Svijet Vijesti

SAD razmatra dodavanje Hikvisiona i Dahue na crnu listu

Nakon Huaweija, američka administracija razmišlja o uvođenju sličnih zabrana za najveće kineske proizvođače videonadzorne opreme, prenose mediji, povećavajući zabrinutost da bi se trgovinski rat između dvije zemlje mogao još više produbiti.

Mjere bi Hikvisionu ograničile kupovinu američke tehnologije, dok bi američke kompanije morale tražiti dozvolu vlade da prodaju komponente kineskom proizvođaču, prenosi New York Times.

Prošle sedmice Sjedinjene Američke Države su na crnu listu stavile Huawei Technologies, zabranjujući američkim firmama poslovanje s najvećim svjetskim proizvođačem telekomunikacijske opreme. Amerika je optužila Huawei za aktivnosti kojima ugrožava nacionalnu sigurnost, što Huawei poriče, dodavši da može osigurati komponente bez američke pomoći.

Neimenovani zvaničnik Hikvisiona za Reuters je dao sličnu izjavu.

“Čak i ako nam američke kompanije prestanu prodavati komponente, premostit ćemo to posredstvom drugih dobavljača. Čipovi koje Hikvision koristi su komercijalno dostupni i većina dobavljača je, zapravo, iz Kine”, prenosi Reuters riječi Hikvisionovog zvaničnika, koji je želio ostati anoniman s obzirom na osjetljivost pitanja. Dodao je i da kompanija nije upoznata s mogućim stavljanjem na crnu listu.

Bijela kuća nije željela komentarisati ovo pitanje.

Bloomberg, citirajući ljude dobro upoznate s materijom, izvještava da je američka vlada razmatrala dodavanje Hikvisiona, Dahue i još nekoliko kompanija na crnu listu.

Iz Dahue su također odbili komentarisati.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova tražilo je od SAD-a da omogući jednako poslovno okruženje kineskim firmama.

“Nedavno smo u više navrata izražavali stajalište Kine da se protivi američkoj zloupotrebi moći kako bi namjerno potisnuli i ukaljali ugled kompanija iz drugih zemalja, uključujući kineske kompanije”, rekao je glasnogovornik Ministarstva Lu Kang na brifingu.

Kina zahtijeva od svojih kompanija da se pridržavaju međunarodnih normi kada ulažu u inostranstvo, ali “istovremeno tražimo da se druge zemlje prema kineskim preduzećima odnose pošteno i nediskriminatorski”, dodao je on.

Dionice Hikvisiona, kojih je 42% u vlasništvu državnih firmi, u srijedu su pale za 10%. Kasnije su se gubici smanjili za 6%. Dahuine dionice pale su za 9,2%.

Rex Wu, analitičar investicijske kompanije Jefferies, umanjio je utjecaj moguće zabrane Hikvisionu, rekavši da kompanija prodaje oko pet posto proizvoda na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država.

“Većina AI rješenja se prodaje vladinim, javnim i poslovnim sektorima u Kini. Hikvision bi mogao doći do grafičkog procesora (GPU) preko lokalnih distributera”, rekao je Wu.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *