Objekti Obrazovanje Uredi / Korporacije Uredi / Poslovni prostori

SALTO: Posvećenost ciljevima globalnog održivog razvoja

U septembru 2015. godine sve zemlje članice UN-a usvojile su 17 zvaničnih ciljeva održivog razvoja. SALTO Systems se 2020. pridružio potpisnicama, uz obavezu da promovira napredak tako što će postati dio ovog globalnog dogovora. Ova preuzeta obaveza podrazumijeva da će kompanija svoje poslovanje uskladiti s principima u oblasti ljudskih prava, standarda sigurnosti na radu, zaštite životne sredine i borbe protiv korupcije

Međunarodni dan žena obilježava se svake godine osmoga marta. Ustanovljen je 1975. godine na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i predstavlja priliku za cijelu globalnu zajednicu da na trenutak zastane i promisli o dostignućima žena u društvu, ekonomiji i politici. No, taj dan je prilika da se pažnja obrati i na prepreke koje trebamo prevazići u cilju postizanja jednakosti spolova. U kompaniji SALTO Systems rade sve što je u njihovoj moći kako bi svijet učinili pravednijim mjestom gdje će svi imati podjednake prilike i resurse. Stoga je kompanija pokrenula inicijative u cilju promocije jednakosti unutar svoje organizacije i zajednice koje želi podijeliti s javnosti.

Društvena odgovornost u tehnološkoj oblasti

Ovogodišnji praznik karakteriše jedna vrlo važna inicijativa koju je pokrenuo UN pod nazivom “DigitALL: Inovacije i tehnologija za jednakost spolova”. Cilj inicijative je skrenuti pažnju na globalno zastupljenu nejednakost u tehnološkim sferama – uključujući pristup internetu i digitalnom obrazovanju – kao i da se istaknu žene koje već imaju vodeće uloge u tehnološkoj revoluciji. Naši današnji životi sve više se oslanjaju na komunikacije koje se vode preko interneta, a tehnologija je u pozadini gotovo svega – od poslovnih sastanaka do razgovora s našim voljenim, odlaska u kupovinu ili zakazivanja pregleda kod ljekara. Sve češće ni vrata ne možemo otvoriti bez pomoći tehnologije. Digitalizira se i automatizira sve više naših rutinskih dnevnih aktivnosti, što za cilj treba imati povećanje kvaliteta života i povećanje naše učinkovitosti.

Ipak, procjene ITU-a govore da je u prošloj godini 37 posto žena na svijetu bilo lišeno mogućnosti korištenja interneta, dok kod muškaraca situacija nije takva. Iako žene čine gotovo polovinu ljudske populacije, broj žena koje mogu koristiti internet je za 259 miliona manji od broja muškaraca. Kao jedna od vodećih kompanija u svom sektoru, SALTO vjeruje da smo društveno odgovorni da jačamo i podržavamo žene u digitalnoj sferi.

Peti cilj održivog razvoja: Jednakost spolova

Posljednjih nekoliko decenija jednakost spolova postala je vrlo popularna tema. O najboljim načinima promoviranja jednakosti razgovara se u vladinim krugovima, raznim organizacijama, kao i među pojedincima. Ujedinjene nacije pitanje jednakosti spolova su pozicionirale na petom mjestu liste Ciljeva održivog razvoja (SDG#5). Cilj je do 2030. godine osnažiti žene i suzbiti sve vidove rodne diskriminacije. SALTO podržava SDG#5 i pomno prati pitanja poput profesionalnog angažmana žena i njihove zastupljenosti na rukovodećim funkcijama.

DEI i ESG u SALTO-u

U kompaniji SALTO vjeruju da se rodna jednakost uklapa u veliku viziju sveobuhvatnog društvenog napretka. Ipak, na tom putu uspjeh se može postići samo dosljednom primjenom inicijativa DEI (Raznolikost, Jednakost, Inkluzija). DEI je jedna od osnovnih komponenti ekološkog, društvenog i privrednog upravljanja (ESG), a to se odražava kako u filozofiji djelovanja ove kompanije tako i u aktivnostima u kojima učestvuju tokom cijele godine. Shvatanje inicijative DEI u kompaniji SALTO oslikava se kroz sljedeće politike:

Raznolikost – zaposleni kompanije odražavaju širok spektar mogućnosti, stavova, identiteta i biografija.

Jednakost – svi zaposleni u kompaniji dobijaju adekvatnu podršku i mogućnosti za rast.

Inkluzija – svaki zaposlenik kompanije SALTO može osjetiti da ga se poštuje, cijeni i štiti.

Za SALTO ove politike nisu samo promotori jednakosti i mira već i pokretači inovacija, produktivnosti i rasta. Kompanija predvodi različite inicijative u oblasti društvene odgovornosti, uključujući plan korporativne jednakosti čiji je cilj promoviranje jednakih mogućnosti i socijalne inkluzije na radnom mjestu. Tu su i temeljne zaštitne i sigurnosne mjere, uključujući sveobuhvatnu obuku, informacije i nadzor, zdravstvene i razne sportske inicijative. One uključuju i SALTO-ov biciklistički i trkački tim i Free2Move.org, odnosno interni program kompanije koji pomaže sportistima s invaliditetom da postignu svoje ciljeve.

SALTO među potpisnicama

U septembru 2015. godine sve zemlje članice UN-a, njih 193, usvojile su 17 zvaničnih ciljeva održivog razvoja. SALTO Systems se 2020. pridružio potpisnicama, uz obavezu da promovira napredak tako što će postati dio ovog globalnog dogovora.

Ova preuzeta obaveza podrazumijeva da će kompanija svoje poslovanje uskladiti s deset globalno prihvaćenih principa u oblasti ljudskih prava, standarda sigurnosti na radu, zaštite životne sredine i borbe protiv korupcije. Ovim činom SALTO se pridružio hiljadama kompanija širom svijeta u provođenju korporativnih aktivnosti, politika i praksi koje pomažu u kreiranju boljeg svijeta.

Ciljevi održivog razvoja

SALTO ovu obavezu shvata veoma ozbiljno. Pored kvalitetnih politika o načelima DEI i rodnoj ravnopravnosti, kompanija je pribavila i certifikat ISO 14001. EcoVadis je SALTO uvrstio u srebrenu kategoriju, a zanimljivo je da je kompanija postigla i stopostotnu ugljičnu neutralnost u svojoj fabrici i svim uredima širom svijeta. Ovo su značajni koraci u uvođenju održivije tehnologije pametnog pristupa bez ključeva. Iz kompanije se nadaju da će i drugi slijediti ove primjere i pridružiti im se u obilježavanju Međunarodnog dana žena u budućnosti tako što će kreirati politike i inicijative koje promoviraju jednakost, napredak, a time i bolju budućnost.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *