Konferencije

Tri nova proizvođača u portfoliju SYS Companyja

“The Next Generation of Technical SYScurity” naziv je konferencije koju je 22. juna u Sarajevu upriličila bosanskohercegovačka firma SYS Company. U prostorijama ovog distributera predstavljen je širok portfolio proizvoda, rješenja i usluga

Piše: Damir Muharemović; E-mail: redakcija@asadria.com

Gostima se na otvorenju konferencije obratio direktor SYS Companyja Nedim Sirbubalo. Zadovoljan razvojem na tržištu sigurnosti, na kojem, kao tradicionalno IT firma, uopće nije ni nastupala prije nekoliko godina, Sirbubalo je objasnio i povod okupljanja desetina predstavnika partnera, agencija i instalatera. Naime, od ove je godine SYS Company oficijelni value-added distributer Hanwha Techwina, Geneteca i VIVOTEK-a, renomiranih proizvođača sigurnosne opreme, s kojima planiraju još energičnije pozicioniranje na tržištu. Otuda i kovanica u nazivu eventa – SYScurity – kao ilustracija novog poslovnog koncepta, koji podrazumijeva ponudu provjerenih i kvalitetnih cjelovitih sigurnosnih rješenja, zaštićenih od cyber napada.

Promjena vizije poslovanja

Koncept se temelji na četiri karakteristike, nastavit će prodajni menadžer Hilmija Arnautović: IP tehnologijama, koje su za SYS Company domaći teren, cyber sigurnosti kao važnom elementu sigurnosnih sistema usljed sve češćih povreda podataka, zbog kojih su odlučili raditi samo s proizvođačima koji poštuju NDAA regulative, zatim kontroli opreme te kompletnim rješenjima, jer žele na jednom mjestu ili u jednom softveru imati integrisane sve sisteme: skalabilnu pohranu, brze i pouzdane mreže, napredni IP videonadzor, softvere (analitiku, predikciju, unifikaciju), pametne sisteme za automatizaciju procesa i sprečavanje nesreća itd. Zbog toga isključivo rade s provjerenim brendovima, a svi proizvodi dolaze s najmanje tri godine garancije. “Nije inače karakteristično za IT kompaniju s enterprise rješenjima da se upusti na novo tržište, ali zbog sveprisutnosti IP tehnologije, koja nam je u srži, mi smo se odlučili na to. No, primijetili smo da tržišni igrači imaju i nedostatke kada je u pitanju vizija sigurnosnih sistema. Zbog toga smo odlučili zauzeti novi poslovni koncept, proširiti distribucijski portfolio opreme i povećati tehnički tim”, kazao je Arnautović.

Nedim Sirbubalo, direktor, SYS Company

Povratak na scenu

Snažan povratak i tehnološki potencijal kompanije Hanwha Techwin na globalnom tržištu prepoznali su iz SYS-a te otvorili distribucijska vrata njihovoj opremi u Jadranskoj regiji. Za svoju poznatu Wisenet seriju kamera Hanwha Techwin sama proizvodi optičke module i Wisenet 5 i 7 čipsete. Unaprijedili su i partnerske programe, u okviru kojih nude petogodišnju garanciju na proizvode, a među najvažnijim iskoracima je razvoj inteligentne analitike. “Najvažnija je stvar da smo se pomjerili s analize piksela na vještačku inteligenciju. Dok prva ima problem s lažnim alarmima, s modelima neuronskih mreža u kamerama mogu se dobiti baš precizni rezultati karakteristika vozila i ljudi, koje onda imaju niz primjena, od toplotnih mapa, brojanja ljudi, nadzora područja itd.”, rekao je Pavol Matias, Hanwhin tehnički menadžer.

Među takvima su Wisenet AI kamere za nadzor saobraćaja, koje su jako dobre i noću, a nude niz analitičkih funkcija, od prepoznavanja tablica do smjera kretanja i mjerenja ostalih parametara vozila. Druga se vrsta kamera koristi za detekciju vozila na parkinzima, pri čemu stereografski tip leća s 12 MP pri 30 fps detektuje zauzetost do 16 parking mjesta. Za vrijeme pandemije analitika u njihovim kamerama mogla je detektovati i povišenu temperaturu ili nenošenje maski. Zanimljivo je spomenuti da analitiku koriste i za poboljšanje kvaliteta slike na način da se brzina otvora blende mijenja kada se osoba pojavi na nadziranoj sceni.

Hilmija Arnautović, prodajni menadžer, SYS Company

Centralizacija i unifikacija

Inteligentna analitika nije samo prednost već i izazov, jer se naglo povećala količina podataka u opticaju, kao i složenost sistema. Nagnalo je to Genetec, kaže Piotr Rogalewicz, kompanijin menadžer za ključne kupce za Istočnu i Centralnu Evropu, da napravi softver koji će biti srce svih sistema. Njegove su dvije najvažnije karakteristike unifikacija i centralizacija. Naime, za razliku od integracije, u okviru koje se objedinjuju sistemi koji nisu napravljeni da rade jedan s drugim, iz čega proizlazi niz nedostataka, unifikacija podrazumijeva upravljanje svime iz jedne aplikacije, rješavanje višestrukih potreba, konzistentno iskustvo i manje troškove. Genetecov softver odlikuje i federalizacija svih sistema, odnosno globalizacija svih operacija dozvoljavanjem lokalne ili autonomije udaljenih lokacija, kao i centralizacija monitoringa, izvještavanja, upravljanja alarmima i sistem-administracije, što također smanjuje troškove. Od ove godine SYS Company je value-added distributer Genetecovog VMS-a, za koji su svi prisutni ustvrdili da je jedan od najkvalitetnijih i najfunkcionalnijih koji postoji na tržištu.

Fizička zaštita opreme

O rack ormarima za servere i snimače govorio je Osman Günkut, menadžer za razvoj poslovanja turske kompanije Kocaeli Kaya Elektromekanik. Oni stoje iza brenda Racksis, koji odlikuje jednostavnost, moderan dizajn i visok nivo kvaliteta. Širina ponude odgovara svim izazovima, a uključuje zidne, samostojeće i vanjske ormare u različitim serijama i veličinama, od osnovnih (SOHO, Silver i Slim), preko Eco Standing do naprednih Network, Active, Server i Open Frame serija, kao i vanjskih zidnih i stubnih ormara s IP66 zaštitom, klimatizacijom i sistemom zaključavanja otpornim na vandalsko djelovanje. “Prije šest godina imali smo samo četiri porodice proizvoda, a danas više od trideset. Naši ormari razlikuju se po pametnom dizajnu, jednostavnoj ugradnji, visokim kapacitetima za videonadzornu opremu i dugotrajnosti”, rekao je Günkut.

Pouzdan hardver

Treća velika kompanija čije je proizvode SYS Company počeo distribuirati ove godine je VIVOTEK. Već skoro pet godina ta je kompanija dio Delta Electronica, jednog od najvećih proizvođača elektronske opreme na svijetu. Ima 1.100 zaposlenika, a ostvaruje prihode u vrijednosti 195 miliona dolara godišnje. Sigurnosnu opremu prodaju u 120 zemalja preko više od 180 distributera i 100 strateških partnera. “U 20 godina VIVOTEK je hardverski dio doveo do savršenstva. Oprema je pouzdana, s minimalnim brojem kvarova. Razvili smo svoju analitiku, a na američkom tržištu se počeo razvijati cloud servis (VSaaS), koji će uskoro biti predstavljen i u Evropi”, naglasio je Đorđe Bačić, menadžer za razvoj poslovanja te kompanije. Zanimljivo je spomenuti da pod svojim brendom proizvodi samo 30 posto uređaja, a više od 70 posto za druge, kao OEM. Većina američkih proizvođača ima, zapravo, VIVOTEK-ov hardver. Softvere, pak, rade u saradnji s drugima putem nekoliko globalnih strateških partnerstava kakva su VSIA (VIVOTEK Solution Integration Alliance) i Alijansa za otvorenu sigurnost i zaštitu (OSSA).

Pavol Matias, tehnički menadžer, Hanwha Techwin Europe

Transport važna vertikala

Baćić je predstavio nekoliko zanimljivih rješenja. Jedno od takvih je Camera Link tehnologija za zaštitu perimetra, kojom su fiksne kamere direktno povezane s PTZ kamerama, tako da nema potrebe za VMS-om. Naime, čim fiksna kamera pomoću analitike detektuje neki objekat, šalje se informacija PTZ kamerama direktno, koje potom preuzimaju praćenje s visokim postotkom tačnosti, što smanjuje vrijeme odziva. Rješenje su lično testirali na vikendici u Mađarskoj, gdje je obična 2 MP kamera detektirala osobu na 50 metara, a PTZ nastavila praćenje. VIVOTEK ima i dosta specifičnih kamera koje se koriste za pametne gradove i gradski prijevoz. Još su prije deset godina u Zagrebu, prisjeća se Baćić, na Genetecovu platformu spojili 180-stepene kamere za nadzor saobraćaja, koje i dalje jako dobro rade, dok su nedavno u Debrecenu opremili 70 autobusa kamerama s brojanjem ljudi, pri čemu softver pravi i poslovnu analizu profitabilnosti linija, kada cirkulira najveći broj ljudi itd. “S partnerima smo testirali i rubne LPR kamere i dobili izvrsne rezultate u prepoznavanju tablica. Algoritam je toliko dobar da ne morate pozicionirati kameru direktno prema autu, već čak i pod uglom od 60-70 stepeni. U LPR kamerama koristimo Neurolabsov softver, kao i za neke dodatne funkcije, model vozila i sl. Vrlo su jednostavne za integraciju, a cijena im je pristupačnija od ostalih proizvođača”, objašnjava Baćić. Naravno, VIVOTEK je razvio i vlastitu videoanalitiku (VCA), koja radi samo praćenje ljudi. Koristi 3D detekciju, i to tako da osobu prvo stavi u kocku ili kvadrat, a zatim je prati, što dovodi do boljeg razlikovanja osoba, bolje radi protivprovala itd. Na toj analitici je bazirano i brojanje ljudi.

Piotr Rogalewicz, menadžer za ključne kupce za Istočnu i Centralnu Evropu, Genetec

Šta je to lares 4.0?

Ksenia Security je italijanska kompanija koja je napravila centralu na koju se mogu spojiti svi pametni sistemi, poput onih za uštedu energije i upravljanje osvjetljenjem, grijanjem i ventilacijom, ali i alarmni, videonadzorni, vatrodojavni i sistemi za upravljanje ulaznim vratima i kapijama. To srce Ksenijinog sistema naziva se lares 4.0. “Riječ je o otvorenoj IoT platformi za razne primjene, od stambenih i komercijalnih do industrijskih. Svime se upravlja putem besplatne aplikacije”, rekao je Nicola Di Crosta, direktor međunarodne prodaje u toj kompaniji. Da bi čitava integracija imala smisla, Ksenia nudi niz uređaja: ergo-X tipkovnice, poli i micro poli senzore, vox sirene, matrix bežične transmitere itd. Kompatibilnost je postignuta i s nizom sistema drugih kompanija kao što su Google Home, Amazon Alexa, Crestron i Control4 rješenja za pametne domove, uz integraciju s KNX-om, Milestoneom i drugima.

Ušteda energije pomoću pametnih rješenja

Poslije predavanja je Damir Buljugić, tehnički inžinjer SYS Companyja, otvorio raspravu o budućnosti pametnih rješenja. Kako trenutno prolazimo kroz inflaciju i energetsku neizvjesnost, pametna rješenja bi se mogla iskoristiti za uštedu energije tako što bi se u saradnji s preduzećima koja isporučuju plin sklopio dogovor o ugradnji takvih sistema za mjerenje nivoa temperature u prostorijama i automatsko isključenje grijanja. “U vremenu rasta cijena možemo biti trendseteri koji će koristiti pametna rješenja za uštedu energije”, kaže Buljugić. No, kao najveću prepreku gosti su naveli zakonske prepreke u Bosni i Hercegovini, zbog kojih unapređenje ove oblasti stagnira dvije decenije. Ono što se u ovakvim okolnostima može uraditi je, na kraju su zaključili, stalna edukacija stanovništva kako bi se svijest o koristima pametnih rješenja s vremenom povećala, što će dovesti do većeg pritiska na zakonodavce, te prodaja pametnih sistema proaktivnijim privatnim kompanijama, koje u tome vide priliku za unapređenje poslovanja.

Pogledajte fotografije sa konferencije:

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *