Svijet

Povećan broj prevara na internetu

Policijska uprava splitsko-dalmatinska provela je projekat “SafetyNet – bitka za sigurnost” čiji je cilj informisanje i savjetovanje građana o sigurnosti na internetu. Projekat je provođen kroz neposredan kontakt s građanima, pružajući im informacije o stvarnim događajima i krivičnim prijavama, s posebnim naglaskom na samozaštitu. Uprkos upozorenjima, primijećeno je da građani i ne slijede baš savjete stručnjaka i policije za internetske prevare, što se naročito pokazuje u decembru, mjesecu prednovogodišnjih kupovina.

U posljednje vrijeme primijećen je rast slučajeva “smishinga”, odnosno krađe identiteta putem SMS poruka, gdje građani dobivaju lažne poruke od navodnih dostavljača s linkom za unošenje ličnih podataka. Također, bilježi se i rast ucjenjivačkih poruka putem e-pošte, gdje nepoznata osoba tvrdi da posjeduje intimne snimke i traži uplatu eura u bitcoin novčanik.

Porasle su i investicijske prevare putem interneta. Žrtve su uglavnom građani bogatijih država, a počinitelji u pravilu djeluju izvan država. Nakon početnog ulaganja i obećane sigurne zarade, žrtve uspostave kontakt s ličnim brokerom. Problemi nastaju kada odluče prekinuti ulaganje i podići dobit. Tada brokeri traže dodatne uplate, navodeći različite razloge poput provizije, poreza ili potvrde Evropske centralne banke. Nakon tih dodatnih uplata brokeri i internetske stranice nestaju, a žrtve ostaju bez novca.

Zato iz PU splitsko-dalmatinske savjetuju građanima da: budu sumnjičavi kod SMS-ova ili poziva kompanija koje traže lične informacije, kontaktiraju kompaniju na službeni način, nikada ne slijede sumnjive linkove u SMS-ovima ili e-mailovima, izbjegavaju nesigurne web-stranice, posebno one koje ne koriste HTTPS u URL adresi, nikada ne dijele podatke s bankovne kartice poput PIN-a, CVC-a ili lozinke za online bankarstvo, ne šalju novac na račun nepoznate osobe itd.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *