Svijet

Povezana i pametna rješenja pokreću rast u kompaniji Bosch

U kući, na poslu, u bolnici ili čak orbiti Bosch unapređuje svakodnevicu pametnim i umreženim rješenjima. Kompanija istovremeno ulazi u nove oblasti poslovanja kroz softver, usluge i licence. “Sistematski digitaliziramo naš osnovni posao kako bismo povećali prednosti za naše klijente. Idući naprijed želimo pretvoriti prodaju svakog digitalnog proizvoda i u prihod na osnovu usluge”, izjavila je Tanja Rückert, direktorica Boscha za oblast digitalizacije i tehnologija.

Kako bi postigao taj cilj, Bosch je fokusiran na vezu između interneta stvari i vještačke inteligencije. Tako se pokreće slijed pozitivnih dešavanja u kojima umreženi proizvodi pružaju informacije koje onda obrađuje AI i dalje se uklapaju u ažuriranja softvera za te proizvode. Prednost za klijente nalazi se u suštini takvog pristupa, jer tako korisnici mogu biti dio procesa razvoja, a omogućava se i da rješenja budu tačno prilagođena njihovim potrebama. Osim toga, razvoj i stvaranje vrijednosti se ne završavaju prodajom proizvoda. “Vidimo kombinaciju vještačke inteligencije i interneta stvari kao ključnu za ostvarivanje najveće koristi za korisnika iz obje ove tehnologije”, kaže Rückert. “Osim što nam omogućava da razvijemo nove poslovne modele, ovaj pristup nam pomaže da ponudimo bolje proizvode i rješenja koja omogućavaju stvarnu dodatu vrijednost i za pojedince i za društvo.”

Rast stručnosti u oblasti softvera

Bosch je odavno postavio temelj za to. Od Nove godine sve klase elektronskih proizvoda bit će moguće umrežiti. Samo prodaja umreženih električnih ručnih alata, aparata za domaćinstvo i sistema za grejanje porasla je za 50 posto za godinu dana – sa četiri milijarde jedinica 2020. godine na više od šest milijardi 2021. S Boschevim Centrom za vještačku inteligenciju (BCAI) kompanija je osnovala jaku jedinicu u oblasti AI-ja koja je već doprinijela rezultatu s oko 300 miliona eura.

Osim toga, kompanija svake godine ulaže više od četiri milijarde eura u svoju stručnost u oblasti softvera, od kojih oko tri milijarde odlazi na poslovanje u oblasti mobilnosti. Kako bi osigurao vodeću poziciju u budućnosti mobilnosti kojom će dominirati softver, Bosch će objediniti razvojne aktivnosti za softver koji ne zavisi od aplikacija u jednu jedinicu sredinom 2022. U budućnosti, u okviru svog povezanog društva ETAS GmbH, razvijat će i prodavati osnovni softver, posredni softver, cloud usluge za vozila i razvojne alate za univerzalne primjene. Bosch brzo napreduje i u oblasti umrežene i autonomne vožnje. U proteklih pet godina ostvario je prodaju od oko devet milijardi eura samo u oblasti sistema za asistenciju vozačima i pratećih senzora.

Od svemira do pedijatrije: Bosch SoundSee sistem senzora

Primjer od koristi vještačke inteligencije i umreženosti jeste sistem senzora SoundSee. Od kraja 2019. godine on plovi svemirom kako bi otkrio neobične zvuke na ISS, koristeći algoritme vještačke inteligencije kako bi se izvršila analiza i pokazalo kada je potrebno održavanje. Sada, u saradnji s neprofitnom zdravstvenom kompanijom Highmark u Pittsburgu (SAD), Bosch radi na potpuno zemaljskoj primjeni te tehnologije: ispitivanju kako se audio vještačka inteligencija može koristiti kao dijagnostičko sredstvo u pedijatriji. Bosch i Highmark konkretno rade na prilagođavanju senzora tako da mogu detektovati stanja na plućima, kao što je astma u ranom stadiju, samim slušanjem šema disanja kod djece.

Boschev novi gasni senzor – prvi na tržištu koji sadrži vještačku inteligenciju – služi za zaštitu i ljudi i prirode. Kao dio senzora Silvanet Wildfire Sensor kompanije Dryad, on u suštini predstavlja digitalni nos koji pomaže u ranoj detekciji šumskih požara. Dryadovi senzori prikačeni su na drveće i kontinuirano prate lokalnu mikroklimu radi otkrivanja požara na početku, a također bežično obavještavaju lokalne nadležne organe, mnogo prije nego što su to u stanju uraditi sistemi na bazi kamera ili satelita. Ovo ne samo da može zaštititi od razaranja izazvanog požarom već i smanjiti globalne emisije ugljika od šumskih požara.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *