Intervjui

Intervju: Krešimir Paić, direktor i suvlasnik, Eccos inženjering

Pokrenut 1998. s tri zaposlenika, Eccos inženjering danas ima gotovo 90 zaposlenika u Hrvatskoj i BiH, od kojih je polovica visokoobrazovanih. Tokom 19 godina poslovanja tvrtka se razvila od malog izvođača do jednog od vodećih sistem-integratora za sofisticirane sustave tehničke zaštite i automatizacije u industriji i zgradarstvu

Razgovarao: Nermin Kabahija

E-mail: redakcija@www.asadria.com

a&s Adria: Gospodine Paiću, hvala Vam na odvojenom vremenu. Predstavite nam se ukratko, riječ-dvije o Vašem obrazovanju, važnim prekretnicama u poslovnom životu i osnivanju Eccos inženjeringa?

Paić: Hvala i vama na pozivu i pozdrav za vaše čitatelje. Kada govorimo o meni, ukratko rečeno, pohađao sam matematičku gimnaziju, a 1993. sam diplomirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Iste sam se godine zaposlio u DINA – Petrokemiji na Krku, a 1994. sam se vratio u Zagreb i radio u tvrtki koja se, između ostalog, bavila i tehničkom zaštitom. 1998. godine pokrenuli smo Eccos inženjering, koji je vrlo brzo počeo rasti i razvijati se u tvrtku kakvu sada imamo i kojom se iznimno ponosimo. Najvećim postignućem i životnom prekretnicom ipak smatram svoje dvoje djece, šestogodišnjeg Ivana i jednogodišnju Anu.

a&s Adria: Osnovan prije gotovo 20 godina, Eccos inženjering danas je jedna od najvećih hrvatskih, ali i regionalnih kompanija na području tehničke zaštite. Kako je sve počelo, a kako to izgleda danas? Šta ste uspjeli postići za sve ovo vrijeme, koliko imate zaposlenih, kakvi su vaši finansijski pokazatelji, ostvarujete li rast i u kojim segmentima?

Paić: Eccos inženjering pokrenut je 1998. godine i tada je imao tri zaposlenika. Danas imamo gotovo 90 zaposlenika u dvije zemlje, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, od kojih je polovica visokoobrazovanih ljudi, prije svega diplomiranih inženjera elektrotehnike. U ovih 19 godina razvili smo se od malog izvođača do jednog od vodećih sistem-integratora za sofisticirane sustave tehničke zaštite i automatizacije u industriji i zgradarstvu, a usto razvijamo i vlastite softverske i hardverske proizvode. Iz godine u godinu bilježimo rast u prometu i broju zaposlenih, a taj trend želimo nastaviti i u daljnjem poslovanju.

a&s Adria: Koje usluge i proizvode iz oblasti sigurnosti nudite?

Paić: Eccos inženjering prije svega se bavi razvojem i implementacijom integriranih sustava nadzora i upravljanja. Prednost integracije sustava jest mogućnost upravljanja svim integriranim sustavima iz nadzornog centra. Tu se ubrajaju sustavi kontrole pristupa, protuprovale, vatrodojave, plinodetekcije, videonadzora, naplate parkiranja, ozvučenja i multimedije, uzbunjivanja stanovništva te ostali ključni sustavi iz područja tehničke zaštite i sigurnosti.

a&s Adria: Jedna od Eccosovih značajki je softver koji ste razvili za potrebe integracije različitih sistema. O kakvom je softveru riječ i kakva je reakcija tržišta?

Paić: Riječ je o naprednom programskom rješenju Epsimax, koje predstavlja osnovu za izgradnju sigurnosnog sustava tvrtke. Ovaj je sustav dosad bio poznat pod imenom Fortress, a novi naziv Epsimax zaštićen je na području EU-a te se sustav pod tim nazivom izvozi na vanjsko tržište. Epsimax je jedinstveno i sveobuhvatno rješenje za integraciju tehničke zaštite kojim se koriste ozbiljne hrvatske i međunarodne tvrtke kao što su Podravka, Pliva, Hrvatska Elektroprivreda, Končar, Vipnet, Telekom Slovenije, Sud Bosne i Hercegovine, Luk Novi Sad, Ikea itd.

a&s Adria: Eccos posluje i u drugim oblastima, kao što su automatizacija i energetika. Na koji način zaokružujete i nadopunjujete ponudu svojim klijentima uzevši u obzir i ove grane poslovanja? 

Paić: I u oblastima automatizacije i energetike imamo značajne reference, te svakodnevno proširujemo i pospješujemo djelovanje u tim područjima. Kao potvrdu kvalitete našeg rada naveo bih prestižne nagrade tvrtke Schneider Electric, globalnog lidera u upravljanju električnom energijom. Riječ je o dvjema uzastopnim nagradama za najbolje izvedene sustave energetske učinkovitosti u EMEA regiji. Nagrađen je sustav nadzora učinkovitosti potrošnje električne energije putničkog terminala u Zračnoj luci Dubrovnik 2013. godine te sustav nadzora i upravljanja potrošnjom električne energije u Cemexovim postrojenjima u Splitu 2014. godine.

Više o ovome čitajte u našem printanom izdanju…

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *