Komunikacije i prijenos Menadžment sigurnosti Najave II Softveri

Ultraširokopojasno precizno pozicioniranje

Dok konvencionalna RF tehnologija mjeri udaljenost prema jačini signala koristeći RSSI metodu indikatora jačine primljenog signala, UWB mjeri udaljenost prema vremenu proleta. U okviru te metode signali se šalju slično onako kako to čini radar. Jačina signala često opada zbog utjecaja okoline, što otežava korištenje ovog mjerenja kao apsolutnog standarda. Međutim, brzina signala je uvijek konstantna

Piše: Artem Arifov, menadžer za razvoj poslovanja, Suprema Europe and North Africa; E-mail: aarifov@supremainc.com, sales_eu@supremainc.com

Pametni telefoni Applea i Samsunga od ove su godine opremljeni ultraširokopojasnom (UWB) tehnologijom. Appleovi uređaji koriste UWB za AirDrop dijeljenje podataka na blizinu u iPhone uređajima i za praćenje lokacije putem digitalnih oznaka, čime se mogu nadzirati važne stvari korisnika kao što su novčanici i torbe. Funkcija SmartThings Find na Samsungovim Galaxy modelima koristi UWB za pronalaženje izgubljenih digitalnih uređaja.

Na prvi pogled može izgledati da je pronalaženje uređaja i objekata vrlo jednostavna funkcija. Međutim, sa tehničkog aspekta, zapravo je vrlo teško postići dovoljno visoku preciznost da se trenutno pronađu uređaji i predmeti u složenom zatvorenom prostoru kao što je dom ili kancelarija. UWB je radiofrekvencijska tehnologija koja omogućava ovu preciznost.

 Mjerenje na vremenu proleta

Poznato je da UWB može izmjeriti tačnu poziciju objekta sa greškom od samo 5 do 10 cm. Da bi postigao tako visoku preciznost, UWB koristi širokopojasnu komunikaciju i tehnologiju mjerenja udaljenosti zasnovanu na vremenu proleta (Time-of-Flight), odnosno vremenu koje je potrebno da čestica ili val pređe određeni put u nekom sredstvu.

Dok bežične komunikacije na kratkim udaljenostima, kao što su Wi-Fi ili Bluetooth Low Energy protokol (BLE), općenito imaju komunikacijski opseg od nekoliko MHz, UWB ima komunikacijski opseg od nekoliko GHz. Ova mnogo veća propusnost omogućava daleko manje neuspješnih pokušaja u komunikaciji i veću brzinu odgovora.

Dok konvencionalna RF tehnologija mjeri udaljenost prema jačini signala koristeći RSSI ili indikator jačine primljenog signala (Received Signal Strength Indicator) metodu, UWB mjeri udaljenost prema vremenu proleta. U okviru te metode signali se šalju slično onako kako to čini radar, pri čemu se udaljenost mjeri kao vremenska razlika između odašiljanja i vraćanja signala. Jačina signala često opada zbog utjecaja okoline, što otežava korištenje ovog mjerenja kao apsolutnog standarda. Međutim, brzina signala uvijek je konstantna, čineći raspon zasnovan na vremenu proleta preciznijim od onoga zasnovanog na RSSI-ju i mnogo boljim mjerenjem za upotrebu kao širokoprihvaćeni standard. Nadalje, ako se doda ugao signala, moguće je još preciznije mjerenje položaja.

Hoće li UWB promijeniti kontrolu pristupa?

Pozicioniranje zasnovano na GPS-u podliježe općoj grešci od oko 50 metara. U vanjskom okruženju greška od 50 metara možda neće biti značajna. Međutim, u slučaju pozicioniranja u zatvorenom prostoru, važno je imati mnogo veći stepen preciznosti. Tehnologija preciznijeg pozicioniranja u zatvorenom prostoru se kontinuirano proučava decenijama kroz različite metode kao što su Wi-Fi, Bluetooth i geomagnetizam. S ultraširokopojasnom tehnologijom konačno je dostigao nivo performansi koji može zadovoljiti tržište i korisnike. UWB omogućava identifikaciju informacija o tačnoj lokaciji korisnika unutar zgrade, a te informacije mogu se koristiti kao podaci za različite usluge.

Sada promijenimo perspektivu i razmislimo o tome koliko će tačne informacije o lokaciji promijeniti sigurnost pristupa.

Precizno mjerenje udaljenosti, kada se koristi zajedno s prepoznavanjem lica ili akreditivima za mobilni pristup, omogućit će ulazak i izlazak bez ikakve potrebe za posebnim procedurama autentifikacije – konačno omogućavajući tehnologiju koju svi u industriji sigurnosti zamišljaju decenijama.

Precizno mjerenje lokacije dovest će do pojave sistema kontrole pristupa koji više ne zahtijeva ugradnju čitača za autentifikaciju na svaka vrata. Bit će moguće provjeriti i potvrditi kredencijale svake osobe koja pokušava ući u zaštićeni prostor bez korištenja čitača na svim pojedinačnim vratima.

UWB će omogućiti precizno mjerenje udaljenosti i lokacije. Ove dvije karakteristike će omogućiti siguran i praktičan pristup i kompanijama i korisnicima, bez potrebe za instaliranjem zasebnih čitača ili prolaženjem kroz poseban proces autentifikacije za svaka vrata kroz koja se želi proći.

Napredak UWB-a s pametnim telefonima

Jedan važan preduslov mora biti ispunjen prije nego što UWB može omogućiti ovu promjenu – neophodno je da bude podržan na svim pametnim telefonima na tržištu. Apple iPhone i Samsung Galaxy uređaji već su omogućili podršku za UWB, a brendovi pametnih telefona srednjeg ranga, kao što je Xiaomi, također su najavili planove za opremanje svojih novih modela UWB tehnologijom. Uzimajući u obzir brzu stopu usvajanja novih tehnologija u trenutnim pametnim telefonima, velika je vjerovatnoća da će skoro svi smartfoni podržati UWB za samo dvije do tri godine, što naše predviđanje budućnosti sigurnosti pristupa čini mnogo bližim stvarnosti.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *