a&s Adria Talks Istraživanja

Tržište sigurnosti Jadranske regije u 2018.

Želeći što vjerodostojnije analizirati regionalno tržište sigurnosti, posegnuli smo za iskustvom, ali ne bilo kakvim, već onim koje posjeduju voditelji prodaje, marketinga i razvoja poslovanja vodećih svjetskih kompanija zaduženih za našu regiju. U nastavku pročitajte šta je, iz njihove perspektive, obilježilo 2018. godinu

Piše: Damir Muharemović

E-mail: redakcija@asadria.com

Za razliku od prošlogodišnjeg istraživanja, ovaj put smo za mišljenje pitali isključivo predstavnike stranih kompanija, koji čine poveznicu između proizvođača i lokalnih firmi, pa su samim tim između onoga što se dešava na globalnom nivou i lokalnih prilika. Istovremeno, gotovo svi naši sagovornici zaduženi su za više zemalja Jugoistočne Evrope, što nam u tržišnom smislu daje širinu i veću relevantnost, a jako je važna i činjenica da svi dugo godina posluju u industriji sigurnosti. Kada je, pak, riječ o kompanijama iz kojih dolaze, s nama su predstavnici vodećih svjetskih proizvođača sigurnosne opreme: Hikvisiona, Dahue, Boscha, Axisa, Avigilona, Milestonea, Vivoteka, Sonyja, Cambium Networksa, ATEÏS Europea, FLIR Systemsa i ComNeta.

Radosna vijest

Počnimo od radosne vijesti. Tržište zemalja regije nastavlja rasti. Posljedica je to ekonomskog rasta svih zemalja Zapadnog Balkana, praćenog povećanjem investicija i projektima finansiranim iz fondova Evropske unije. Prema posljednjem izvještaju Svjetske banke, ekonomski rast na Zapadnom Balkanu u prosjeku će iznositi 3,5 posto, pri čemu će Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija ostvariti stope rasta između 2,5 i 4%. „U cijeloj regiji svjedočimo rastu podržanom javnim investicijama i potrošnjom. Zemlje koje su imale brže povećanje investicija zabilježile su i brži rast. Iako su neciljana socijalna davanja i plate u javnom sektoru imali pozitivan utjecaj na rast u kratkoročnom periodu, oni povećavaju fiskalne osjetljivosti. Povećanje privatnih investicija i izvoza predstavlja održiviji način rasta“, rekla je Linda Van Gelder, regionalna direktorica Svjetske banke za Zapadni Balkan.

Ipak, sam naziv izvještaja Svjetske banke “Viši, ali krhki rast” ukazuje na činjenicu da je on praćen brojnim problemima, iza čega stoji kompleksna politička situacija, odliv ljudi, velik javni dug itd. Naime, istaknuto je da je – iako je zaposlenost porasla u pet od šest zemalja regije – 91.400 otvorenih novih radnih mjesta između jula 2017. i jula 2018. znatno manje u odnosu na 214.000 godinu ranije. Najveći broj novih radnih mjesta se otvara u industriji i uslužnim sektorima. U većini zemalja Zapadnog Balkana velik javni dug, koji i dalje raste, praćen je fiskalnim i vanjskim disbalansom, što izglede čini osjetljivim na povećanje troškova finansiranja, ako bi došlo do pooštravanja uslova na finansijskim tržištima. Stoga su, da bi se rast dugoročno održao, potrebne domaće reforme za poticanje privatnih investicija i izvoza, preporuke su Svjetske banke. Izvještaj također navodi potrebu za većom ekonomskom integracijom između zemalja Zapadnog Balkana usmjerenom na trgovinu, investicije, mobilnost i digitalnu integraciju, da bi se ubrzao rast, prevazišla ograničenja malih i fragmentiranih nacionalnih tržišta i osigurala dugoročna ekonomska stabilnost.

Jednoglasno: idemo naprijed

Kada je riječ zapadnobalkanskom tržištu sigurnosti, ono bilježi rast prema jednoglasnom mišljenju svih dvanaest intervjuisanih prodajnih, marketinških i menadžera za razvoj poslovanja u našoj regiji. „Za neke zemlje regije 2018. godina je donijela vrlo visoku stopu rasta. Najviše su rasle Slovenija, Hrvatska, Srbija i Bugarska. Bosna i Hercegovina ima stabilan rast. Albanija i Makedonija su također rasle, ali slabije u odnosu na druge zemlje“, kaže Kristijan Fabina, regionalni prodajni menadžer Cambium Networksa, ustvrdivši da je ta kompanija ostvarila kontinuirani rast u svim zemljama. On se, ističe, temelji na rješenjima koja osiguravaju visoku kapacitivnu efikasnost, a koja su komercijalno prihvatljivija u odnosu na neka druga komunikacijska rješenja na tržištu. „Bežična rješenja donose poboljšanja u mogućnostima koje pružaju, što je osnova za odgovor na izazov u implementaciji videonadzornih rješenja, koja koriste bežične veze kao okosnicu komunikacijske infrastrukture. Faktori izvan industrije sigurnosti koji su utjecali na rast su nova rješenja u portfelju poput enterprise preklopnika (switchevi), kapacitivno još kvalitetnija rješenja te ulazak na LTE tržište“, precizirao je Fabina.

S odabirom zemalja koje su ostvarile najveći rast slaže se i Marco Grasselli, ComNetov regionalni menadžer za Jugoistočnu Evropu. Dodaje tome i veoma važan faktor rasta – povećanje svijesti o važnosti sigurnosnih sistema. “Mislim da balkansko tržište raste ne samo u brojkama već i u tehničkim zahtjevima. Videonadzor se sve više okreće ka IP-u, a veći je i fokus na izdržljivost uređaja i sistema”, kaže Grasselli, navodeći da su zemlje koje ostvaruju znatniji rast Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Srbija te da je glavni razlog toga veća svijest o važnosti sigurnosti, kako na indivudualnom tako i na industrijskom nivou.

Dvocifreni rast

Iz Hikvisiona, Axisa, Avigilona i Milestonea, prve, pete, desete i devetnaeste kompanije na svjetskoj Security 50 listi, tvrde da je prošla godina bila izuzetno uspješna za njihovo poslovanje u ovom dijelu Evrope. „Iz godine u godinu Avigilon ostvaruje sve bolje rezultate u zemljama Jadranske regije i slobodno mogu reći da je 2018. bila do sada naša najuspješnija godina“, kazao je Andrej Čuraković, Avigilonov direktor prodaje za Balkan i Srednju Evropu, navevši kao razlog „povećanu opća svijest o sigurnosti, kao i težnju za novim tehnologijama koje povećavaju razinu sigurnosti i smanjuju rizik“ u svrhu prevencije kriminalnih radnji. Hikvision, prema riječima njihovog marketinškog menadžera Antuna Krešimira Buterina, u skoro svim državama Jadranske regije bilježi dvocifrene stope rasta, kao i prijašnjih nekoliko godina. Razlozi su ekonomski oporavak, približavanje Evropskoj uniji i korištenje njenih fondova te tehnološki razvoj. „Glavni razlozi rasta su kontinuirani trend oporavka gospodarstva u većini država Jadranske regije, što je dodatno ojačano sve većim brojem projekata koji su financirani iz fondova Europske unije, kako u postojećim članicama EU poput Slovenije i Hrvatske tako i u državama koje tek žele postati članicama EU. Naravno, bitan razlog rasta leži i u inovativnim tehnologijama i rješenjima, poput umjetne inteligencije (AI) ili H.265+“, ustvrdio je Buterin.

Milestone, pak, u prosjeku bilježi čak 25-postotni rast u regiji. Odličan rezultat duguju dobroj saradnji s klijentima, kojima njihova rješenja daju dodatnu vrijednost. „Glavni razlog za to je Milestoneov otvoreni pristup i dobra saradnja s našim partnerima iz lokalne zajednice, prodajnim partnerima i distributerima. Otvorena platforma našim klijentima daje mogućnost da iskoriste prednosti inovacija iz cijele industrije i omogućava im da povećaju vrijednost svojih videonadzornih sistema i počnu ih koristiti za scenarije izvan sfere čiste sigurnosti“, kazala je Borislava Kenarova, menadžerica prodaje za Centralnu i Istočnu Evropu. Važnost podrške partnerima kao dugoročnog faktora uspješnosti poslovanja, kao i posjedovanje cjelovitog sigurnosnog rješenja, u prvi plan ističe i Stjepan Šurmanović, voditelj ključnih kupaca za Jugoistočnu Evropu kompanije Axis Communications: „U Jugoistočnoj Europi bilježimo trend rasta te pratimo porast prodaje gotovih rješenja iz naše ponude, kao što su rješenja za nadzor kritične infrastrukture, pametne gradove, maloprodaju ili promet. Za takav trend zaslužna je izrazito visoka razina podrške partnerima te inovativna i rješenja otvorena za integraciju. Imati kompletno rješenje dostupno od jednog pouzdanog proizvođača se pokazalo presudnim te stoga dobivamo jako dobru povratnu reakciju od naših partnera.“

Druga perspektiva: slabiji intenzitet

Lopticu na zemlju spuštaju iz kompanija ATEÏS Europe i FLIR, koje detektiraju rast, ali nešto manjeg intenziteta, u usporedbi s razvijenijim evropskim tržištima. „Tržište ima tendenciju rasta, ali nešto manjim intenzitetom“, kaže Dženan Šabanović, ATEÏS-ov menadžer za razvoj poslovanja za Jadransku regiju, koji rast vidi u oblasti infrastrukturnih projekata, posebno u drumskom i željezničkom saobraćaju, a glavne pokretače vidi u “stalnom rastu investicija i podršci evropskih institucija“. Pierpaolo Piracci, menadžer distribucije za Italiju i Jugoistočnu Evropu FLIR Systemsa, također smatra da države regije ostvaruju manji rast, pri čemu svoje mišljenje zasniva isključivo na stanju tržišta termalnog videonadzora. “Kada je riječ o tržištu termovizije, regija ostvaruje manji rast. Tržište nekih zemalja će rasti, poput Grčke, Bugarske i Hrvatske, stagniraju Albanija, Slovenija, Rumunija, Slovačka i Makedonija, dok ostale zemlje kao što su Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina imaju potencijal rasta“, kaže on.

Snižavanje cijena i dalje najveći problem

Nažalost, kao i ranijih godina, najveću prepreku razvoju tržišta sigurnosti Jadranske regije struka vidi u snižavanju cijena nauštrb kvaliteta. „Najveća prepreka razvoju u ovom našem dijelu Europe i dalje je ponajviše – samo gospodarstvo u našim državama. Čak i u Sloveniji i Hrvatskoj, koje su članice EU, gospodarstvo nije razvijeno kao u zapadnim zemljama Europe, pa smo, u usporedbi s nekim drugim europskim tržištima, ponekad i dalje prisiljeni nuditi opremu niže i srednje razine cijene, jer se još i danas dobar dio krajnjih korisnika vodi isključivo za kriterijem najniže cijene“, kaže Buterin iz Hikvisiona. S njim se slaže i Čuraković iz Avigilona, koji će ustvrditi da je „slaba kupovna moć i dalje jedan od čimbenika koji utječu na naš segment poslovanja“ te da je „uvođenje i implementacija sustava sigurnosti bazirana ili usko vezana za puko zadovoljavanje osnovnih propisanih zakonskih normi nauštrb kvalitete i progresivnog napretka“. Na istom fonu je i predstavnik FLIR-a, koji je „utrku ka dnu u smislu obaranja cijena u režiji nekih azijskih proizvođača“ prepoznao kao prisutan problem, te ComNeta, koji kaže da je “najveća prepreka rastu zasigurno ekonomske prirode. Oprema s velikom tehničkom vrijednošću je skupa. Zbog toga se često odabiru proizvodi s niskim kvalitetom, a to ograničava rast kako na ekonomskom tako i na tehnološkom nivou.”

Iako se načelno slaže s prethodnicima da cijena i dalje igra veliku ulogu, Aleksandar Dobnikar, Sonyjev menadžer poslovnog razvoja za videosigurnosna rješenja, primjećuje da se stanje mijenja. Ukupna vrijednost vlasništva – koja podrazumijeva dugotrajnost i kvalitet proizvoda, rjeđe servisiranje, odnosno direktne i indirektne troškove proizvoda ili sistema – potiče sudionike na tržištu da više razmatraju nešto skuplje, ali kvalitetnije uređaje. “Nažalost, u većini istočnoevropskih zemalja cena je još najvažniji kriterijum, a radnici su i dalje premalo plaćeni. Međutim, situacija se menja i sistem-integratori su počeli da razmatraju ukupnu vrednost vlasništva umesto puke cene proizvoda. Značajne i visokorizične vertikale i dalje zahtevaju visokokvalitetne, oprobane i pouzdane proizvode”, kaže Dobnikar.

Kompleksna politička situacija

Uz to, kao i dalje prisutan problem navedena je nestabilnost na političkom planu, odnosno stalne tenzije među političkim faktorima zemalja regije. Šabanović iz ATEÏS-a će reći da je politička situacija „nestabilna“, dok će Bačić iz VIVOTEK-a ustvrditi da političke teme i dalje „usporavaju približavanje ostalih zemalja regije Europskoj uniji, a isto tako međusobnoj suradnji, bržem protoku robe i kapitala“.

Borba znanjem

Veoma je interesantno prvi put zabilježiti kretanje u jednom jako važnom segmentu – edukaciji svih učesnika u prodajnom lancu. Naime, gotovo polovina naših sagovornika istaknula je rad na povećanju znanja korisnika sigurnosnih proizvoda jednim od ključnih faktora uspješnog poslovanja. Tako će Elis Hrkalović, Dahuin voditelj razvoja poslovanja za Bosnu i Hercegovinu, ističući da cijena više ne predstavlja prepreku, kazati: „Jadranska regija na području sigurnosne tehnike svakako bilježi rast. Rezultat je to sve većih zahtjeva, koji traže stručnost, iskustvo i znanje. S obzirom na to da cijena već odavno ne predstavlja prepreku za dalji razvoj, ostaje nam proces konstantnog educiranja kako krajnjih korisnika tako i samih kreatora i implementatora sigurnosnih projekata.“ I iz prvih konkurenata na polju videonadzora misle isto: „Srećom, postajemo sve uspješniji u educiranju sigurnosnih stručnjaka, a sve više i krajnjih korisnika, koji polako shvaćaju da cijena ne može biti, i nije, glavni/jedini kriterij kod odabira opreme“ (Hikvision), „glavni razlozi slabijeg rasta su nedostatak znanja o termalnim kamerama za sigurnosne aplikacije i pogrešna reputacija da je naša oprema preskupa“ (FLIR) te „pokušavamo što više približiti struku našim partnerima kako bismo pričali o realnim izazovima koje imamo u industriji i o realnim načinima kako te izazove premostiti na tehnički najbolji mogući način“ (Axis). Završnu riječ o tome čemu naše tržište sigurnosti treba težiti prepustit ćemo Aleksandru Dobnikaru iz Sonyja: „Budućnost pripada profesionalnim i visokoobrazovanim sistem-integratorima. Oni su u stanju da ispune zahteve kupaca i ponude najbolje moguće rešenje za njihova očekivanja.“

VERTIKALNA TRŽIŠTA

Za razliku od prošlogodišnjeg stanja, u kojem su naši sagovornici naznačili turizam kao vertikalu u kojoj se realizovalo najviše projekata, ove je godine situacija nešto drugačija. Naime, većina menadžera stranih kompanija istaknula je kritičnu infrastrukturu te državni sektor kao najprominentnije vertikale, zatim transport, a tek na kraju turizam, bankarstvo i maloprodaju. Sportski objekti, zdravstvo, obrazovanje, mala i srednja preduzeća i dr. su malo ili nimalo spominjani.

Razloge koji stoje iza takvog stanja na terenu detaljno je posložio Vivotekov menadžer, koji smatra da je približavanje Evropskoj uniji i njeno transportno povezivanje s bliskoistočnim tržištem preko ovog područja glavni razlog realizacije visokovrijednih projekata. Bačić kaže: „Ove četiri vertikale su najzastupljenije u ovoj regiji:

Državni sektor. Kako je ovaj sektor godinama zanemarivan, većina zemalja, da bi dostigle razinu usluge koju EU nudi svojim građanima, mora investirati u infrastrukturu. Europski fondovi mnogo pomažu tom razvoju i dostizanju standarda.

Kritična infrastruktura je kao i državni sektor jedna od zanemarenih vertikala. Budući da je ova regija tranzitna, kritična infrastruktura je vrlo bitna radi razvoja.

Turizam bilježi rast, posebno u Hrvatskoj, ali i drugim zemljama. Regija je postala zanimljiva turistima iz cijelog svijeta, gdje na malom prostoru mogu vidjeti mnogo raznolikosti, mješavina kultura i duge povijesti.

Transport. Gotovo sve zemlje regije su ili će u budućnosti biti važne transportno-tranzitne rute, jer se nalazimo na prostoru koji spaja Europu s Bliskim Istokom. A isto tako morske luke su vrlo važne za povezivanje Azije i Europe morskim putem i skraćivanje trajanja puta robe iz Azije ka Europi.“

Kritična infrastruktura, državni sektor i transport

S ovakvim redoslijedom slažu se predstavnici Avigilona, Boscha, ComNeta, Flira, Milestonea te, uz male izmjene, Dahue i Axisa. „Najveći napredak u 2018. godini ostvaren je u državnom sektoru, transportu i kritičnoj infrastrukturi. Imali smo mnogo značajnih projekata u oblasti nadzora gradova, granica i javnog prijevoza, kao i u obrazovanju i proizvodnji“, kazala je Kenarova iz Milestonea. Skoro pa jednako mišljenje iznio je Čuraković iz Avigilona: „Najveći napredak je vidljiv u osiguranju visokorizičnih objekata, bankarskom i transportnom sektoru, kao i pozitivan trend rasta u državnim institucijama, policiji i vojsci.“ Iz Boscha i Sonyja su također kritičnu infrastrukturu stavili na prvo mjesto. „Nesumnjivo, bezbednosni projekti za kritičnu i rizičnu infrastrukturu. Svi projekti koji zahtevaju vrhunski kvalitet slike i pouzdanost. Dakle, oni za aerodrome, gradski nadzor, elektrane, banke, logistiku, luke, velika javna okupljališta i generalno većina vladinih projekata. Osim primene u oblasti bezbednosti, kamere se mogu koristiti i za poboljšavanje poslovanja. To se prvenstveno odnosi na kontrolu kvaliteta, kontrolu pristupa, automatizaciju procesa, kontrolu saobraćaja… Sve zahvaljujući ugrađenoj naprednoj analitici slike“, kazao je Dobnikar, dok je Danijel Jerković, voditelj regionalnog Boschevog odjela sigurnosnih sistema, rekao da ta kompanija „regionalno raste propocionalno u svim segmentima kroz multiprogramska integrirana rješenja u selektiranim vertikalama javnog sektora, kritičnih infrastruktura te transporta (zračne luke)“.

Vertikale s najvećim rastom su energetska postrojenja, transport i javni videonadzor, smatra Grasselli iz ComNeta, a kao jedan od najvažnijih projekata u 2018. navodi onaj urađen za Naftnu industriju Srbije uz pomoć njihovog regionalnog partnera Alarm automatike. Zaštitu kritične infrastrukture, poput aerodroma, luka, brana, naftnih i plinskih postrojenja i elektrana, i u FLIR-u su naveli kao vertikalu u kojoj ta kompanija može napraviti razliku. U Axisu, pak, generalno bilježe pozitivan trend rasta u gotovo svim tržišnim vertikalama, gotovo podjednako u svim državama regije, ali izdvajaju „pametne gradove, kritičnu infrastrukturu, promet i maloprodaju kao tržišne vertikale u kojima su najuspješniji“. Od projekata s njihovim rješenjima, uključujući videonadzor, videoanalitiku te IP audio, jesu gotovo sve regionalne Lidl trgovine te značajan projekat nadzora požara u Hrvatskim šumama.

Diverzificirana tržišta

Uz državne institucije te strateški i sigurnosno interesantne institucije (aerodromi, granice, električna, plinska i vodovodna postrojenja), Dahua je 2018. godinu uspješno zaključila projektima u vertikalama kao što su bankarstvo, proizvodnja, sektor trgovine i sportski kompleksi, ATEÏS Europe je radio na projektima hotela, autocesta, šoping-centara, dok je Cambium Networks naznačio da poslovanje s pružateljima telekomunikacijskih usluga ostvaruje stalni rast kao i projekti videonadzora u gradovima i za male korisnike. „Cambiumova Wi-Fi tehnologija doživljava procvat te smo ojačali prisustvo u hotelima, kampovima, u prijevoznoj industriji, a s obzirom na to da imamo rješenja za vojsku i mornaricu s NATO certifikatom, očekujemo snažniji rast u 2019. u toj industriji“, naglasio je Fabina. Na kraju, važno je istaknuti da sve vertikale nisu podjednako zastupljene u svim zemljama, na što je podsjetio Antun Krešimir Buterin iz Hikvisiona. Prema njemu, tržišta Jadranske regije i Balkana izrazito su diverzificirana, pa je samim tim nemoguće ih sve staviti pod isti okvir. „Primjera radi, mogu spomenuti prometne projekte u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji, projekte sigurnih gradova u Bosni i Hercegovini, industrijske i bankarske projekte u Sloveniji, turističke projekte u Hrvatskoj i Crnoj Gori, sportske projekte u Srbiji, maloprodajne projekte u Hrvatskoj“, kaže Buterin.

TEHNOLOŠKI TRENDOVI

Najveći proizvođači videonadzorne opreme slažu se u jednome – vještačka inteligencija najznačajniji je tehnološki trend današnjice. U protekloj godini upravo su kamere s ugrađenom videoanalitikom bile najtraženije na tržištu, što pokazuje da Jadranska regija u tom pogledu slijedi svjetske trendove. AI će s vremenom ući u sve sfere našeg života. Mašinsko učenje, neuronske mreže i duboko učenje također potpadaju pod taj kišobran. Novi algoritmi se razvijaju kako bi povećali efikasnost rješavanja visokokompleksnih problema i analizirali veliku količinu podataka koje prikupljaju različiti senzori. Razvoj pametnih kamera sljedeće generacije veliki je trend na tržištu pametnih gradova, a prema IHS-u, 11 milijardi IoT uređaja s AI funkcionalnošću bit će u funkciji do 2025. godine za komercijalne i industrijske primjene.

Vještačka inteligencija

U tehnološkom smislu, smatraju u Hikvisionu, Jadranska regija ne razlikuje se previše od drugih evropskih tržišta. Iako su BDP i kupovna moć osjetno manji, to nikako ne znači da stručnjaci za sigurnost, menadžeri sigurnosti, instalateri, sistem-integratori, pa čak i krajnji korisnici nisu upoznati s najnovijim globalnim tehnološkim trendovima. „A oni se najkraće mogu svesti na dvije riječi: umjetna inteligencija. Hikvision je prošle godine organizirao putujuću izložbu, gdje su tri kamiona pretvorena u velike izložbene prostore obišla čak 70 europskih gradova predstavivši na koji način nevidljivu inteligenciju u industriji sigurnosti pretvaramo u – vidljivu, korisnu i visokoučinkovitu inteligenciju“, kaže Buterin. Kao razlog korištenja inteligentnih sigurnosnih sistema oplemenjenih vještačkom inteligencijom i algoritmima dubokog učenja on navodi da korisnicima osigurava višestruko bržu reakciju na potencijalno opasne situacije i prijetnje, višestruko učinkovitije prepoznavanje stvarnih prijetnji, višestruko precizniju identifikaciju osoba i vozila, uz istovremeno smanjivanje broja lažnih alarma. Zbog toga je tržište u 2018. najveće zanimanje za Hikvisionovu opremu pokazalo upravo za dvije nove proizvodne linije: kamere iz serije DeepinView i snimače iz serije DeepinMind, koji nude funkcije kao što su prepoznavanje lica, specifičnih obilježja, vrste i boje vozila, ljudi u redu, ljudskog ponašanja, nedopuštenog parkiranja itd.

Vještačku inteligenciju kao najveći trend prepoznali su i Dahui, drugoj videonadzornoj kompaniji na svijetu. „Umjetna inteligencija se u tehnološkom smislu sve više razvija, kako globalno tako i u našem regionu. Potreba za ovim proizvodima je sve veća, a spektar korisnika širi, pa sada to nije slučaj samo među sigurnosnim agencijama i institucijama već i u realnom sektoru, javnim i privatnim kompanijama, trgovinskim lancima i sl.“, kaže Hrkalović, navodeći da bi uz to u prošloj godini posebno istakao jedinstveno ePoE rješenje za prijenos signala i napajanja do 800 m putem UTP ili koaksijalnog kabla, ANPR kamere širokog spektra mogućnosti te mobilne kamere. Ta se oprema odnedavno nalazi u brojnim evropskim tunelima, na graničnim prijelazima te u vozilima javnih gradskih prijevoznika. Što se tiče Boschevih tehnologija energije i građenja, povezanost i umjetna inteligencija mogle bi povećati sigurnost, učinkovitost i prikladnost. Naprimjer, odjel tehnologija građenja te kompanije nudi kamere koje koriste pametnu analizu snimaka za detekciju požara. S direktnim pogledom na potencijalno opasne situacije, te kamere detektiraju vatru i dim u roku nekoliko sekundi – što je brže od konvencionalnih detektora dima. Dim ne treba doći do stropa prije nego što se alarm oglasi – a tih nekoliko sekundi može pomoći u ograničavanju štete te čak i spasiti živote. Jerković kaže da će „za deset godina svaki elektronički Boschev proizvod koristiti umjetnu inteligenciju ili će se razvijati i proizvoditi proizvode uz njenu pomoć.“

Rubna videoanalitika

Većina uređaja koje je Avigilon prodao u 2018. posjedovala je integrisanu videoanalitiku, kaže regionalni direktor prodaje te kompanije. „Vidljivo je da se tržište sve više fokusira na rješenja bazirana na videoanalitici, kao i na umjetnoj inteligenciji. Kao rezultat toga većina se naše prodaje, kako u Jadranskoj regiji tako i u ostalim zemljama, bazira na visokosofisticiranim rješenjima, što uključuje kamere s integriranom videoanalitikom i rješenja s umjetnom inteligencijom. Razlog odabira ovog rješenja krije se u mogućnosti prevencije određenih događaja, kao i pravovremenoj reakciji u svrhu njihovog sprečavanja, uz veliku pouzdanost detekcije i minimalno vrijeme programiranja i instalacije“, kaže Čuraković. S tim se slažu i u Axisu: „Vjerujemo da smo kao svjetski predvodnici u rubnoj videoanalitici osvijestili tržište o važnosti i prednostima takvog rješenja. Smatramo da tržište sve više prepoznaje tu našu inicijativu te partneri sve više traže videoanalitiku na samoj kameri“, rekao je Šurmanović, dodavši da ta kompanija tržištu nudi i napredna, Enterprise rješenja kao što je ono za zaštitu kritične infrastrukture te unutrašnjosti objekta.

Visokokvalitetne kamere i visoka rezolucija

Uz napredne funkcionalnosti, rezolucija je i dalje pokretač tržišta videonadzora, a kamere dobijaju primjenu izvan sfere sigurnosti. „Rezolucija kamera se stalno povećava, zajedno s rastućom potražnjom i korištenjem čak i van bezbednosne industrije. Reč je pre svega o osetljivosti, dinamičkom rasponu, kompresiji videa, pametnoj optimizaciji protoka podataka i video-analitici. Kupci se sve više oslanjaju na pametne kamere. Kako biste imali pouzdanu analitiku, morate imati veću procesorsku snagu i bolju sliku – drugim rečima, bolju kameru“, kažu iz Sonyja. Osim spoljnih bullet kamera i dome kamera za interijere, u toj kompaniji u prvi red stavljaju 4K kamere, koje se koriste u zahtjevnim projektima, a naročito SNC-VB770, koje imaju odlične performanse. Potražnju za višom rezolucijom kao trend su naveli i iz Cambium Networksa. „U segmentu videonadzora primjećujemo napredak megapikselnih i HD CCTV kamera. Zahtjev za visokom kvalitetom slike i dalje je jedan od zahtjeva visoke razine kao i kapacitet po lokaciji gdje se nalazi više kamera koje trebaju pouzdanu komunikaciju. Sigurnost perimetra, granica, gradova samo su neki od trendova u porastu za koje Cambium ima najkompletnije rješenje visoke kvalitete i prihvatljive cijene“, kaže Fabina.

Integracija svih sigurnosnih sistema, a i moguće povezivanje s drugim sistemima, tako da na kraju korisnik dobije jedan koji je lako upravljiv s više podsistema i dalje je najvažniji tehnološki trend kod nas, a i u ostatku svijeta, smatra Đorđe Bačić iz Vivoteka. Osim toga, on ističe da je ta tajvanska kompanija najviše prodavala kamere srednje ili visoke kategorije (Value i Supreme serije), uglavnom 2 MP dome, bullet i box kamere s dodacima (WDR pro2, SNV2), zatim 180° kamere, kao i da je vrlo zastupljen njihov VADP program, na kojem je moguće instalirati na samoj kameri analitički modul iz Vivotekovog razvoja.

Modularna i otvorena arhitektura

Na nivou softvera za upravljanje videom, u kojem Milestone predvodi svjetsko tržište, modularna i otvorena arhitektura softverskih rješenja pokazala se kao pravi uspjeh. XProtect softver podržava IP kamere, enkodere i digitalne videsnimače (DVR) više od 150 proizvođača, što ga čini najintegrisanijih softverom na tržištu. „Proizvodi koji su se najviše prodavali u 2018. godini bili su Milestone XProtect Corporate, Expert i Professional+, a svjedoci smo sve češćeg korištenja naših dodatnih proizvoda, Milestone LPR sistema za prepoznavanje registarskih tablica te Access i Transact sistema koji klijentima daju mogućnost primjene i izvan sfere sigurnosti. Razlog za to leži u činjenici da je Milestone XProtect Corporate zbog svoje modularne i fleksibilne arhitekture pogodan za rad s VMS projektima bilo koje veličine, koji se prostiru na velikim geografskim područjima i uključuju više nezavisnih sistema s različitim vlasnicima, dok je Milestone XProtect Professional+ dizajniran za sigurnosne instalacije srednje veličine koje obuhvataju više zgrada, servera ili lokacija“, kazala nam je Borislava Kenarova.

Point-to-multipoint i PoE switchevi

Kada je riječ o komunikacijskim rješenjima, s obzirom na to da se tržište sve više okreće ka IP-u, vrlo brzo raste upotreba IP komunikacijskih uređaja, s visokim nivoom cyber sigurnosti. “Najprodavanija oprema danas nesumnjivo su upravljivi PoE switchevi. Oni se koriste u najvažnijim aplikacijama zbog mogućnosti upravljanja i nadzora na daljinu. Odabirom opreme za prijenos struje preko Etherneta pojednostavljuje se upravljanje i održavanje proizvodnih postrojenja”, kažu u ComNetu. Za Cambium Networks “najsnažniji rast je u bežičnim rješenjima za širokopojasni pristup u konfiguraciji točka – više točaka (point to multipoint) za razne primjene u telekomunikacijskom sektoru i projektima videonadzora“. Razlog su najviši kvalitet i cjelovitost rješenja, sigurnost i pouzdanost komunikacije, visok nivo podrške i prihvatljiva cijena. Osim toga, kao trendove navode i povezivanje privatnih i poslovnih korisnika u urbanim i ruralnim sredinama s pristupom internetu, projekte videonadzora za male i srednje velike poduzetnike, privatne korisnike i njihova imanja. Svakako, novi trend su LoRA/Sigfox/NB-IoT rješenja, koja će osigurati povezivost za milione senzora u raznim projektima pametnih i sigurnih gradova, za parkirališta i podzemne garaže, u prijevoznoj industriji, osiguravanju granica i sl.

ŠTA NOSI BUDUĆNOST

Na kraju, od naših sagovornika smo zatražili i mišljenje o skorijoj budućnosti tržišta sigurnosti. Odgovori su optimistični i predviđaju nastavak rasta i primjene trenutnih tehnoloških trendova koji su do posebnog izražaja došli u proteklim godinama.

„S obzirom na kontinuirani rast, mišljenja sam da u 2019. možemo očekivati nastavak rasta i sve bolju reakciju tržišta“, kazao je Čuraković iz Avigilona, dok je Fabina iz Cambium Networksa, uz nastavak visoke stope rasta u zemljama regije, najavio širenje poslovanja te kompanije u vertikale kojima se ranije nisu mnogo posvećivali: naftnoj i plinskoj industriji, telemetriji, automatizaciji, hotelijerstvu i vojnoj industriji. „Tehnološki noviteti poput LTE rješenja za fiksni širokopojasni pristup u 2,3 – 2,7 GHz, 60 GHz gigabitni linkovi, enterprise preklopnici te LoRA bazne stanice i senzori samo su neki od noviteta koji će utjecati na rast i kompletniju ponudu bežičnih komunikacijskih rješenja“, kazao je Fabina.

Vertikalni pristup

Fokus na rješenjima prilagođenim pojedinačnim vertikalama mnoge će kompanije nastaviti i u ovoj godini. Riječ je o trendu koji mnogi tržišni igrači protežiraju već godinama, a koji je, zapravo, nastao iz potrebe krajnjih korisnika da im se ponudi gotovo rješenje prilagođeno segmentu tržišta na kojem posluju, bilo da je riječ o maloprodaji, transportu, zdravstvu, obrazovnom sektoru itd. Među takvima je i Axis. „U 2019. godini očekujemo daljnji razvoj istih tržišnih vertikala u kojima smo do sada bili jako uspješni u regiji. Svakako ćemo dodatno proširiti našu ponudu i novim akvizicijama, inovativnim proizvodima te razvojem gotovih rješenja“, rekao je Šurmanović te dodao da u tehnološkom smislu smatraju da će njihovo „rješenje za mrežni audiosustav još više zaživjeti u regiji. Axis mrežni audiosustavi su u potpunosti mrežni, dakle sam zvučnik ima ugrađeno pojačalo, web-server, softver za upravljanje događajima, audioanalitiku te POE napajanje“.

Upotreba van sfere sigurnosti

I Milestone, inače s Axisom član Canon grupacije, ima sličan plan za ovu godinu. Izuzetak je rad na korištenju sigurnosnih sistema u nesigurnosne svrhe. Funkcija također iznikla iz potrebe korisnika da opravda ulaganje u sigurnosne sisteme tako što će stvarati dodatnu vrijednost. „Naš plan za 2019. je veći fokus na vertikalni pristup i bliska saradnja s našim partnerima u zajednici kako bismo isporučili cjelovita rješenja za naše krajnje kupce, a na temelju zahtjeva industrije. Videoplatforma Milestone Systemsa se tradicionalno koristi u sigurnosnim instalacijama, ali je danas prisutan trend korištenja videa izvan sfere sigurnosti, u okviru više scenarija“, kaže Kenarova. Kao primjer navodi maloprodaju, u kojoj se videoanalitika može iskoristiti za povećanje nivoa zadovoljstva kupaca, ciljane kampanje, obuku zaposlenika itd. Zato Milestone, kako kaže, intenzivno ulaže u ubrzavanje procesa uvođenja inovacija kroz zapošljavanje novih radnika koji će pomoći kompaniji da preuzme još veći tržišni udio u budućim godinama. I FLIR Systems će trenutnom termovizijskom portfoliju dodati nove proizvode i „donijeti nove poslovne prilike sigurnosnim stručnjacima, naročito kupcima u komercijalnom sektoru, koji ranije nisu razmišljati o upotrebi termalnih kamera za protivprovalu i provjeru alarma“. Dakle, riječ je o korištenju termovizije u druge svrhe, ovaj put u okviru sigurnosti, ali u namjene netipične za termalne kamere, koje su donedavno bile preskupe za svakodnevnu upotrebu.

Integracija

Trend integrisanja svih sigurnosnih, pa čak i drugih sistema nastavit će se i u ovoj godini. Prema mišljenju Vivotekovog regionalnog menadžera, „samo će takvi projekti i dalje stvarati dodatnu vrijednost sustavima zaštite, a i drugima“. Bosch se, naprimjer, fokusira na platforme i partnerstva na području tehnologija energije i građenja. “U umreženom svijetu postoje mnogi uređaji i usluge različitih proizvođača. Te uređaje i usluge moramo međusobno povezati”, rekao je Jerković. Upravo je zbog toga u novembru kompanija osnovala podružnicu Security and Safety Things, koja radi na prvoj svjetskoj otvorenoj IoT platformi za aplikacije za sigurnosne kamere. SAST želi kreirati operativni sistem koji programira i nadzire aplikacije za različite vrste sigurnosnih kamera. Ažuriranje kamera različitih proizvođača zahtijevat će samo jednu verziju softvera umjesto brojnih varijanti kao sada. Iz Sonyja, također, smatraju da je integracija s drugim sigurnosnim sistemima „nezaobilazna“, pri čemu će kamere postajati sve naprednije, dok su iz Hikvisiona bili nešto određeniji: „U 2019. očekujemo da će dvije riječi postati popularnije nego ikad: integracija i konvergencija! Ove godine svjedočit ćemo nastavku integracije proizvoda i usluga u jedinstveno rješenje. Takvo rješenje podrazumijevat će pojednostavljeno upravljanje svim kanalima – bilo da je riječ o videonadzoru, prevenciji upada ili kontroli pristupa – na jedinstvenoj platformi. Čvrsto vjerujemo da je integracija ključan faktor uspjeha jer partnerima i korisnicima nudi drastičnu uštedu vremena i resursa, pa je njihove sustave mnogo lakše koristiti i širiti, dok je njihove rezultate lakše analizirati i iz njih izvući ključne zaključke“, kaže Buterin.

Pametni uređaji, AI, IoT

Kada je riječ o tehnologijama, sigurnosnu industriju nesumnjivo očekuje sve veća upotreba analitike u razne svrhe, upravljanje velikim podacima, sigurnosni sistemi kao usluga (u cloudu), povezivanje u okviru interneta stvari itd. O tome nam je kazao Elis Hrkalović iz Dahuinog bh. ureda: „U našem fokusu u narednom periodu su rješenja za pametne gradove, pametne kuće, javni gradski prijevoz, digitalno oglašavanje i videozidove, što je smjer u kojem se i tržište kreće. U budućnosti možemo očekivati nove tehnologije poput umjetne inteligencije, velikih podataka (big data) i računarstva u oblaku, koje Dahua u dijelu proizvoda već koristi i time utječe na bitno povećanje nivoa sigurnosti. Povrh toga, internet stvari (IoT) donosi i niz praktičnih primjena, gdje integracijom videonadzornih sistema i raznih detektora (pokreta, vlage ili temperature) korisnici dobivaju informacije koje pomažu u poboljšanju njihovih poslovnih procesa i rezultata.“

Kompanija Bosch, npr., planira još više investirati u smjeru AI-ja, a samo oko 300 miliona investiralo bi se u proširenje njenog centra za umjetnu inteligenciju (BCAI) do 2021. godine. „BCAI trenutno zapošljava 170 stručnjaka na globalnoj razini te očekujemo da će ta brojka porasti na 400. Naši stručnjaci trenutno rade na oko 80 razvojnih projekata – od automatizirane vožnje do primjena u medicini i proizvodnji“. kazao nam je Jerković.

Cyber sigurnost

Sve brojniji hakerski napadi izazvali su svojevrsnu pometnju unutar industrije sigurnosti. Mnoge su kompanije nedovoljno spremno dočekale učestale krađe podataka, što je proizvelo zabrinutost među korisnicima, ali i vladama. A rizici postaju veći kako se sigurnosni sistemi sve više povezuju s drugima, ali i putem interneta u okviru interneta stvari. „U tehnološkom smislu će se više posvetiti zaštiti sigurnosnih sustava, koji sve više postaju otvoreni drugim sustavima, otvorenoj mreži. Sve je više potrebe za instalacijama na javnim površinama, koje se povezuju preko otvorene mreže nekog provajdera. Zbog više globalnih incidenata u protekle dvije godine, korisnici će više posvetiti pažnju kompletnim cyber sigurnosnim rješenjima kako bi spriječili neovlaštenu zlouporabu njihovih sustava“, kaže Bačić iz Vivoteka. Uzrok nedovoljnoj cyber sigurnosti videonadzornih kamera u Sonyju vide u malom ulaganju u zaštitu podataka koje one prikupljaju, zbog čega su takvi proizvođači u mogućnosti ponuditi jeftinije proizvode. Rješenje je u svijesti o težini ovog problema. „Verujem da se trka za najjeftinijim video-nadzornim proizvodom privodi kraju zato što naše tržište nije neograničeno. Svest o internetskoj/mrežnoj bezbednosti raste i menadžeri bezbednosti na sebe preuzimaju ogromnu odgovornost za sisteme koje će odobriti ili planiraju da koriste“, ističe Dobnikar te dodaje da je u tehnološkom smislu Full HD standard, a da dolazi vrijeme 4K rezolucije i interneta stvari.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *