta, zamjenik direktora sektora hotelijerstva u kompaniji Schneider Electric. Zapravo, implementacija interneta stvari u hotelima odvija se u skladu s trendom uspona tzv. pametnih domova, jer hotelijeri žele ponuditi istu vrstu iskustva kakvu nude ti domovi. Tu spada mogućnost kontrole rasvjete u hotelskim sobama pomoću glasa ili pametnih uređaja, kao i druge funkcije.

Automatizacija sve popularnija

„Sve veći broj hotela usvaja tehnologiju automatizacije, jer vlasnici kuća to očekuju od njih u vrijeme kada i sami instaliraju umrežene sisteme u svoje domove. Sektor pametnih domova raste, posebno u segmentu glasovnih pomoćnika preko kojih korisnici kontrolišu rasvjetu, temperaturu i ozvučenje u više soba, a sve to pomoću pametnog telefona, daljinskog upravljača, numeričke tastature ili glasovnih komandi. Kako su korisnici navikli na korištenje ove tehnologije u svojim domovima, oni je očekuju i u hotelima, što dovodi do širenja pametnih sistema i u sektoru ugostiteljstva“, kaže Greg Wright, operativni menadžer za ugostiteljstvo u kompaniji Control4. „Automatizacija hotela postala je standard u posljednih nekoliko godina i sve je pristupačnija. Kod vlasnika hotela razvila se svijest da ona nudi povrat uloženog i izvan sfere uštede energije. Glasovni pomoćnici tu mogu poslužiti kao dobar primjer. Kako su postali najbrže šireći uređaji za pametne domove, hoteli sada žure da ih učine dijelom korisničkog iskustva gostiju“, kaže Lally. Trend pojave tzv. pametnih hotela vjerovatno će se nastaviti. U novom izvještaju MarketsandMarkets navodi da će vrijednost ovog tržišta skočiti sa 5,7 milijardi dolara u 2016. na 18,1 milijardu u 2021. godini, što će pratiti godišnja stopa rasta od 25,8 posto. U toj kompaniji za istraživanje tržišta navode i da će poslovni hoteli vjerovatno osvojiti najveći tržišni udio u sektoru ugostiteljstva podržanog pametnim tehnologijama.

Automatizacija hotelskih soba 

Uređaji koji koriste internet stvari mogu ponuditi napredniju automatizaciju hotelskih soba u skladu s ambijentom i željama gostiju. „Sistem za upravljanje hotelskim sobama zasnovan na internetu stvari (IoT) uključuje senzore, sobne kontrolere i druge uređaje, kao i prateći softver i aplikacije. Može se integrisati s hotelskim sistemom za upravljanje i održavanje zgrade. Svi podaci se na taj način mogu dijeliti i prikupljati unutar jedinstvenog sistema, čime se njegova vidljivost i funkcionalnost podižu na novi nivo. Osoblje na recepciji ima direktan uvid u situaciju u svakoj sobi i može kvalitetnije odgovoriti na zahtjeve gostiju, dok osoblje za održavanje zgrade može prepoznati koje sobe treba očistiti i odrediti prioritete na osnovu zahtjeva gostiju“, kaže Sengupta.  “Kompanija 1 Hotels posjeduje hotel u blizini Brooklyn Bridge parka u New Yorku. On koristi naš sistem automatizacije za upravljanje rasvjetom i temperaturom u svim sobama. Rasvjeta se podešava prema rasporedu, a temperatura prema dobu dana ili meteorološkim uslovima s ciljem uštede energije. Hotelsko osoblje može dodjeljivati sobe na osnovu prijave ili prisustva gostiju, i to pomoću običnog iPada“, kaže Wright.

Više o ovoj temi čitajte u printanom izdanju…

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *