Regija Seminari

Treći BIZIT seminar o biznis transferu – Iskrene priče o (ne)uspehu

Od približno 2,9 miliona zaposlenih u Srbiji, 63,7% radi u privatnom sektoru. Nema sumnje da su privatne i porodične kompanije vrlo važan, neizbežan i uticajan privredni faktor naše zemlje. Zbog njihovog uticaja na nacionalne ekonomije, u mnogim razvijenim zemljama se sve više govori o potrebi za kreiranjem i implementacijom adekvatnih programa i instrumenata ekonomske politike koji prepoznaju specifičnosti ovakvih kompanija.

U Srbiji i zemljama regiona razvoj preduzetništva nije prepoznat kao prioritet, pa vlada još nije u potpunosti pravno uredila poslovanje privatnih i porodičnih kompanija. Mnogo je pitanja na koja ne postoje institucionalni odgovori. I baš zato ima mnogo razloga za još jedan BIZIT seminar o upravljanju, razvoju i nasleđivanju privatnih kompanija.

Naslov trećeg BIZIT seminara iz ovog serijala je „Iskrene priče o (ne)uspehu“. Seminar će biti održan 21. aprila u Klubu poslanika u Beogradu. Sa učesnicima ćemo podeliti priče uspešnih osnivača koji i danas vode svoje kompanije, uspešnih naslednika druge i treće generacije koji su nastavili tradiciju, kao i uspešnih menadžera u kompanijama koje su se hrabro odlučile da upravljanje povere osobi van naslednog reda.

Neko će reći da istorija preduzetništva u svetu predstavlja priču o propalim firmama – milioni su nestali, a tek je poneka opstala. Da bismo na pravi način prišli problematici preduzetništva u Srbiji, BIZIT seminar promoviše pozitivnu ulogu ovih kompanija i pruža odgovore na najvažnija pitanja s kojima se te firme danas susreću. Tražimo odgovore na pitanja:
– Da li je udeo zajednička tekovina supružnika ili ne to jest da li drugi supružnik treba da da saglasnost na prenos udela (čak i ukoliko se prenos vrši na zajedničko dete)?
– Kolika je vrednost tako prenetog udela i da li činjenica da je prenos udela oslobođen poreza na prenos apsolutnih prava lišava prenos bilo kakvog drugog poreskog rizika?
– Koliko će iznositi porez na kapitalnu dobit ako roditelj i dete budu prodavali 100% udela nekom trećem licu u narednom periodu, a koliko bi iznosio porez na kapitalnu dobit ako bio prodavac bio samo roditelj?
– Kako ćemo da rešimo pitanje blokade u odlučivanju u okviru kompanije, te da li prenos udela istovremeno treba da rezultira i dubinskom promenom osnivačkog akta kompanije ili ćemo nastaviti da “primenjujemo” osnivački akt kompanije za koji ni ne znamo gde se fizički nalazi?
– Da li je udeo koji je prenet detetu nasledniku njegova posebna imovina ili može da bude u nekom drugom režimu to jest da i zetovi i snaje (makar bili i budući) mogu potencijalno da imaju neka prava s tim u vezi?
– Šta ćemo sa detetom koga “firma ne zanima” te je u podeli karata oko firme to jest porodične kompanije ostalo kratkih rukava?
– Koliko trnja treba da se pregazi i prepreka da se prevaziđe da bi se stiglo do zvezda – uspešnog privatnog biznisa?

Dva formata održavanja
BIZIT seminar će zbog trenutne epidemiološke situacije biti održan u dva paralelna formata – uživo i online. U Klubu poslanika će uživo biti prisutno onoliko publike koliko dozvole mere zdravstvene bezbednosti. Za online praćenje broj učesnika nije ograničen i za njih će biti organizovan interaktivni video-prenos u realnom vremenu. Samo registrovani učesnici će moći da prate online seminar i biće u mogućnosti da tokom prezentacija i posle njih, kroz chat servise, postavljaju pitanja predavačima, ravnopravno s publikom prisutnom u Klubu poslanika. Program seminara biće dostupan za gledanje samo u realnom vremenu i neće biti objavljen na streaming platformama, ali će svi registrovani učesnici imati priliku da preuzmu prezentacije govornika i da sa njima ostvare direktnu komunikaciju.
Sa velikim zadovoljstvom vas pozivamo da nam se pridružite na trećem po redu BIZIT seminaru i budete učesnik ovog značajnog regionalnog poslovnog događaja. Link za prijavu pronađite ovde, agendu seminara ovde, a spisak svih predavača i panelista ovde.

Promena formata učestvovanja
Svi učesnici koji iskoriste mogućnost rane prijave za prisustvo uživo na BIZIT seminaru, mogu do 18. aprila da promene format učestvovanja i umesto uživo izaberu online praćenje, uz povraćaj dela novca od uplate. Učesnici koji se u ranom periodu prijave za online praćenje mogu kasnije promeniti status i uzeti prisustvo uživo uz doplatu i pod uslovom da bude mesta u sali Kluba poslanika.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *