Svijet

NEC-ova tehnologija prepoznavanja lica najtačnija u NIST-ovom testu

NEC korporacija je objavila da je njena tehnologija prepoznavanja lica rangirana kao najpreciznija na svijetu u testu provjere performansi koji je proveo globalno priznati Američki nacionalni institut za standarde i tehnologiju (NIST).

U ovom testu NEC je dobio najvišu ocjenu u kategoriji “1:N Identifikacija”, koja obuhvata statične slike 12 miliona različitih osoba, postigavši stopu autentifikacije od 99,88%.

Sigurnost i praktičnost

NEC je također rangiran na prvom mjestu u još tri testa, uključujući test starenja efekata, u kojem su korištene fotografije starije od deset godina za identifikaciju – i plasirao se u top tri u svim kategorijama za evaluaciju tehnologije prepoznavanja lica (FRTE) 1:N Identifikacije koje su objavljene na NIST-ovoj web-stranici.

Od početka učešća 2009. godine, NEC je više puta rangiran kao vodeći na svijetu u testu “1:N Identifikacija”, koji zahtijeva najveću tačnost od svih testova prepoznavanja lica koje provodi NIST. Paralelno s radom na poboljšanju performansi svog osnovnog algoritma, NEC je implementirao tehnologiju prepoznavanja lica u stvarnom svijetu, a njegov poslovni sektor koji se time bavi sada posluje u više od 50 zemalja i regija širom svijeta.

NEC-ova tehnologija prepoznavanja lica primijenjena je na otprilike 80 aerodroma širom svijeta i koristi se u različitim segmentima poput imigracije, carine, postupka ukrcavanja i korisničke podrške. Ove aplikacije su postale ključni primjeri upotrebe tehnologije prepoznavanja lica. Nadalje, više od 1.000 kompanija usvojilo je NeoFace Monitor, sistem koji omogućava korisnicima da se prijave na svoje uređaje putem prepoznavanja lica, čime se unapređuje sigurnost i praktičnost. NEC nastavlja biti lider u industriji pružanja usluga prepoznavanja lica u cloudu, uključujući više od milion registrovanih korisnika u Japanu.

Planovi za budućnost

U budućnosti, NEC ima za cilj povećati stvarnu upotrebu svog portfolija biometrijskih sistema za autentifikaciju Bio-IDiom, koji uključuje prepoznavanje lica kao osnovnu komponentu.

NEC će nastaviti razvijati i pružati rješenja za različite primjene, uključujući multimodalnu biometrijsku autentifikaciju koja kombinuje prepoznavanje lica i šarenice oka kako bi smanjila stopu lažno pozitivnih rezultata (vjerovatnoću autentifikacije pogrešne osobe) na manje od 1 u 10 milijardi, te beskontaktnu kontrolu pristupa, koja će poboljšati jednostavnost korištenja tako što će tačno autentificirati više osoba istovremeno.

Također, NEC predviđa rast “samostalnog društva” u kojem će ljudi kontrolisati svoje lične podatke i povećati angažmane u novim poslovnim oblastima vezanim za web3, koristeći tehnologije poput decentraliziranog identiteta i blockchaina.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *