Sajmovi

Posjetili smo Security Essen: Vodeći evropski sajam kroz vizuru profesionalca

Iako uz blagi pad, koji se ogledao u nešto manjim štandovima, izostanku nekolicine velikih kompanija te manjem broju direktnih izlagača, Security Essen i dalje čvrsto drži vodeću poziciju kada je riječ o sajmovima sigurnosti u Evropi. Kao medij, priliku smo iskoristili da intervjuišemo vodeće svjetske i regionalne kompanije izlagače, te vam donosimo ekskluzivan izvještaj o stanju industrije sigurnosti u ovoj godini

Piše: Semir Kapetanović 

E-mail: redakcija@www.asadria.com

Kraj septembra bio je rezervisan za najveću evropsku izložbu sigurnosti. Njemački grad Essen tradicionalno je ugostio vodeće proizvođače, distributere i instalatere sigurnosne opreme. Prema podacima organizatora, ove je godine bilo 1.040 izlagača iz 45 zemalja, a posjetilaca čak više od 40.000 iz 119 država. Spektar predstavljenog: sveobuhvatan. Od novih dostignuća u videonadzoru, softverskih inovacija, kontroli pristupa kojom se upravlja putem mobilnih uređaja, vrhunskih zaštitnih sistema za vozila, bespilotnih letjelica do zaštite podataka – Security Essen nije izostavio nijedan segment industrije sigurnosti. Zadovoljstvo nisu krili ni organizatori. „Veoma smo zadovoljni zbog snažnog prisustva digitalnih i mrežnih inovacija. Sigurnost zasigurno postaje pametnija“, kazao je Oliver P. Kuhrt, direktor Messe Essena.

Pogledajte reportažu sa sajma sigurnost u Essenu:

Prilika za rast poslovanja

Odaziv posjetilaca bio je, kako je i očekivano, ogroman. Oficijelni podaci kažu da je jedan od svaka četiri posjetioca izvršio narudžbu tokom sajma, što je povećanje od osam posto u odnosu na 2014. Kada je riječ o izlagačima, anketa pokazuje da 60% njih očekuje unapređenje poslovanja nakon izložbe. I to je u plusu pet posto u odnosu na prošli sajam. Naravno, razvoj poslovanja uvjetovan je i snažnim ekonomskim okruženjem, odnosno rastom. Samo u Njemačkoj promet u industriji sigurnosti iznosi oko 14,5 milijardi eura, što je rast od 17% u odnosu na period prije dvije godine. Svaki treći posjetilac kazao je da očekuje nastavak ekonomskog rasta, samim tim i rasta tržišta sigurnosti. Naravno, iz ugla posjetioca, nije nam mogla promaći činjenica da su, uprkos važnosti sajma u Essenu, štandovi kompanija zauzeli manje prostora nego prije dvije godine, zatim izostalo je prisustvo nekolicine velikih kompanija poput Boscha i Arecont Visiona, a i broj izlagača je bilo nešto manji. Ipak, oficijelna anketa kaže da je 89% posjetioca i 91% izlagača potvrdilo da će prisustvovati narednom izdanju, koje će se održati od 25. do 28. septembra 2018. Samim tim budućnost sajma barem u skorije vrijeme neće biti upitna.

Sigurnost postaje digitaliziranija i umreženija

Prolaskom kroz desetak hala Security Essena i razgovorom s izlagačima i sigurnosnim stručnjacima, jasno se mogao vidjeti pravac kojim sigurnosna tehnologija ide. Bilo da je riječ o videonadzornim ili sistemima kontrole pristupa, upravljanju kućnim alarmnim sistemom ili vozilom, nadzoru perimetra ili saobraćaja – sigurnosni sistemi postaju sve više umreženiji i digitaliziraniji. Sve više se razmišlja o povezivanju svih sigurnosnih sistema i njihovom centraliziranom upravljanju, predstavljaju se rješenja koja sve to povezuje na internet, a onda u pitanje dolazi integracija, kompletna rješenja i cyber sigurnost kao veliki izazov pred prijetnjom neovlaštenog upada u tako povezani sistem.

Integracija sistema i konektivnost

„Više ne govorimo o CCTV-u kao samostalnom sistemu, već je videonadzor postao podsistem nečega što je mnogo više integrisano, tako da je softver postao esencijalni dio svakog sigurnosnog sistema. Zbog toga Hikvision stalno razvija iVMS platformu, od osnovnih do verzija za preduzeća, koji dolazi s posebnim hardverom, tako da korisnici u ponudi dobiju jedno rješenje“, ustvrdio je Ilia Yashmakov, prodajni menadžer kompanije Hikvision za istočnu Evropu. Trend integracije i internetske konektivnosti istakao je i Axisov direktor za centralnu Evropu Edwin Roobol, koji je kazao da je već na sceni internet stvari, međupovezanost svih uređaja koji se mogu konektovati na internet: „To je povezano s integracijom, pri čemu razni senzori moraju biti međusobno integrisani kako bi povećali učinkovitost.“ Internet stvari zapravo je trend koji je već prisutan u razvijenim državama, samo je pitanje vremena kada će postati neminovnost kao što su nekada distinktivno „pametni“ telefoni sada postali norma i samim tim prestaje potreba za korištenjem te odrednice. „Trend je nuđenje kompletnog sistema, dakle ne samo videonadzora, pri čemu je važna integracija“, kazao je Sonyjev prodajni menadžer Aleksandar Dobnikar te dodao: „Sony nema kompletnu integraciju i zato smo vrlo voljni da sarađujemo sa softverskim platformama koje mogu da integrišu i protivpožarnu zaštitu, i kontrolu pristupa i videonadzor. Mi smo specijalisti za videonadzor, SDK naših kamera je otvoren i sve nudimo partnerima koji žele da integrišu naše kamere.“

Pogledajte fotogaleriju sa sajma u Essenu:

Standardizacija

Važnu ulogu u lakšoj integraciji različitih sistema ima usklađivanje proizvoda sa postojećim standardima na tržištu. „Trenutno se naglasak stavlja na integraciju i otvorene standarde“, kazao nam je svoje mišljenje Chris Bone, potpredsjednik za kontrolu pristupa u kompaniji ASSA ABLOY. „Mi pružamo veliku podršku otvorenim standardima kao što su OSS, koji primjenjujemo u Aperio seriji proizvoda, što je dobro jer korisnici mogu odabrati najbolji proizvod na tržištu.“ Iako u ovoj godini neće raditi na usklađivanju sa standardima za AirKey grupu proizvoda, Ulises Lorente, menadžer izvoza u kompaniji EVVA, najavio nam je da za njihove Xesar uređaje za elektronsku kontrolu pristupa traže način da ih integrišu sa proizvođačima softvera za kontrolu pristupa, alarmne sisteme i videnadzor, u čemu bi važnu ulogu mogla igrati i standardizacija u ovoj oblasti. Na tom planu važno se sjetiti da je specifikacije ONVIF-ovog novog profila za kontrolu pristupa prihvatila Međunarodna komisija za elektrotehniku, što bi moglo potaknuti veću primjenu standarda u tom segmentu.

Cyber sigurnost

Kao najvećem proizvođaču softvera za upravljanje videom, kompaniji Milestone je cyber sigurnost u velikom fokusu. „Riječ je o tome da ne želimo dopustiti ljudima izvan naše kompanije da pristupe našem videonadzornom sistemu. Zato smo u našem novom softveru naglasak stavili na zaštitu od malwarea i sl“, kazao nam je Jos Svendsen, menadžer za PR i komunikacije u toj kompaniji, dodavši da je Milestone u svom novom XProtect 2016 R3 VMS softveru posebnu pažnju posvetio upravo cyber sigurnosti. Uz Edwina Roobola iz Axisa, koji je glede cyber sigurnosti, odnosno integracije IT i tehničke sigurnosti, kazao da ta kompanija „ima veoma snažnu strategiju kako bi naša rješenja bila efikasna našim korisnicima“, potvrdu tog trenda dao nam je i Jaroslav Barton, direktor marketinga proizvoda za kontrolu pristupa za EMEA regiju u kompaniji HID Global: „Trend na tržištu je potreba za većom zaštitom identiteta, jer uvijek postoje potencijalne sigurnosne prijetnje budući da se sigurnosna tehnologija još razvija. Stoga se sredstva za provjeru identiteta moraju nastaviti unapređivati kako bi odgovorila zahtjevima tržišta.“

Veća rezolucija

U segmentu videonadzora rezolucija je i dalje važna. Mnoge su kompanije predstavile svoja 4K rješenja za različite vrste aplikacije. Willem Ryan, Avigilonov viši direktor za globalni marketing, istakao je povećanje rezolucije kao jedan od najprepoznatljivih trendova na tržištu: „Avigilon je uvijek bio na čelu tog razvoja, predstavivši čak i 7K kameru.“ Također, kompanija Sony je u fokus svog izlaganja stavila nove tehnologije za ostvarivanje 4K rezolucije, a posebnu pažnju izazvala 4K mobilna kamera, koja nije IP već sistemska, a ima istu rezoluciju i osjetljivost.

Propusnost

Međutim, što veća rezolucija, to i veći problemi s propusnošću. Evidentna je blaga stagnacija u povećanju rezolucije, jer gotovo nijedan proizvođač kamera ne ide iznad 4K rezolucije, a usmjeravanje pažnje na pohranu i propusnost. Prepoznavši problem povećavanja rezolucije kamera, koje koriste više podataka za analitiku, Gerard Figols, menadžer marketinga u Panasonicu kazao nam je: „Većina korisnika je zabrinuta zbog propusnosti koje te 4K kamere traže. Zato u Panasonicu razmišljamo kako smanjiti količinu podataka, imati 4K, a učiniti podatke manjim.“ „Jedan od najvećih izazova glede toga je propusnost. Na sceni su nove vrste kompresije i pametni kodeci“, rekao je Willem Ryan, viši direktor za globalni marketing u Avigilonu, istaknuvši da ta kompanija na tržištu nudi High Definition Stream Management tehnologiju, koja značajno smanjuje potrebe za propusnošću na relaciji klijent – server. I Edwin Roobol iz kompanije Axis prepoznao je pitanje propusnosti kao jedno od najproblematičnijih za industriju u ovom trenutku.

Korištenje videonadzora u druge svrhe

Od sigurnosnih sistema, primarno videonadzora, zasigurno se više ne traži puko snimanje već mnogo drugih, komercijalnih usluga. U tome ključnu ulogu ima videoanalitika, koja – iako nije nova na tržištu – i dalje predstavlja jedan od glavnih pokretača njegova razvoja. „Veliko je pomjeranje izvan same sigurnosti – korištenje videoanalitike za razvoj poslovanja i uštedu resursa, što je korist za maloprodaju“, ustvrdio je Jos Svendsen iz Milestonea. Daniel Chau, direktor marketinga kompanije Dahua Technology, također je ovo prepoznao kao čak glavni tržišni trend: „Kada je riječ o trendovima, vidimo da se kamere sve više koriste u druge svrhe osim sigurnosti, kao što je povećanje radne učinkovitosti, zaštitu radnika te smanjenje vremena potrebnog za repetitivne, ali dosadne poslove tako što će taj dio posla preuzeti same kamere.“ Sličnog je mišljenja i Avigilonov direktor marketinga g. Ryan: „Videoanalitika je postala važan dio svakog videonadzora, omogućavajući ljudima da brzo pronađu informacije koju su im potrebne. Ona mijenja način na koji se videonadzor koristi, od pasivnog reaktivnog sistema ka proaktivnom sistemu unutar sigurnosnog okruženja.“ Zapravo, u tome i jeste njena najvažnija korist – učiniti videonadzor proaktivnim sistemom, koji je sprečavati incidente, a ne samo pasivno ih pohranjivati za neku kasniju analizu.

Mobilna kontrola pristupa

Zasigurno najveći trend u kontroli pristupa jeste upotreba mobilnih uređaja za pristup zaštićenom prostoru. Pojedinačno, predstavnici najvećih kompanija u ovom tržišnom segmentu su nam potvrdili ovaj stav, predstavivši već postojeća rješenja koja nude na tom planu. „Korisnici zahtijevaju lakše, udobnije korištenje kontrole pristupa. Zbog toga je zasigurno trend koji vidimo danas korištenje mobilnih uređaja, koji su prikladniji za korištenje“, kazao je HID Globalov menadžer marketinga Jaroslav Barton. Jednu od primjena ovakvog načina kontrole pristupa naveo je Ulises Lorente iz kompanije EVVA. Naime, njihovo se AirKey rješenje, koje koristi pametne telefone za otvaranje vrata, može koristiti za jednostavnije izdavanje stanova, poput Airbnb servisa. Onaj koji unajmljuje stan više ne mora fizički preuzimati ključ od vlasnika, već mu ovaj može putem ovog rješenja poslati mobilne kredencijale i time omogućiti pristup. Nakon isteka roka, oni se poništavaju. Praktičnost upotrebe mobilnih uređaja prepoznao je i Willem Ryan iz Avigilona: „Ljudi koriste mobilne uređaje i paze da ih ne izgube, i to je sigurniji i udobniji način. Mobilna kontrola pristupa je postati integralni dio tog segmenta.“ Prema mišljenju Matjaža Brinoveca, prodajnog menadžera u slovenskoj kompaniji Jantar Identification Systems, upotreba kartica polahko će izaći iz upotrebe. „Upotreba mobilnih telefona dolazi u prvi red. Treba reći da upotreba beskontaktnih kartica i privjesaka polako pada u drugi plan spram ovih novih trendova. Očekujem da će se narednih godina kompletna kontrola pristupa pomjeriti u tom pravcu.“

Bluetooth, dizajn, 360° nadzor…

Kada je riječ o mobilnoj kontroli, Bluetooth u tome ulazi na velika vrata. Prema mišljenju Chrisa Bonea iz kompanije ASSA ABLOY, taj je trend veoma važan, ali je potrebno vrijeme za njegovu primjenu: „Mislim da je za taj protokol još rano, trebat će proći određeno vrijeme za njegovu upotrebu u svrhu mobilnih ključeva, ali će sigurno doći. On podržava tržište sistema zaključavanja koji koriste baterije za napajanje, ima mnogo bolju izvedbu i to je područje u koje se želimo aktivno uključiti.“ Osim toga, Bone kao trend u kontroli pristupa navodi i dizajn, kome se sve više posvećuje pažnja, a slično pitanje o važnosti dizajna u videonadzoru smo dobili od Daniela Chaua iz Dahue, što je pokazatelj da i oni osluškuju puls tržišta o tom segmentu. Od ostalih trendova, bitno je spomenuti 360 stepeni nadzor, bilo u višesenzorskim ili fisheye panoramskim kamerama, upotreba cloud rješenja u videonadzoru, koje je, između ostalih, Axis predstavio na svom štandu, zatim patentirani sistemi u kontroli pristupa, koji imaju najmanje 10 godina validnost patenta, kojim se omogućava ulazak u neke specifične projekte.

Nagrade za najinovativnije

Važno je spomenuti da je prvog dana sajma održana i dodjela nagrada za sigurnosnu inovaciju. Između 84 prijavljenih epitet najboljih noviteta ponijeli su pribor za zaštitu vozila kompanije Hutchinson GmbH, kursevi na daljinu usklađeni s potrebama studenata njemačkog udruženja DFBI te multikopterski uređaj za provjeru protivpožarnih alarm kompanije Air Inspection GmbH.

U nastavku možete poslušati intervjue sa predstavnicima vodećih svjetskih i regionalnih kompanija, i saznati više o njihovim novim tehnologijama i proizvodima u 2016, te čuti nešto o njihovim planovima za sljedeću godinu:

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *