Kontrola pristupa

Pametni ključevi jačaju sigurnost i efikasnost na javnim mjestima za odmor i razonodu

Mjesta na kojima provodimo slobodno vrijeme često su javnog karaktera. Za razliku od banke ili elektrane, ove lokacije žive od stalnih posjeta gostiju i korisnika. Ne možete ih zaključati i računati da se niko neće pojaviti.

Isto tako, da bi se osigurala sigurnost posjetitelja i imovine, pristup objektu ovog tipa ne smije biti neograničen za sve. Upravljanje rizikom uključuje filtriranje pristupa za ovlaštena i neovlaštena lica i pojedinačne lokacije. Ono je dio svakodnevnih aktivnosti svakog menadžera ovih objekata. Inteligentno zaključavanje znatno olakšava radno opterećenje osoblja u objektima ovog tipa.

Inteligentni ključevi kombiniraju napredne funkcije elektronske kontrole pristupa sa praktičnošću i dokazanim kvalitetom mehaničkih ključeva. U okruženju izuzetno raznolikih javnih prostora za razonodu širom Evrope, pametni ključevi već pomažu menadžerima da postignu više uz manje truda.

Moramo cijeniti svoje slobodno vrijeme. Pravo rješenje za kontrolu pristupa može nam pomoći da to postignemo na siguran način, bez dodatnog opterećenja za osobe odgovorne za našu sigurnost.

Kontrola pristupa javnim prostorima i atrakcijama za posjetitelje
Jasno je da elektronska sigurnost na bazi ožičenja nije odgovarajuća opcija za mnoge javne atrakcije. Ove lokacije mogu biti udaljene i nalaziti se izvan dosega električne mreže. Isto tako, sami objekti se mogu nalaziti vani. Srećom, za efikasnu i inteligentnu kontrolu pristupa nisu vam uvijek potrebni kablovi. Na raspolaganju vam je vrhunski sistem zaključavanja koji koristi baterije i ima podršku intuitivnog upravljačkog softvera kojem možete pristupiti s bilo kojeg mjesta. On oponaša ili i premašuje funkcionalnost tradicionalnog žičanog sistema kontrole pristupa. Prateći katanci su napravljeni da izdrže sve vremenske uvjete i integriraju se u vaš sistem na isti način kao i standardne unutrašnje brave.

Inteligentni elektronski ključevi su i ekonomična opcija. Pri tom, prelazak sa sistema mehaničke sigurnosti na novi sistem ne predstavlja put bez povratka. Najbolji inteligentni sistemi zaključavanja omogućavaju vam postepenu nadogadnju u skladu s vašim potrebama i budžetskim mogućnostima. Na primjer, rezervoar i centar za potrošače Llyn Brenig u Walesu svake godine privlači desetine hiljada turista. Mehanički i elektromehanički sistemi zaključavanja štite mjesta na kojim se nalaze kritična infrastruktura i objekti za vodene sportove s različitim sigurnosnim potrebama. Elektromehaničko zaključavanje dugoročno donosi uštedu vlasniku lokacija, kompaniji Welsh Water. Razlog za to je činjenica da se brave više ne moraju mijenjati kada se ključevi izgube a pristupna ovlaštenja se jednostavno brišu iz sistemskog softvera.

Zoološki vrt Twycross je 2015. predstavio svoj razvojni plan za naredne dvije decenije u vrijednosti od 55 miliona funti. Visoko na listi prioriteta našlo se inteligentno rješenje za zaključavanje. Ono je trebalo zamijeniti mehanički sistem glavnih ključeva koji je bio jako zahtjevan za upravljanje. Fleksibilnost novog sistema omogućila je sigurnosnim menadžerima zoološkog vrta da dobiju potpunu kontrolu nad svojim objektom. Samo osoblje koje posjeduje potrebna ovlaštenja i prođe odgovarajuću obuku može pristupiti prostorima sa životinjama.

Administratorima sistema lako mogu izdavati vremenski ograničene korisničke ključeve. Pomoću njih se veterinarima i čuvarima omogućava pristup kavezima tokom određenog vremenskog perioda, npr. izvan radnog vremena i u nepredviđenim situacijama. Kada predviđeni vremenski interval prođe, ključ više nije validan i zoološki vrt zadržava svoju integralnu sigurnost.

Kontrola pristupa u muzejskom sektoru
Kada je slika „Vrisak“ Edwarda Muncha ukradena iz muzeja u Oslu 1994. godine, lopovi su ostavili poruku sljedećeg sadržaja: „Hvala vam na lošoj sigurnosti“**. Zaštita muzeja predstavlja jedan od najvećih izazova u svijetu sigurnosti jer se radi o otvorenim prostorima s neprocjenjivo vrijednim sadržajima. Prema procjenama, svake godine se ukrade oko 50 000 umjetničkih djela***.

Ovakvu situaciju dodatno usložnjava činjenica da se mnogi muzeji nalaze u zgradama koje predstavljaju zaštićenu historijsku baštinu. Sama zgrada muzeja može predstavljati atrakciju i biti strogo zaštićena kao objekat od historijske važnosti. Zbog toga novi sistem zaključavanja ne smije biti invazivan, a sve poželjnija opcija za to je bežična tehnologija.

Bežični pristupni sistemi temelje se na robusnom sistemu zaključavanja pomoću ključeva, a ne na karticama i drugim akreditivima bez njih. Oni kombiniraju provjerenu tehnologiju (metalni ključ) s inteligentnim funkcijama za zaštitu eksponata i osoblja. Dovoljno je nositi jedan programabilni ključ koji otvara vrata, ormariće, prozore i katance, što olakšava terenski rad sigurnosnog tima. Time se, ujedno, minimizira broj ključeva u opticaju, uz jasne sigurnosne prednosti.

Tu je i prateći softver koji omogućuje precizno praćenje ključeva: uvijek možete znati ko nosi koji akreditiv, blagovremeno ograničiti ili izmijeniti ovlaštenja i, po potrebi, dobiti pristup cjelovitoj evidenciji korištenja sistema. Na kraju, ove brave su dovoljno diskretne da neće ugroziti vizualni ambijent samog objekta.

Kontrola pristupa u muzeju na djelu
Londonskom Muzeju dizajna zatrebao je sistem kontrole pristupa koji može zaštititi imovinu i eksponate velike vrijednosti. Uređaji te namjene moraju zaštiti savremeni objekat s tri galerije, restoranom/kafićem i prostorom za događanja, kao i 100 pripadnika stalnog osoblja i više stotina (ponekad i hiljada) dnevnih posjetitelja. Zgrada posjeduje vrata u više dimenzija i mora udovoljavati britanskim standardima.

Elektromehaničke brave sada kontroliraju pristup za 56 vrata i dio su sigurnosnog ekosistema koji čine i tradicionalne mehaničke brave. Pomoću intuitivnog softvera za upravljanje, menadžeri sigurnosti mogu osigurati da svaki član osoblja dobije pristup samo unaprijed određenim zonama. Izvođačima radova izdaju se privremeni programabilni ključevi i tako se štedi vrijeme koje se ranije trošilo na praćenje njihovog kretanja. Sistem koji je Muzej dizajna odabrao na kraju bio je CLIQ kompanije ASSA ABLOY. On omogućava integraciju s rješenjima drugih proizvođača zasnovanim na oblaku i nudi kontrolu putem jedinstvenog centralnog upravljačkog sučelja.

Delikatna ravnoteža između zaštite objekta kulturne baštine i njegovih sadržaja predstavlja veliki izazov. Sigurnost i kontrola pristupa moraju biti “nenametljivi, ali uvijek prisutni”, kaže jedan bivši moderator muzejske sigurnosne mreže****. Invazivna instalacija, upadljivi ili neprimjereno dizajnirani uređaji i komponente ne dolaze u obzir. Ovo su bili kriteriji koje je postavio i muzej Maurice Denis iz Francuske. Ovaj muzej smješten je unutar zgrade zaštićene kulturne baštine iz 17. stoljeća, tako da je uprava tražila rješenje u vidu CLIQ tehnologije kontrole pristupa.

Oslanjajući se na bogato iskustvo u segmentu zaštite kulturne baštine, kompanija ASSA ABLOY je ponudila vrhunsku sigurnost bez narušavanja estetike same zgrade. Instalacija je bila jednostavna i nije uključivala postavljanje žica, jer enkriptiranu elektroniku unutar CLIQ brava napajaju standardne baterije unutar svakog programabilnog ključa. Dodatno napajanje na vratima nije potrebno.

Oko 70 robusnih cilindara i katanaca sada štiti vrata i prozore unutar i izvan glavne zgrade. Vodootporni katanci štite kućišta CCTV kamera izvan objekta. Svaki zaposlenik dobija pristup odgovarajućim zonama pomoću jedinstvenog CLIQ ključa koji administratori programiraju isključivo u skladu s odgovarajućim dozvolama.

Usklađivanje sa zahtjevima osiguranja je još jedna važna stavka u oblasti zaštite kulturne baštine. Osiguravatelji su za ratni brod Vasa iz 17. stoljeća tražili najviši stepen zaključavanja u Švedskoj: klasu 3. Istovremeno, pristupni sistem muzeja Vasamuseet morao je omogućiti i slobodno kretanje za 1,2 miliona posjetitelja godišnje, uz zaštitu eksponata.

Za nadogradnju postojećeg mehaničkog sistema, oko 700 cilindara na unutrašnjim vratima moralo je biti opremljeno elektromehaničkom tehnologijom CLIQ Remote . Muzejsko osoblje ranije je nosilo teške lance sa deset i više ključeva. Zahvaljujući platformi CLIQ Web Manager upravitelji objekta sada mogu u bilo koje vrijeme, pa i na daljinu, izmijeniti prava pristupa na svakom CLIQ ključu. Za izvođače radova kao što su npr. stolari sada je lako izdati prava pristupa koja se automatski poništavaju čim njihov posao bude završen.

Sigurnost enterijera objekata za šoping i razonodu
Jedna studija od prije dvije decenije pokazala je da 87% svog slobodnog vremena provodimo u zatvorenom prostoru *****. Ovaj broj je sada vjerovatno i veći i obuhvata najveći dio našeg slobodnog vremena. Veliki prodajni multipleks objekti kakav je Festival Place u Velikoj Britaniji popularna su destinacija za posjetitelje. Festival Place ima preko 170 prodavnica, kino, sportski centar i restoran, kao i veliki broj stalnog osoblja, čistača i izvođača radova izvan radnog vremena koji se stalno mijenjaju. Svakoj osobi je potreban siguran ulazak na zahtjev, dok posjetiteljima treba otvoren pristup objektu tokom 18 sati svakog dana.

Ipak, već samo jedan izgubljeni mehanički ključ može predstavljati sigurnosni problem za sve korisnike i posjetitelje. Instalacija 100 CLIQ elektromehaničkih cilindara drastično je smanjila opterećenje upravljanjem mehaničkim ključevima.

Sada čistači i radnici na održavanju sa sobom nose inteligentni ključ koji otključava konkretna vrata za unaprijed definirani vremenski period. Pomoću jednostavnog mrežnog administrativnog softvera, menadžeri objekta mogu odmah poništiti i nanovo izdati izgubljeni ključ ili mijenjati ovlaštenja za svaki ključ. Sveobuhvatna evidencija korištenja sadrži informacije o tome ko pristupa svakoj bravi i kada i dostupna je uz tek nekoliko klikova mišem.

CLIQ je smanjio i operativne troškove centra Festival Place. Elektronika unutar CLIQ brava napaja se standardnom baterijom unutar svakog ključa, a ne preko glavne mreže. Instalacija je bežična i nudi značajnu uštedu na potencijalno skupim električnim radovima.

Festival Place i druge zatvorene ili otvorene lokacije na kojim rado provodimo slobodno vrijeme sada posjeduju CLIQ sisteme za lakšu kontrolu pristupa svakom ulazu pomoću jednostavnog, samostalnog i programabilnog ključa.

Posjetite https://campaigns.assaabloyopeningsolutions.eu/cliq-museums i preuzmite besplatni dokument o zaštiti muzeja i objekata historijske baštine. Više informacija o CLIQ tehnologiji dostupno je na https://campaigns.assaabloyopeningsolutions.eu/ecliq

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *