a&s Adria Talks Istraživanja

Security 50: Videoanalitika s AI tehnologijom prelazi Rubikon

U proteklih 15 godina videoanalitika nije izlazila iz zone komfora. Danas njeno kombinovanje s vještačkom inteligencijom (AI) predstavlja važan iskorak u segmentu videonadzora Piše: Allan McHale, direktor, Memoori

Analitiku zasigurno čeka još mnogo posla. To se posebno odnosi na uvjeravanje kupaca da su nova rješenja dovoljno robusna i ekonomična prije nego što steknu dovoljno povjerenja da počnu ulagati u njih. Nažalost, neki proizvodi za prepoznavanje lica bazirani na AI tehnologiji koji su izbačeni na tržište prije detaljnog beta testiranja nisu uspjeli šarmirati kupce, i to je nanijelo štetu ugledu tehnologije. Bez obzira na to, novi čipovi i arhitektura kombinovani s inteligentnim softverom za videoanalitiku sposobni su raditi s velikim količinama podataka i kao takvi će poboljšati sigurnost i izvedbu u pogledu zaštite ljudi, zgrada i poslovnih prostora. U konačnici, početni nedostaci ove tehnologije mogli su je usporiti, ali ne i zaustaviti ka velikom proboju u ekosistemu videonadzora.

Poboljšana arhitektura

U izvještaju Memoorija “Globalno tržište videoanalitike s AI tehnologijom od 2018. do 2023. godine“ navode se brojni razlozi zbog kojih smatramo da će ova tehnologija predstavljati svojevrsni „prelazak preko Rubikona“. Kao prvo, tu je veliki napredak u poluprovodničkoj arhitekturi, koji joj sada omogućava mnogo bržu obradu podataka i znatno jače algoritme dubokog i mašinskog učenja. To će dovesti do toga da će se obrada i analiza podataka odvijati mnogo brže nego što je ranije bilo moguće.

Videoanalitička rješenja s vještačkom inteligencijom koriste algoritme za dubinsko i mašinsko učenje te novu poluprovodničku arhitekturu na grafičkim procesorima. Razlog za to leži u činjenici da su proizvođači računarskih čipova otkrili da nova arhitektura može pružiti mnogo bolje performanse kod čipova koji koriste AI tehnologiju. Ova inicijativa je došla od relativno malih proizvođača koji sada razvijaju AI čipove i analitičke softverske proizvode. Ulagači sada izdvajaju milijarde dolara za finansiranje tih kompanija. Kompanija Memoori je identificirala 128 kompanija širom svijeta koje danas na svoj način (kroz hardver i softver) pomažu razvoj videoanalitičkih rješenja koja koriste AI. Međutim, razvijanje i usavršavanje ove tehnologije zahtijevat će velika ulaganja u nove poslovne procese, ljudske resurse i inovacije. Ovaj izvještaj pokazuje da su milijarde dolara već uložene i da se još veći iznosi već prikupljaju. Nema indikatora da će ovaj neiscrpni finansijski bunar presušiti u skorije vrijeme.

Analitika ide dalje

Još nas čeka mnogo posla na planu usavršavanja tehnologije i njenog plasmana na tržište. Ipak, novi alati i procesi omogućavaju da se proizvodi koji koriste vještačku inteligenciju brzo izbace na tržište videoanalitike i tako značajno unaprijede njene performanse i mogućnosti. U 2018. godini svi su shvatili da videoanalitika ide dosta dalje od onoga što mogu ponuditi konvencionalni sistemi. Nove AI platforme imaju kapacitet i sposobnost da s algoritmima za mašinsko i duboko učenje ponude inteligentna rješenja za videonadzor. Ovo će dodatno povećati potražnju za videoanalitikom s vještačkom inteligencijom, ne samo za nove projekte nego i za neiskorišteni potencijal za nadogradnju u više miliona postojećih videonadzornih instalacija. Praktični aspekti izbacivanja AI rješenja na tržište bit će izazov i zahtijevati više vještine od pukog poigravanja s postojećim praksama u distribuciji i instalaciji.

Videonadzorni sistemi generišu ogromne količine podataka koji se, nažalost, trenutno ne koriste u dovoljnoj mjeri. Ipak, procjenjuje se da milioni aktivnih videokamera danas generišu 60% svih ulaznih podataka, više nego bilo koji drugi senzori u zgradama, kampusima i gradovima. Dakle, već postoji ogroman potencijal da se vrijednost tih podataka maksimalno iskoristi tako što će ih se pretvoriti u proaktivne, a ne statične informacije. Materijal je već tu i samo čeka da ga se iskoristi. Poslovni sektor je jedno od najvažnijih vertikalnih tržišta za videonadzor i on danas značajno ulaže u videoanalitička rješenja s vještačkom inteligencijom. Najveći rast može se postići već u narednih 18 mjeseci, ali to bi zahtijevalo značajan napor.

Svjetsko tržište videoanalitike s vještačkom inteligencijom

Tržište videoanalitike s AI tehnologijom još je u ranoj fazi i postoji nekoliko statističkih podataka koji mogu ilustrirati njegovu trenutnu veličinu. Najbolja procjena je da je globalna prodaja videoanalitičkih rješenja s AI-jem, uključujući proizvode koji se testiraju, u 2017. godini dostigla vrijednost od 115 miliona dolara, pri čemu se većina ovih uređaja instalira u Kini. Osim toga, Memoori vjeruje da će postojeće tržište konvencionalnih sistema zasnovanih na pravilima udvostručiti vrijednost koju je imalo 2017. godine i dostići cifru od oko 250 miliona dolara. Međutim, s pojavom AI sistema, njegova veličina će početi opadati u naredne tri godine jer će videoanalitika ojačana AI tehnologijom preuzeti dio poslovnog kolača. U poređenju s godišnjom ostvarenom prodajom softvera za upravljanje videom (VMS), koja je 2017. iznosila 1,4 milijarde dolara, predviđanja kažu da će do kraja 2022. njena vrijednost dostići 3,1 milijardu dolara. Isto tako, očekuje se da će do te godine videoanalitika s AI tehnololgijom „stići“ VMS po vrijednosti.

Smatramo da bi tehnički tržišni potencijal za primjenu videoanalitike s AI-jem u postojećim instalacijama mogao dostići vrijednost od oko 65 milijardi dolara. Isto tako, pretpostavljamo da ovaj potencijal može potrajati i 30 godina prije nego što ga se iscrpi. Tu smo uračunali i troškove implementacije videoanalitike s AI tehnologijom u novim instalacijama kako bismo došli do vrijednosti ukupnog tehničkog tržišnog potencijala. U 2017. svjetsko tržište proizvoda za videonadzor ostvarilo je vrijednost od 15,87 milijardi dolara, dok su prihodi od videoanalitike s AI tehnologijom procijenjeni na 115 miliona dolara. To znači da ovakva videoanalitika čini samo mali dio ukupnog tržišta videonadzora.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *