Događaji Fizička zaštita Konferencije Regija Vijesti

Nova era sigurnosti: Sve manje trošak, sve više kapital

SPSC Grupa je u sarajevskom Hotelu Hills 16. aprila 2024. održala konferenciju “Nova era sigurnosti”, posvećenu industriji sigurnosti s posebnim osvrtom na uvođenje pametnih rješenja u zaštiti objekata i lica. Učesnici su bili neki od lidera ove industrije u Jugozapadnoj Evropi, pa je to bila i prilika da kroz razmjenu iskustva učesnici unaprijede saznanja o sigurnosnim trendovima.

Kako je za a&s Adriju izjavio Walid Al Nabali, direktor SPSC Grupe, bila je to prva u nizu konferencija na ovu temu. “Skupovi ove vrste imaju za cilj povećanje saradnje i stepena komunikacije vodećih brendova iz ove industrije na Balkanu, a s ciljem dostizanja standarda koji su u dijelovima svijeta poput zemalja Zaljeva ili Zapadne Evrope i Dalekog Istoka već prilično unaprijeđeni”, naveo je Al Nabali.

Od “magle” se može živjeti

U uvodnom izlaganju Al Nabali je predstavio strukturu i portfolio svoje kompanije i njihov prilično zanimljiv proizvod opisan kroz provokativni slogan “Mi prodajemo maglu”. Naime, SPSC Grupa je nakon opsežne analize potreba klijenata došla da zaključka da je tržištu za zaštitu od prilično učestalih i, nažalost, uspješnih provala potreban proizvod poznat kao UR FOG.

Riječ je o sistemu ubrizgavanja magle u zatvorenim prostorima koji se u slučaju provala može putem kamera ili tastera aktivirati, a potom se u roku nekoliko sekundi prostor gdje postoji krizna situacija puni maglom. Taj inače za ljude i prehrambene proizvode potpuno bezopasan gas djeluje obeshrabrujuće i dezorijentirajuće na provalnike. “Na ovaj način se eliminiše problem kašnjenja dolaska ekipa za brzu reakciju, što smo uočili da je jedan od vodećih problema u kriznim situacijama ovdje u regiji. Magla ubrizgana u prostor će provalnika ili otjerati ili onesposobiti da nanese štetu imovini ili ljudima”, naglašava organizator.

Znatno jeftinija instalacija

Učesnicima konferencije dalje su se obratili predstavnici nekoliko vodećih kompanija iz ove industrije koji djeluju u regiji. Tako je Žarko Regodić, menadžer razvoja poslovanja Ajaxa, prisutnima predstavio dostignuća i izazove na koje nailazi ta ukrajinska kompanija, koja, uprkos aktuelnim izazovima, postavlja nove standarde u industriji proizvodnje sigurnosnih sistema.

“Uvidjeli smo da je tržište prilično pokriveno kako klasičnim tako i kamerama savremenog dizajna te je rukovodstvo donijelo stratešku odluku da se kompanija usmjeri i prema razvoju kako vatrodojavnih tako i sistema za sprečavanje poplava”, istakao je Regodić navodeći kako je statistika osiguravajućih kuća pokazala da su poplave čak i opasnije za imovinu od požara.

Ispred Konica Minolte skupu se obratio Vito Lalić, menadžer razvoja poslovanja MOBOTIX-a za Adria regiju, koji je govorio o sve većem značaju termalnih kamera u sprečavanju požara, ali i praktičnijoj i lakšoj ugradnji videonadzornih kamera. “Kamere su sve jednostavnije kako za postavljanje tako i za održavanje. U odnosu na ranije, danas su za 30 posto manje instalacijske investicije u kablove i prateću opremu, tako da se pružatelji usluga mogu više fokusirati na finese oko zadovoljavanja zahtjeva klijenata i razvoj svojih kapaciteta”, naglasio je Lalić.

Razvoj integracijskih platformi

O sigurnosti u komunikaciji govorio je Drago Labazan, direktor Commenda Adria, kompanije koja se, između ostalog, bavi razvojem interfonskih rješenja kompatibilnih s vodećim brendovima iz industrije koji definiraju standarde. Važnost održavanja hardvera, što se pokazalo kao slaba tačka korisnika videonadzora, u fokusu je kompanije SINPRO, koju je predstavio Slava Merculov. “Sve treba svesti na jedan data sistem i upravo je to trend u kojem se razvija tržište integracijskih platformi”, podvukao je on, dodavši kako je kreiranje poslovno korisnih izvještaja pomoću sigurnosnih sistema segment na kojem intenzivno rade i prepoznaju potencijal u više od deset zemalja u kojima trenutno djeluju uz angažman najmanje sedamdeset svojih stručnjaka.

Videonadzor izašao van okvira sigurnosti

Mahir Hodžić, generalni menadžer a&s Adrije i Adria Security Summita, prusutne je upoznao s rezultatima istraživanja koje je proveo novinarski tim a&s Adrije, a koje je jasno pokazalo da je u regiji prisutan trend rasta tržišta videonadzora i sigurnosnih sistema kako za pravna tako i za fizička lica te da će trend biti nastavljen u narednom periodu. “Kompanije i gradske vlasti sve više vode računa o sigurnosti zaposlenika i građana i jasno je da su prepoznali da im kvalitetni sigurnosni sistemi u tome pomažu, kao i da podaci koji se prikupljaju pomažu u lociranju potreba korisnika i unapređenju kako poslovanja tako i kvaliteta života”, istakao je Hodžić.

Na konferenciji je, generalno, skrenuta pažnja kako će podaci koje prikupljaju videonadzorni sistemi nadalje uz pomoć vještačke inteligencije sve više biti korišteni za praćenje modela rada u privrednim sistemima i za iznalaženje modela poboljšavanja efikasnosti rada i smanjenja operativnih troškova. Također je zaključeno da se na ovakve investicije sve manje gleda kao na trošak, već kao na alat koji omogućuje višestruki povrat kapitala.

Pogledajte fotografije sa konferencije:

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *