Objekti Softveri Stambena sigurnost Uredi / Poslovni prostori

Projektovanje Jablotron alarmnog sistema

Projektovanje alarma podrazumijeva određivanje sigurnosnih rizika i potreba korisnika te odabir, ugrađivanje, povezivanje i programiranje odgovarajućih komponenti. To zahtijeva preciznost i pažljivo razmatranje svih detalja

Piše: Damir Škrgić, menadžer, CPU d.o.o.; E-mail: distribucija@jablotronbih.ba

Da bi se ispravno projektovao alarmni sistem, potrebno je poduzeti više koraka. Prvi je identifikacija rizika i potreba korisnika. To uključuje razmatranje lokacije, veličine prostora ili objekta koji se želi zaštititi, kao i poznatih i neočekivanih rizika. Nakon što su rizici i potrebe korisnika definisani, slijedi odabir odgovarajućih komponenti, odnosno izbor senzora (pokreta, stanja vrata/prozora, požara, poplave itd.), sirena, centrale i drugih komponenti. Provjereni senzori su ključni za neometan rad alarma, jer oni omogućavaju da se detektuju neželjeni događaji uz minimum lažnih uzbuna.

Procjena i definisanje

Zatim se sistem programira kako bi sve komponente radile na odgovarajući način, uz podešavanje parametara senzora, programiranje reakcija na različite događaje i podešavanje vremena trajanja alarma. Pored ovoga, Jablotron nudi i pametne funkcije, automatizaciju uređaja u prostoru te razne smart scenarije, otvaranje vrata, kapija i roletni itd. Projektovanje zahtijeva preciznost i pažljivo razmatranje svih detalja kako bi se osigurala sigurnost, udobnost i zaštita samog sistema. Već smo rekli da je neophodno uraditi procjenu i definisanje sigurnosnih rizika korisnika, što podrazumijeva razmatranje lokacije, veličine objekta koji se želi zaštititi, utjecaja okolnog prostora, kao i nepredviđenih rizika. Naprimjer, ako je riječ o zaštiti kuće, potrebe korisnika mogu biti detekcija ulaza neželjenih osoba, detekcija požara i curenja vode ili gasa. Ako je riječ o zaštiti poslovnog prostora, potrebe korisnika mogu biti detekcija kretanja u nedozvoljenim zonama (npr. serverska soba, operacijska sala, laboratorija…), detekcija otvaranja vrata ili prozora i detekcija ometanja signala sistema. Ovom vrstom projektovanja bave se osobe koje su za to obučene i koje imaju ovlaštenje MUP-a.

Testiranje sistema

Potrebno je programirati i dijelove sistema kako bi radili na željeni način. To uključuje podešavanje parametara senzora, definiranje reakcija na različite događaje i podešavanje vremena trajanja alarma. Konačno, alarm se testira kako bi se osiguralo da radi ispravno, što znači provjeru svih senzora, testiranje različitih scenarija i provjeru da li se alarm aktivira u slučaju definisanih neželjenih događaja. Bitno je napomenuti da u istoj aplikaciji rade svi Jablotronovi sistemi: alarm u kući, firmi, magacinu, lokalu i dr., zatim kontrola grijanja, svjetla, roletni, vrata, kapija itd., te alarm i praćenje vozila – automobila, autobusa, kamiona, kampera ili jahti.

Više informacija o mogućnostima i stručnoj instalaciji Jablotronovih alarmnih sistema možete dobiti na web-stranici oficijelnog distributera za područje Bosne i Hercegovine, firme CPU Infotech iz Cazina.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *