Cyber sigurnost Security Services

Sigurni e-mail servisi

Nije bitno jeste li javna ličnost ili anonimac čija se online komunikacija svodi na ćaskanje s prijateljima: ukoliko se desi da sigurnost vaše e-mail prepiske bude kompromitovana, osjećaj kajanja zbog propusta u zaštiti isti je za obje strane

Piše: Vesna Matić-Karić
E-mail: redakcija@asadria.com

Prosječnom korisniku e-maila veoma je teško u potpunosti zaštititi vlastite podatke iz prostog razloga jer popularni e-mail servisi: Gmail, Yahoo Mail i slični – ne nude adekvatno osigurano okruženje prilikom razmjene elektronske pošte. Međutim, postoje i sigurniji servisi koji nude viši nivo privatnosti u kombinaciji s enkripcijom, te štite vašu online prepisku od špijuniranja i hakerskih napada. Ukoliko želite osigurati visok stepen privatnosti svojih e-mailova, svi servisi koje ćemo nabrojati imaju veoma dobru reputaciju u zaštiti podataka. Pružaoci usluga enkriptiranog e-maila nude znatno bolju zaštitu svega što otkrivate ili namjeravate otkriti pri svakodnevnoj e-mail prepisci. Kvalitetno enkriptirano rješenje znači da će vaši e-mailovi biti zaštićeni prilikom slanja te na serverima, pa ih neće moći pročitati niko osim primatelja kojima ste ih namijenili.

ProtonMail

ProtonMail je besplatni enkriptirani e-mail servis koji je magazin Forbes jednom prilikom opisao kao „jedini e-mail sistem kojem NSA ne može pristupiti“. Razlog njegove nepristupačnosti leži u tome što su mu serveri smješteni u Švicarskoj, što znači da ga američka vlada ne može ugasiti sve i kad bi htjela, niti može narediti kompaniji da im izruči određene informacije, što generalno ima običaj da radi. Ukoliko se odlučite na korištenje ProtonMaila, vaši e-mailovi će biti potpuno zaštićeni end-to-end enkripcijom, što znači da će ih biti nemoguće presresti ili dešifrovati.

Osim toga, ProtonMail ne bilježi IP adrese, tako da ćete koristeći ovaj e-mail servis biti zaista anonimni. Osnovna opcija besplatna je za sve korisnike, dok plaćeni profil (od 4 eura mjesečno) ima neke dodatne pogodnosti, poput podešavanja vlastite domene, prioritetne korisničke podrške uz 5 GB prostora za pohranu podataka itd.

Tutanota

Tutanota je, baš kao i ProtonMail, besplatan e-mail servis zaštićen end-to-end ekripcijom, koji omogućava da na siguran način komunicirate putem e-maila i s onim korisnicima koji koriste neki drugi servis. Naravno, da bi se ostvarila ovakva komunikacija, ipak treba odraditi jedan bitan pripremni korak.

Naime, kada recipijent primi vaš enkriptirani e-mail, on neće biti u stanju da pročita njegov naslov, niti će moći vidjeti poruku ili priloženi fajl koji ste mu poslali sve dok ne ukuca šifru koju ste zajedno osmislili, a koja će vašem online sagovorniku “otključati” sadržaj vašeg e-maila. Ukoliko se odlučite na besplatan profil na Tutanota servisu, dobit ćete 1 GB prostora za pohranu podataka, ali ne i mogućnost podešavanja alias e-mail adresa. S druge strane, za jedan euro mjesečno dobijate podršku za do pet e-mail aliasa i mogućnost podešavanja vlastite domene na Tutanoti. Osim toga, dostupna je i Tutanota aplikacija za iOS i Android uređaje.

Hushmail

Hushmail je jedan od najpoznatijih servisa ovog tipa, a s njim vaši e-mailovi najprije se pohranjuju u enkriptiranoj formi, da biste ih zatim uz pomoć svog passworda dekriptirali prilikom logiranja na servis. Naravno, e-mailovi koji se razmjenjuju između korisnika Hushmaila enkriptiraju se i dekriptiraju automatski, ali ako e-mail šaljete nekome ko ne koristi ovaj servis, onda će primatelj morati odgovoriti na neko tajno pitanje ukoliko želi pročitati njegov sadržaj.

Hushmail možete koristiti i u privatne i u poslovne svrhe. Iako postoji i besplatna opcija s ograničenim prostorom za pohranu e-mailova, ukoliko želite više prostora i više opcija, možete odabrati Hushmail Premium za ličnu upotrebu ili Hushmail za poslovnu upotrebu. Prvi plan košta 50 dolara godišnje, dok drugi, namijenjen poslovnoj upotrebi, ima znatno više opcija poput adresa koje završavaju vašim nazivom domene, mogućnosti korištenja za prijenos povjerljivih zdravstvenih i pravnih podataka, kao i opciju za prilagođavanje servisa vašim specifičnim potrebama.

Posteo.de

Posteo je njemački e-mail servis koji, za razliku od prethodno nabrojanih, ne nudi besplatnu opciju. Međutim, to i nije neka tragedija s obzirom na to da početni paket košta samo jedan euro mjesečno, a nudi 2 GB prostora za pohranu e-mailova, podršku za priloge od 50 MB te POP3 i IMAP protokole. Posteo nudi i dvofaktorsku autentifikaciju, koja onemogućava pristup vašem e-mailu čak i ako je neko došao do vaše šifre. Osim toga, ne zahtijeva nikakve lične podatke prilikom prijave na servis, a omogućava vam i uplatu preko Paypala, gotovinom ili bankovnim transferom.

Kolab Now

Kolab Now je još jedan e-mail servis otvorenog koda čiji su serveri smješteni u neutralnoj Švicarskoj, a namijenjen je prvenstveno malim i srednjim preduzećima koja žele zaštititi osjetljive poslovne informacije koje njihovi zaposlenici razmjenjuju e-mailom. Ukoliko se odlučite za ovaj servis, možete birati između tri različita paketa, od kojih najskuplji košta 92 eura mjesečno. Ovaj plan podržava minimalno deset korisnika, a nudi i druge pogodnosti, poput upravljanja ljudskim resursima. Još neke pogodnosti koje, između ostalog, nudi Kolab jesu integrisane aplikacije za bilješke, zajednički folderi, kontakti, kalendar i još mnogo toga.

Countermail

Countermail koristi OpenPGP enkripcijski protokol i, poput ostalih nabrojanih e-mail servisa, također nudi end-to-end enkripciju kako bi vaši podaci bili potpuno zaštićeni. Ovaj servis nudi i mogućnost zaštite pomoću USB ključa, a to znači da se vašem profilu ne može pristupiti ukoliko vaš USB ključ nije uključen u USB port na računaru. Međutim, ni Countermail nije besplatan: možete ga isprobati sedmicu dana, nakon čega ćete mjesečno plaćati nešto više od šest dolara (naravno, ako se odlučite za njegovo korištenje). Countermail također krase serveri bez hard diskova koji se pokreću sa CD-a, što je još jedna stvar koja znatno povećava sigurnost.

Šta ako ne želite koristiti enkriptirane e-mail servise?

U slučaju da niste zainteresovani za korištenje bilo kojeg od nabrojanih enkriptiranih e-mail servisa, a ipak želite iskoristiti sve prednosti enkripcije u online komunikaciji, onda vam savjetujemo da posegnete za nekim programom za enkripciju podataka. Ovakav metod zaštite omogućit će vam da šaljete enkriptirane poruke i fajlove kao e-mail attachmente, koje će vaš sagovornik dešifrovati nakon što ih primi. Ukoliko želite isprobati ovaj metod zaštite, savjetujemo vam da za početak krenete s Encrypt Filesom – programom besplatnim za ličnu upotrebu, koji je ujedno i veoma lagan za korištenje.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *