Svijet

Tržište pametnih gradova očekuje godišnji rast od 24%

Analitičari kompanije Grand View Research očekuju da će potražnja za rješenjima za pametne gradove nastaviti rasti, prvenstveno zbog rasta gradskog stanovništva i potrebe za kvalitetnijim upravljanjem ograničenim prirodnim resursima za održivost okoliša. Brza urbanizacija, starenje infrastrukture i širenje novih tehnologija također se navode kao pokretači rasta tržišta, paralelno s potrebom za poboljšanjem kvaliteta života ljudi.

Najnovije istraživanje ove kompanije predviđa da bi vrijednost globalnog tržišta pametnih gradova do 2027. godine mogla dostići cifru od 463,9 milijardi američkih dolara, uz složenu godišnju stopu rasta od 24,7% u intervalu između 2020. i 2027.

Pametni gradovi pomažu u rješavanju širokog spektra problema, kao što su efikasan prijevoz, pametne i napredne zgrade i kuće, optimalno korištenje energije i kvalitetnije administrativne usluge. Sve šira prihvaćenost novih tehnologija koje će nadopuniti upravljanje gradovima u budućnosti još je jedan važan katalizator rasta tržišta. Tržište će imati koristi i od inicijativa koje državne i regionalne vlade, stanovništvo i lokalna preduzeća pokrenu s ciljem implementacije projekata i rješavanja gradskih problema.

Tržište pametnih gradova obuhvata nekoliko sektora, poput zdravstvene zaštite, transporta, vodosnabdijevanja, njege, sigurnosti i energije. Primjena ove tehnologije varira od grada do grada, odnosno zavisi od stepena prodora same tehnologije u konkretnoj regiji. Visok iznos početnih finansijskih ulaganja, potreba za objedinjavanjem različitih odjela i sektora i nedostatak sistemskog pristupa mogu negativno utjecati na rast ove industrije, navode analitičari. Ipak, očekuje se da će ovo tržište u narednim godinama brzo rasti, a to će u velikoj mjeri zavisiti od dostupnosti tehnologija i sveobuhvatnog angažmana učesnika u ovoj industriji.

U nastavku istraživanja navode se i očekivanja da bi komunikacijska infrastruktura i usluge zasnovane na webu morale odigrati važnu ulogu u usvajanju ovog tipa rješenja na globalnom nivou. Neizbježno objedinjavanje usluga, infrastrukture, podataka i senzora značajno bi pomoglo u usvajanju naprednih rješenja za pametne gradove. Kao glavna prepreka popularizaciji i primjeni ovih tehnologija navodi se zabrinutost zbog zaštite privatnosti i sigurnosti podataka.

Do sada je bilo više pokušaja da se pokrenu konzorciji koji bi podržali i standardizirali tržište na globalnom nivou. Ipak, ovi napori su ostali ograničeni na regije i ograničena područja primjene zbog nedostatka sistemskog pristupa.

Tržištem pametnih gradova dominiraju velike kompanije kao što su ABB, Cisco, Schneider, Siemens, IBM, GEC, Microsoft, Hitachi, Honeywell, Intel, Oracle, Huawei, i Johnson Controls.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *