Svijet

Udruživanje Telekoma, Hitachija i Securitasa

S jedinstvenim stavom da je energetski sektor postao glavna meta hakera, Telekom Security, Hitachi Energy i Securitas formirali su alijansu za zaštitu elektroprivreda od napada u nastojanju da spriječe nestanak struje.

“Kritične infrastrukture su sve češće pod napadom. Recentni primjer u Portugalu, nažalost, pokazuje kako cyber napadi mogu utjecati na umreženu tehnologiju. Električna energija je posebno važna. Uspješan, precizan napad na ovu oblast kritične infrastrukture naštetio bi životu kakvog poznajemo. Ekonomiji, također. Zato objedinjujemo našu stručnost u borbi kako protiv fizičkih tako i protiv napada iz virtuelnog prostora”, kaže izvršni direktor Telekom Securityja Thomas Fetten.

Pierre-Alain Graf, šef globalnog sigurnosnog poslovanja kompanije Hitachi Energy, kaže: “Često kažemo kako je budućnost neizvjesna, ali električna. Protiv klimatskih promjena se borimo obnovljivom energijom sunca, vode i vjetra. I električnu energiju proizvodimo na sve decentraliziraniji način. To nas neizbježno čini ranjivijim na napade. Partnerstvo stoga proširuje kišobran zaštite proizvodne tehnologije.”

“Izgradnja Fort Knoxa oko solarnih farmi i trafostanica nije dovoljna. Napadači izbjegavaju čvrsto osigurane objekte. Prelaze u cyber prostor. Niko pojedinačno ne može odbiti napade na korporativne mreže, operativnu tehnologiju i postrojenja. Zato objedinjujemo našu stručnost”, dodaje Anders Gustavsson, šef odjela za mobilna videonadzorna rješenja u kompaniji Securitas Services Europe.

Hakeri isključili struju u više od 700.000 domaćinstava

Napadi na energetski sektor usmjereni su na cijelo društvo. Među napadačima su i grupe hakera koje podržavaju određene države. Njemačke obavještajne službe navode da tajne službe Rusije, Kine i Irana stoje iza kibernetičkih napada na njemačka postrojenja. Hakeri su 2015. i 2016. godine sabotirali snabdijevanje električnom energijom u Ukrajini, što je prvi put pokazalo širinu takvih napada jer je više od 700.000 domaćinstava satima bilo bez struje.

Energetska industrija predstavlja najkritičniju infrastrukturu. Ciljani napadi na cjevovode, elektrane ili trafostanice su u porastu. Primjeri uključuju Colonial Pipeline u SAD-u i danskog proizvođača vjetroturbina Vestas. U Brazilu su hakeri napali nuklearnu granu kompanije Eletrobras.

Energetski sektor među tri najveća cilja

Energetski sektor jedna je od tri najčešće mete cyber kriminalaca širom svijeta. Razlog je to što je ta industrija sada visokodigitalna. Osim korporativnih IT sistema, električnu energiju kontrolišu pametni operativni računari sa senzorima, koji, digitalno umreženi, postaju mete napadača. Za postrojenja u energetskom sektoru potrebna je fizička i tehnička zaštita. Ovo se posebno odnosi na udaljene distributivne stanice, pumpne stanice i visokonaponske stubove. Jer, ako se haker dočepa kontrolnog ormarića, on napada iznutra. Čak i najbolji mrežni firewall ne može zaštititi od ovoga, a primjer je napad na umrežene kamere koje nadziru stranicu.

Osiguravanje kritične infrastrukture zahtijeva sveobuhvatno razumijevanje operativnih, informacijskih i sigurnosnih tehnologija. Tim stručnjaka iz Telekom Securityja, Hitachi Energyja i Securitasa posljednjih je godina razvio sveobuhvatan pristup, kombinaciju tehničke sa zaštitom poslovne mreže i digitalne operativne tehnologije, koji kritičnoj infrastrukturi omogućuje da odgovori na izazove zaštite te poštivanja regulativa.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *