Sajmovi

Održan ISAF 2019.

23. istanbulski sajam sigurnosti i zaštite ISAF održan je od 17. do 20. oktobra. U gradu na dva kontinenta predstavljena su najnovija dostignuća u oblasti tehničke i cyber sigurnosti, pametnih zgrada i protivpožarne zaštite
Piše: redakcija a&s Adrije
E-mail: redakcija@asadria.com

Vodeći turski sajam sigurnosti i zaštite i ovaj put je privukao veliki broj posjetilaca zainteresovanih za širenje poslovanja u toj zemlji. Oborivši još jednom vlastite rekorde, sa čak 2.000 posjetilaca više, ISAF je još jednom potvrdio izvrsnost i epitet centralnog mjesta balkanske industrije sigurnosti.

Veliki broj stranih gostiju
Rast je zabilježen u svim kategorijama. U odnosu na prošlogodišnja 16.352 posjetioca ovaj put smo bili među 18.320 registrovanih osoba. Većina je bila iz Turske, a 1.065 iz preostalih 68 zemalja. Sajam, dakle, ima primarno lokalni karakter, ali broj od preko hiljadu stranih gostiju pokazuje interesovanje firmi izvana za sklapanjem partnerstava s turskim firmama. Gotovo polovina stranih gostiju došla je iz Evrope: Njemačke, Austrije, Albanije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Danske, Francuske, Holandije, Engleske, Švedske, Švicarske, Španije, Italije, Crne Gore, Kosova, Litvanije, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Malte, Poljske, Portugala, Rumunije, Rusije, Srbije, Slovenije, Ukrajine i Grčke. Ostatak je iz zemalja Bliskog Istoka, Sjeverne Afrike i Kavkaske regije, kao i Sjedinjenih Američkih Država i Kanade te dalekoistočne Kine, Vijetnama, Malezije, Šri Lanke, Južne Koreje, Singapura i Tajvana. Važan segment činila je grupa kupaca koju je na sajam doveo organizator Marmara Fair. Organizovano su dovođene strane delegacije iz cijeloga svijeta, što je itekako utjecalo na povećanje broja održanih sastanaka. Veliki broj stranih posjetilaca došao je radi direktnih pregovora o saradnji i trgovini, a sajam je upravo bio prilika da uspostave kvalitetne poslovne kontakte.

Prednjači Mramorna regija
Kada je riječ o lokalnim posjetiocima, većina ih je došla iz Mramorne regije, čak 76,11%, a zatim iz Mediteranske (7,10%), Egejske (7,10%), Centralnoanadolijske (6,80%) te Crnomorske, Istočnoanadolijske i Jugoistočnoanadolijske regije (ukupno 5,99%). Iako su veći dio činili učesnici na tržištu sigurnosti, sajmu su prisustvovali i predstavnici javnih institucija, građevinskih kompanija i holdinga, kao i krajnjih korisnika. Tu su bili predstavnici Žandarmerije te Generalne direkcije za sigurnost, vatrogasnih brigada Istanbula i Izmira, Ministarstva porodice, rada i socijalnih usluga, Regionalne direkcije za šume itd. Niz je i nevladinih organizacija podržao ISAF: Asocijacija vatrogasaca, Asocijacija informacijskih i komunikacijskih radioamatera, Udruženje za prevenciju i zaštitu od požara, Udruženje stručnjaka za zaštitu na radu, Nacionalna asocijacija za hitnu pomoć, Organizacija za cyber sigurnost, Turski centar za promociju izvoza i dr. Ono što je važno kazati jeste da je, prema anketi koju je proveo organizator, više od 95% posjetilaca bilo zadovoljno izložbom i pruženim poslovnim prilikama, ali brojnim aktivnostima, kojih je ove godine bilo znatno više.

Više od dvjesto izlagača
U nešto manjem procentu rastao je broj izlagača. Svoju ponudu su lokalne i međunarodne kompanije predstavile na 229 štandova, deset više nego 2018, na ukupno 20.000 m2 izložbenog prostora. Prodajni i marketinški menadžeri te donosioci odluka u kompanijama iskoristili su priliku da upoznaju posjetioce i predstave im hiljade proizvoda i modela. Sajam je bio podijeljen u pet segmenata: sigurnosne sisteme i usluge, mrežnu i cyber sigurnost, pametne zgrade i automatiku, protivpožarnu zaštitu i reagovanje u vanrednim situacijama te zaštitu na radu. U pet hala predstavljeni su svi proizvodi vezani za sigurnost i zaštitu, uključujući sigurnosne sisteme za kritičnu infrastrukturu, banke i važne institucije, videonadzorne kamere za nadzor gradova, sisteme za prepoznavanje registarskih tablica vozila, kućne protivprovalne alarme itd. U dijelu posvećenom IT sigurnosti prezentirana su rješenja namijenjena zaštiti ličnih i korporativnih podataka, zaštiti finansijskih institucija i cyber sigurnosti, uz fokus na aktuelne teme u oblasti nacionalne sigurnosti. Segment posvećen pametnim domovima poslužio je za prezentaciju proizvoda za pametne gradove, domove i urede. Riječ je o oblasti u koju se već danas ulaže mnogo, a u budućnosti će još više jer te tehnologije u sve većoj mjeri postaju dio naše svakodnevice.

Za biznismene iz naše regije bitno je reći da su većinu izlagača na ISAF-u činile lokalne firme, među kojima je veliki broj turskih proizvođača, prvenstveno iz mehaničke zaštite. U razgovoru s njihovim predstavnicima uvidjeli smo da im je Jadranska regija u fokusu kao potencijalno tržište za širenje jer su, zbog valutne i geopolitičke nestabilnosti s kojom se suočava ta zemlja, primorani više se usmjeriti ka izvozu i time pokušati održati i razvijati svoje poslovanje. Trenutna saradnja zapadnobalkanskih i turskih firmi tu i tamo postoji, uz pokoje realizirane projekte, stoga bi ovo mogla biti prilika da se ona intenzivira. Prema najavama vlasnika sajma Feriduna Bayrama, od sljedeće godine ISAF će konačno imati priliku da zakupi dodatne izložbene hale, što ranije nije bilo moguće jer je izložbeni centar bio u vlasništvu dvije kompanije. Sada je to objedinjeno pod jednim krovom i otvara se mogućnost daljeg širenja sajma i privlačenja još većeg broja posjetilaca i izlagača.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *