Svijet

Najsigurnije i najnesigurnije evropske zemlje za rad na daljinu

Accentureova studija “Budućnost radnog mjesta” pokazala je da je 68% kompanija s visokim rastom prihoda usvojilo hibridni model rada širom svijeta. S obzirom na to da kompanije uživaju u daljinskom ili hibridnom radu i imaju koristi kao što su smanjeni troškovi održavanja, poboljšana fleksibilnost i prošireni bazen talenata, svijest o kibernetičkoj sigurnosti postala je važnija nego ikad prije.

Imajući ove pokazatelje u vidu, kompanija Indusface je odlučila saznati koje su najsigurnije zemlje za poslovanje kada je u pitanju omogućavanje zaposlenicima da rade od kuće. To je postignuto kreiranjem indeksa na osnovu podataka o kibernetičkoj sigurnosti, uključujući napade DDOS, phishing sajtove, sajtove za hostovanje malvera i kompromitovane računare.

Ključni rezultati istraživanja pokazali su da su Finska i Belgija najsigurnije evropske zemlje za poslovanje i omogućavanje zaposlenicima da rade od kuće, s indeksom kibernetičke sigurnosti od 82,45 od 100. Austrija se nalazi na trećem mjestu s indeksom od 80,59, uz najmanji broj sajtova za hostovanje malvera i phishing sajtova među prvih deset evropskih zemalja.

Za njima slijede Švicarska, Švedska, Grčka, Norveška, Francuska, Njemačka i Estonija, sve zemlje s indeksom većim od 70/100. Najmanje sigurna zemlja za ovaj vid poslovanja je Bugarska sa indeksom od 51,82/100. Interesantno je spomenuti da su među analiziranim zemljama svoje mjesto našle i Srbija, koja je poslije Bugarske druga evropska zemlja s najmanjim indeksom (53,83), te Hrvatska s indeksom od 56,57, što je čini petom najnesigurnijom evropskom zemljom u ovoj analizi.

Finska je imala i drugi najmanji broj DDoS napada (79) od 2015. do 2021. godine, samo 29 više od Francuske, koja ima najmanji broj napada u evropskim zemljama. Ovo je važan faktor za poslovanje, jer uspješni DDoS napadi mogu blokirati poslovne sajtove i onesposobiti sve servere i veze od kojih zavisite. Belgija se ističe po tome što ima najmanji broj kompromitovanih računara na 100.000 korisnika interneta (11) u zemlji, ali i drugi najmanji broj sajtova za hostovanje malvera među prvih 10 evropskih zemalja, sa prosječno 390 sajtova na 100.000 URL-ova. Na trećem mjestu općenito po kibernetičkoj sigurnosti je Austrija sa ukupnim indeksom kibernetičke sigurnosti od 80,59/100. Austrija se može pohvaliti i najmanjim brojem sajtova za hostovanje malvera (34) i phishing sajtova (260) na 100.000 URL-ova. To znači da zemlja ima manje sajtova koji bi mogli prevariti ili sadržavati malvere, što kompanijama smanjuje zabrinutost u vezi s ukradenim osjetljivim informacijama.

Bugarska se rangira kao jedna od najmanje kibernetički sigurnih evropskih zemalja s ukupnim skorom od samo 51,82 od 100. S 1.220 phishing sajtova i 1.170 sajtova za hostovanje zlonamjernog softvera na 100.000 URL-ova, kompanije u zemlji će morati biti posebno oprezne pri identifikaciji da li je neki sajt autentičan. Srbija opet posjeduje veliki broj kompromitovanih računara na 100.000 korisnika interneta (1.467), što dovodi do niskog skora kibernetičke sigurnosti od 53,83 – rangirajući je kao drugu najmanje cyber sigurnu evropsku zemlju.

Deset kibernetički najsigurnijih evropskih zemalja za rad na daljinu

Pet kibernetički najnesigurnijih evropskih zemalja za rad na daljinu

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *