Intervjui

Intervju: Michal Riha, menadžer prodaje za Centralnu i Istočnu Evropu, Zenitel

Zenitelova rješenja pružaju kristalno jasnu komunikaciju bez obzira na situaciju, jer sadrže funkcije kao što su aktivno uklanjanje buke i eha, automatska kontrola jačine zvuka, automatska kontrola pojačanja, zvučnik od 10 W, pojačalo klase D od 10 W i nivo zvučnog pritiska od 100 dB.

Razgovarao: Damir Muharemović, E-mail: redakcija@asadria.com

a&s Adria: Gospodine Riha, hvala vam što ste odvojili vrijeme za razgovor s našim čitaocima. Možete li nam se predstaviti, svoj obrazovni i profesionalni put, i kazati za koju ste poslovnu oblast zaduženi u Zenitelu?

Riha: Ja sam Zenitelov menadžer prodaje rješenja za sigurnost i zaštitu za Centralnu i Istočnu Evropu. Imam dvadeset pet godina iskustva u prodaji B2B i tehničkih rješenja. Na svim dosadašnjim pozicijama uživao sam u uspostavljanju odnosa na novim tržištima i povećanju prodaje.

a&s Adria: Zenitel ima dugogodišnje iskustvo u istraživanju i razvoju razglasnih sistema i interfona. Na putu ka poziciji jednog od globalnih lidera u ovoj oblasti, vaša je kompanija prošla kroz mnogo izazova i prekretnica. Recite nam nešto više o historiji Zenitela, njegovim važnim prekretnicama te sadašnjem stanju u pogledu broja zaposlenih, prodatih proizvoda, prihoda itd.?

Riha: Zenitel postoji još od 1901. godine, a danas naš tim čini tri stotine inžinjera, prodajnih i menadžera za razvoj proizvoda, zaposlenika u službi za korisnike i drugim odjelima širom svijeta. Bili smo prva kompanija koja je 2006. uvela IP interfonske sisteme (VoIP). Osam godina poslije inkorporirali smo IP video u naše interfonske stanice. Još jedna važna prekretnica dogodila se 2021. godine, kada smo udružili snage s kompanijom Application Solutions Limited. S više od trideset godina iskustva, ASL ima snažnu ponudu u oblasti javnih razglasa, općih alarmnih i razglasnih te evakuacijskih rješenja (PAGA/PAVA), kao i platformi za upravljanje sistemima.

Zenitel primarno nudi interfone i razglasne sisteme. Između ostalog, aktivno se fokusiramo na razvoj tržišta sigurnosti i javne sigurnosti, obrazovanja, zdravstva, transporta, proizvodnje i maloprodaje. Lakoća integracije jedna je od ključnih karakteristika naših rješenja jer se naši proizvodi vrlo lako integrišu s većinom sistema za kontrolu pristupa, videonadzor i upravljanje videozapisima, protivprovalu, radiointegraciju, telefoniju i digitalne bežične telekomunikacije (DECT) te javni razglas drugih proizvođača.

a&s Adria: Možete li ukratko predstaviti svoj proizvodni portfolio? Koje su vaše osnovne tehnologije?

Riha: Zenitelova rješenja pružaju kristalno jasnu komunikaciju bez obzira na situaciju. Naš portfolio uključuje IP interfone, IP zvučnike i razglasna rješenja. Kvalitet zvuka koji pružamo je najbolji u klasi jer naša rješenja sadrže funkcije kao što su aktivno uklanjanje buke i eha, automatska kontrola jačine zvuka, automatska kontrola pojačanja, zvučnik od 10 W, pojačalo klase D od 10 W i nivo zvučnog pritiska od 100 dB.

a&s Adria: Koji proizvod ili grupu razglasnih i interfonskih proizvoda biste izdvojili kao najpopularniju ili najprodavaniju i zašto?

Riha: Turbine serija je naše najpopularnije interfonsko rješenje. Još od ranog dizajna i razvoja Turbine interfon je isporučivao zvuk visokih performansi u situacijama u kojima je komunikacija kritična. To postiže kombinovanjem niza inovativnih karakteristika koje pomjeraju granice audio i akustične tehnologije. Naprimjer, zvučnik od 10 W, odgovarajuće pojačalo klase D od 10 W i digitalni MEMS mikrofoni mogu pružiti otvorenu, dupleks komunikaciju bez korištenja ruku. Uz toliko snažno pojačanje zvuka Turbine interfon se može koristiti i kao razglasni zvučnik.

Osim toga, on može prilagoditi zvuk koji je previše glasan ili tih da bi bio razumljiv primaocu poziva. Jačina zvučnika se automatski prilagođava iznad nivoa buke u okruženju, čak i do 30 dB. I dok mnogi interfoni nameću fizička ograničenja svojim korisnicima, pri čemu osoba mora stajati blizu stanice da bi se jasno čula, Zenitelovo Turbine interfonsko rješenje automatski prilagođava pojačanje zvučnika, efektivno održavajući konstantan nivo jačine zvuka na prijemniku, bez obzira na udaljenost zvučnika od stanice. Ovo drastično povećava upotrebljivost interfona i povećava sigurnost, jer ne samo da su govornikove ruke slobodne već više nisu ograničene na blizinu interfona.

U domenu razglasa naši Vipedia & Integra sistemi poznati su po svom kvalitetu i pouzdanosti. Rješenja pružaju izuzetne audioperformanse, s uzorkovanjem od 16 bit / 48 kHz i visokokvalitetnom obradom zvuka koja rezultira kristalno čistom, visokorazumljivom reprodukcijom poruke. Osim toga, rješenja su dizajnirana za visoku dostupnost i 10-godišnji radni vijek te ispunjavaju rigorozne sigurnosne standarde sa EN 54-16, UL i CSA certifikatima.

a&s Adria: Lansirali ste sljedeću generaciju serije inteligentnih IP zvučnika, od kojih ste neke, poput ELSII-10HM IP horne i ELSIR-10CM stropnog zvučnika, predstavili na ovogodišnjim sajmovima Intersec i ISC West. Koje su njihove ključne karakteristike i prednosti?

Riha: IP zvučnici su neophodni za ublažavanje sigurnosnih i požarnih izazova, posebno u zahtjevnim okruženjima. Interaktivnost i karakteristike integracije naših novih IP zvučnika pružaju mnoge prednosti u odnosu na tradicionalne razglasne sisteme, uključujući funkciju povratnog razgovora, slušanje ambijentalnih zvukova, automatsku kontrolu jačine zvuka i fleksibilno zoniranje. Štaviše, svaki zvučnik ima ugrađeno pojačalo, koje eliminira potrebu za centralnim ili lokaliziranim pojačalima i smanjuje količinu kablova. Upotreba otvorenih standarda kao što su SIP, Multicast i RTP streaming omogućava jednostavnu integraciju. Tri načina rada – SIP, IC-EDGE i ICX-AlphaCom – omogućavaju korisnicima da sistem prilagode svojim potrebama, od pojedinačnih uređaja, preko samostalnih sistema do korporativnih rješenja. Na kraju, zvučnici su usklađeni s IEEE802.1x mrežnim standardima, pružajući primjenu sigurnu od cyber napada.

Naši novi IP zvučnici su višenamjenski. Mogu se koristiti oko zgrade i na ogradama za zaštitu perimetra, za zaštitu od krađe i vandalizma u prodavnicama i na parkiralištima, kao pejdžing rješenje za najave zaposlenicima i posjetiocima, upravljanje gužvom i redovima na velikim lokacijama poput sportskih stadiona, kao dio rješenja za informisanje putnika u transportnim čvorištima i još mnogo toga.

a&s Adria: Sve Zenitelove TCIV+ stanice, kompleti i IP zvučnici sada su opremljeni funkcijama propisanim ONVIF-ovim profilom T. Uz to, koristite i otvoreni kod. Kako to pomaže besprijekornoj integraciji i mapiranju Zenitelovih rješenja s drugim sigurnosnim sistemima?

Riha: ONVIF je otvoreni industrijski forum koji pruža i promoviše standardizirane interfejse za efektivnu interoperabilnost sigurnosnih uređaja koji koriste IP protokol. Njihovi profili olakšavaju da se prepozna kako su uređaji i klijenti koji su usklađeni s ONVIF-om kompatibilni jedni s drugima. Riječ je o fiksnom skupu funkcija koje moraju podržavati odgovarajući uređaj i klijent. Time se osigurava da će klijent koji je u skladu s profilom S, naprimjer, raditi s uređajem koji je također usklađen s tim profilom. Postoje i uslovne funkcije, koje će ONVIF uređaj ili klijent implementirati ako podržavaju te funkcije na bilo koji način, uključujući bilo koji vlasnički definiran način. Definirane su i opcionalne funkcionalnosti, koje mogu, ali ne moraju biti primijenjene. Video i audio s naših uređaja može se snimati, bilo ručno ili na osnovu aktiviranih događaja, ili pomoću drugog hardvera i skupova pravila u sistemu upravljanja sigurnošću. Kao kompanija, Zenitel je posvećen besprijekornoj kompatibilnosti.

a&s Adria: Kao jedna od rijetkih kompanija koje su doprinijele stvaranju industrijskih standarda za sigurnost i zaštitu, kakav je Zenitelov pristup cyber sigurnosti i možete li istaknuti neke od vaših prednosti kada je u pitanju sprečavanje hakerskih napada?

Riha: Zenitel je posvećen zaštiti kritičnih komunikacijskih sistema. IP sigurnost nam je već dugi niz godina na prvom mjestu. Godine 2010. bili smo prvi proizvođač IP interfona koji je uveo IEEE 802.1X kontrolu pristupa mreži. Zenitel je član Centra za internetsku sigurnost (CIS), neprofitne organizacije koja razmišlja o budućnosti i koristi moć globalne IT zajednice da zaštiti privatne i javne organizacije od kibernetičkih prijetnji. CIS Controls i CIS Benchmarks (mjerni testovi) su globalni standardi i najbolje priznate prakse za zaštitu IT sistema i podataka od najraširenijih napada. Ove provjerene smjernice neprestano usavršavaju i provjeravaju volonterske globalne zajednice iskusnih IT profesionalaca. CIS je dom Višedržavnog centra za razmjenu i analizu informacija (MS-ISAC), izvornog resursa za prevenciju, zaštitu, odgovor i oporavak od cyber prijetnji za državne, lokalne, plemenske i teritorijalne vlasti. Više o tome možete saznati iz našeg Vodiča za jačanje kibernetičke sigurnosti na web-stranici zenitel.com/content/cybersecurity.

a&s Adria: Publikacija Baird Maritime je lani dodijelila Zenitelu nagradu za najboljeg dobavljača interkoma godine za radne brodove. Budući da je pomorstvo jedna od vaših najvažnijih vertikala, Zenitel je više puta nadograđivao interfonska rješenja za plovila. Dio toga je nadogradnja Ex Intercom stanica te nadogradnja i dodavanje novih funkcija asortimanu IP interfona. A najvažnija je, vjerovatno, bila DNV klasifikacija novog ICX AlphaCom sistema. Recite nam više o ovome?

Riha: Kao norveška kompanija, uvijek prvo tražimo DNV odobrenje za naš asortiman pomorskih i energetskih proizvoda gdje god je to potrebno. DNV je daleko najvažnije klasifikacijsko društvo na našim tržištima. Kada dobijete njihovo odobrenje, lakše je tražiti druga za tržišta na kojima je to potrebno, kao što su ABS (Američki brodarski ured), CCS (Kinesko klasifikacijsko društvo), LR (Loydss Register) i dr. Ispunjavanje strogih zahtjeva je neophodnost na našim tržištima, ali istovremeno zahtjevi su prilično specifični i ne pokrivaju nužno sve konfiguracije i grupe proizvoda. Ono što je važno je ispuniti ključne zahtjeve – obično vezane uz centralnu opremu i centralnu funkcionalnost. Kada je u pitanju ICX AlphaCom sistem, on je u skladu s: DNV pravilima za klasifikaciju (Brodovi), IMO Res. A.694(17) Općim zahtjevima za brodsku radioopremu koja čini dio globalnog pomorskog sistema za pomoć i zaštitu (GMDSS) te za elektronička navigacijska pomagala, IMO A.1021(26) Kodeksom upozorenja i indikatora (2009), LSA VII 7.2 kodom te IMO MSC Circ 808 preporukama za razglas na putničkim brodovima.

a&s Adria: Digitalna tehnologija će igrati još veću ulogu u budućnosti pomorstva, s više interfejsa između sistema i pametnijim načinima obrade i distribucije informacija. Šta će postati moguće u bliskoj budućnosti?

Riha: Pomorska industrija prolazi kroz velike promjene na putu da postane pametnija, sigurnija i zelenija. Dio toga su i kritični komunikacijski sistemi na brodovima. Vidimo promjenu u pozivima za podnošenje finansijskih ponuda, gdje se traži više digitalnih IP sistema i interfejs između sistema kao što su PAGA, interkomi, videonadzor, bežična komunikacija te informacijski i sistemi za zabavu. Međutim, sistemi i dalje trebaju biti redundantni, a postoji i zahtjev u IMO propisima da se na brodu mora imati sekundarni sistem koji je izvan glavnog napajanja plovila, pa iako vidimo da osnovni sistemi zahtijevaju više digitalnih postavki, još je veliko tržište analognih sistema jer su “sigurniji” za jasnu komunikaciju na brodu. U bliskoj budućnosti vidjet ćemo veću upotrebu ekrana osjetljivih na dodir na komandnom mostu i u strojarnici, gdje će se komunikaciji na brodu pristupati preko aplikacijskog interfejsa na glavnom monitoru. Također vidimo da CCTV u kombinaciji sa zvukom zauzima sve jaču poziciju te, naposljetku, informacijski i zabavni sistem na brodu više nije samo samostalan TV sistem, već je povezan s drugim kritičnim komunikacijama kako bi posada i putnici bili rano obaviješteni u slučaju opasnosti.

a&s Adria: Prema procjenama MarketsandMarketsa, tržište digitalnih blizanaca danas je procijenjeno na 3,1 milijardu dolara i predviđa se da će dostići vrijednost od 48,2 milijarde dolara do 2026. godine. Kao tehnologija ili model koji povezuje IoT, vještačku inteligenciju i velike podatke, digitalni blizanci će pomoći kompanijama da povećaju uvid u stanje na terenu, smanje i ublaže sigurnosne prijetnje, optimiziraju operacije itd. Gdje Zenitel vidi svoju ulogu u sve većoj adaptaciji tehnologije digitalnih blizanaca?

Riha: Zenitel svoje učešće u ekosistemu digitalnih blizanaca vidi kroz neka od svojih rješenja, kao što su IP zvučnici, interfoni i sistemi javnog razglasa / evakuacijskog ozvučenja. Vjerujemo da će naša rješenja podržati tehnologiju digitalnih blizanaca pružanjem podataka/događaja koji će omogućiti kompanijama da dodatno unaprijede svoje sigurnosne i zaštitne mogućnosti u različitim slučajevima upotrebe, kao što su kontrola pristupa, upravljanje parametrima, reagovanje u hitnim slučajevima i još mnogo toga. Osiguravamo da naša rješenja i sistemi imaju potrebne konektore koji napajaju digitalne blizance događajima i podacima. Naprimjer, naš asortiman IP uređaja ima ugrađeno hardversko ubrzanje za rubnu vještačku inteligenciju, omogućavajući bolju kontrolu nad podacima koji se čuvaju ili dijele s digitalnim blizancem.

a&s Adria: Zenitel će izlagati na Adria Security Summitu početkom sljedećeg mjeseca u Zagrebu. Šta očekujete od najveće konferencije i izložbe u Jadranskoj regiji? Tražite li nove partnere i distributere i kakvo je općenito Vaše mišljenje o tržištu sigurnosti Jadranske regije?

Riha: Prije svega, radujemo se tom događaju kao prilici da upoznamo mnoge naše partnere i klijente. Drago nam je što ćemo, uz predstavljanje naših rješenja, razgovarati s našim partnerima i kupcima o trendovima u nastajanju i o tome šta mogu očekivati od globalnog igrača kao što je Zenitel.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *