Komunikacije i prijenos Objekti Uredi / Poslovni prostori

Neometan dijalog uz Boschevu prevodilačku opremu

Kao jedan od najvažnijih događaja u organizaciji Udruženja zemalja Jugoistočne Azije, 33. samit zemalja članica ASEAN-a okupio je svjetske lidere u Singapuru, koji su razgovarali o ekonomskim i političkim pitanjima
Piše: Erika Görge, menadžerica komunikacija, Bosch Building Technologies
E-mail: erika.goerge@de.bosch.com

Uz važna pitanja na dnevnom redu, od ključne važnosti za uspjeh petodnevnog samita bilo je simultano prevođenje na dvanaest jezika za svih 1.300 učesnika. Bio je to pravi izazov budući da kongresni centar nije posjedovao stalne kabine za prevodioce niti ožičenje za prevodilačku opremu, a sastanci svjetskih lidera održavani su u odvojenim prostorijama, pri čemu je za svaki prostor trebalo osigurati prevođenje, a sve se moralo organizirati samo tri dana prije početka samita.

Rješenje iz Boscha
Kompanija Congress Rental Singapore član je Congress Rental mreže i zvanični partner Bosch Building Technologiesa. Ona je projektovala i instalirala privremeni sistem za potrebe ASEAN samita, uz korištenje kombinacije žičanih DICENTIS, DICENTIS Wireless i DCN rješenja iz Boscha. U skladu s potrebama osiguravanja podrške za četiri sale za sastanke, stručnjaci su rasporedili ukupno 31 DICENTIS Discussion uređaj s ekranom osjetljivim na dodir, 36 DICENTIS bežičnih uređaja sa zaslonom osjetljivim na dodir te 33 DCN Discussion uređaja s opcijom odabira jezika. Za prevodioce je osigurano 56 DCN Interpreter stolova kao provjerene tehničke platforme. Ta postavka omogućila je tehničarima da za svaki sastanak svjetskih čelnika osiguraju opremu u skladu s pratećim potrebama. Naprimjer, sastanci višeg nivoa održani su u dvije plenarne sale za sastanke na četvrtom spratu. Za njih je osigurana podrška u vidu DICENTIS Discussion ili DICENTIS Wireless uređaja, u zavisnosti od dana održavanja konferencije i dostupnog vremena za promjenu konfiguracije za idući sastanak. Kao najbrže rješenje za postavljanje i razmontiranje sistema pokazala se kombinacija DICENTIS Wireless uređaja i INTEGRUS džepnih prijemnika i slušalica unaprijed podešenih na željeni jezik slušaoca.

Uspješan projekt
Nekoliko sastanaka tokom samita održavalo se u isto vrijeme, tako da se Congress Rental odlučio na centralizaciju svoje podrške simultanom prevođenju. Na centralnoj lokaciji postavljeno je 28 privremenih kabina, od kojih je svaka posjedovala dva DCN prevodilačka stola. Iz njih su prevodioci simultano prevodili za učesnike na sastancima i samitu koji su se nalazili u sali za slušanje na 3. spratu. Više od 1.300 INTEGRUS džepnih prijemnika bilo je dostupno u sobi za slušanje, iz koje su učesnici mogli pratiti dešavanja na 12 jezika. Istovremeno, automatski kontrolisane kamere bile su zadužene za praćenje rada svjetskih lidera u prostorijama za plenarne sastanke. Putem korisničkog softvera za kontrolu Boschev digitalni sistem ponudio je pristup dragocjenim informacijama o upotrebi mikrofona i učinku prevodilaca. „Do nas su konstantno dolazile samo pohvale zbog načina upravljanja simultanim prijevodima, kao i za učinak i stručnost osoblja Congress Rentala“, kaže Chris Jackson, predstavnik australske radne grupe u okviru ASEAN-a. Na kraju se kombinacija pristupačne podrške i fleksibilne tehnološke platforme pokazala uspješnom: više od 1.300 učesnika 33. samita zemalja članica ASEAN-a moglo je uživati u produktivnom skupu, za koji je osigurana besprijekorna prevodilačka podrška na dvanaest jezika.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *