Softveri Tehnologija i proizvodi

VCA tehnologija ipak preuzima dominaciju?

Analiza videosadržaja (VCA), poznata i pod imenom „videoanalitika“, kreirala je poseban segment sigurnosne industrije: „inteligentnu“, odnosno „analitičku“ sigurnost. Pretvaranje proizvoda za pasivni videonadzor u proaktivna sigurnosna rješenja omogućilo je VCR tehnologiji da uvede revoluciju u način na koji promišljamo sigurnost. Ipak, put prema uspjehu i tržišnoj prihvaćenosti nije bio bez prepreka

Izvor: a&s international

E-mail: editorial@www.asadria.com

U 2006. godini inteligentni videosoftver, poznat i pod imenom analiza videosadržaja (VCA) ili videoanalitika, odabran je za proizvod godine po procjeni magazina a&s International. U to vrijeme VCA tehnologija je smatrana „proizvodom budućnosti“. Od tada pa do danas proizvođači VCA rješenja i igrači na sigurnosnom tržištu aktivno iščekuju rasplet po pitanju ove tehnologije. Godinama se u sigurnosnoj industriji postavljaju pitanja hoće li konkretno ta godina postati prekretnica za VCA? Nažalost, taj trenutak još uvijek nije došao. No, u 2014. nas očekuje nešto novo. Proizvođači vjeruju da je 2014. doista godina VCA tehnologije. Vrijednost globalnog videoanalitičkog tržišta u 2012. godini procijenjena je na 250 miliona američkih dolara. Očekuje se da će se ona u 2017. popeti na 1,3 milijarde dolara, uz godišnju stopu rasta od 38,6 posto u ovom petogodišnjem periodu, navodi se u izvještaju kompanije MarketsandMarkets (M&M).

Iako se tržište VCA rješenja suočilo sa brojnim zastojima, unaprijeđena tehnologija i trajna edukacija korisnika pomogla je ovoj tehnologiji da izađe na kraj s brojnim izazovima. Ključni faktori rasta videoanalitičkog tržišta su prelazak sa analognih na IP-bazirane videonadzorne sisteme, pojava otvorenih standarda, kao i povećanje učinkovitosti videonadzornih sistema, stoji u izvještaju kompanije MarketsandMarkets. Ipak, ovo tržište se i danas suočava s izazovima kakvi su kompleksnost, visoki troškovi održavanja i pojava lažnih alarma. Uprkos tome, proizvođači VCA rješenja i sigurnosne kompanije spremni su ponuditi garancije krajnjim korisnicima da će ova pitanja biti razriješena, kao i da prednosti videoanalitike uveliko zasjenjuju manje nedostatke.

Opstanak najsposobnijih 

U uvjetima konstantnih promjena i evolucije tržišta, na kojem je konkurencija sve veća, prilagođavanje promjenama predstavlja ključ preživljavanja. Ipak, kako VCA tehnologija postaje sve važniji segment sigurnosne industrije, načini na koje se kompanije prilagođavaju ovoj situaciji variraju tokom godina. Iako su brojne kompanije koje su osnovane na samom početku do danas prodane ili zatvorene, neke od njih su uspjele iskoristiti val promjena bez potrebe za značajnijom modifikacijom svog poslovnog modela. S druge strane, neke su pratile tehnološke promjene i naučile se prilagođavati okruženju.

Jedan od najlakših i najčešće korištenih načina za proboj na VCA tržište jeste ulazak u partnerske odnose s poznatim proizvođačima u ovoj oblasti, za šta su se mnoge kompanije već odlučile. Videoanalitika na rubnim uređajima predstavlja sve izraženiji trend u sigurnosnoj industriji. Proizvođači softvera za upravljanje digitalnim videom (VMS) su uvidjeli vrijednost uključivanja VCA tehnologije u svoja rješenja. Iako su neki od njih proizveli svoja vlastita videoanalitička rješenja, većina je ušla u partnerstvo s proizvođačima u ovoj oblasti kako bi se došlo do proizvoda s dodatnom vrijednošću.

Aleksander Jesikov je rukovoditelj prodaje u kompaniji Luxriot, koja nudi VMS rješenja sa VCA tehnologijom. Prema njemu, „zbog prirode našeg softvera postali smo svjesni da će VCA tehnologija igrati ključnu ulogu u sigurnosnoj industriji. Pošto je za nas najvažnije da korisnicima ponudimo najkvalitetnije proizvode i tehnologije, odlučili smo se da iskoristimo VCA tehnologiju tržišno etabliranog i pouzdanog partnera kao ponudu dodatne vrijednosti“.

Konja koji pobjeđuje ne treba mijenjati

Bez obzira na to da li kompanije same razvijaju svoju VCA tehnologiju ili ulaze u partnerstva s etabliranim proizvođačima, neophodno se fokusirati na činjenicu da se ova tehnologija širi sigurnosnom industrijom poput požara. Kako su prednosti VCA tehnologije u sigurnosnom kontekstu prepoznavane, sve veći broj sigurnosnih kompanija je u sklopu svog asortimana počeo nuditi VCA rješenja u vidu usluge dodatne vrijednosti. Tek nekolicina kompanija koje su se probile na VCA tržištu isključivo kao proizvođači videoanalitičkih rješenja nije morala mijenjati svoj prvobitni poslovni model i prilagođavati se situaciji. Biti uspješan isključivo kao proizvođač VCA softvera nije lahko, što je evidentno iz broja kompanija koje su u posljednjih deset godina nestale s tržišta. Ipak, neke isključivo softverske kompanije su ostvarile uspjeh koji je bio dovoljan da im omogući da se ne moraju širiti u hardverski segment. Kompanije kakve su ObjectVideo (OV), Agent Video Intelligence (Agent Vi), VCA Technology i druge su ostale vjerne svojoj prvobitnoj misiji, a to je da ostanu „čisti“ proizvođači VCA softvera, što im je jako tržišno prisustvo i omogućilo. To, ipak, ne znači da ove kompanije nisu zabilježile rast i širenje poslovanja.

Borba protiv kršenja prava

Kompanija OV je prije nekoliko godina privukla veliku pažnju nakon što je otpočela sa serijom pravnih borbi s nekim od najvećih imena u sigurnosnoj industriji zbog kršenja prava intelektualnog vlasništva. Kao jedan od najvećih poslovnih subjekata u svijetu videoanalitike i samostalnih proizvođača softvera, OV je svojim tužbama doveo do toga da je veliki broj kompanija iznenada počeo sklapati ugovore o licenciranju patenata s ovim proizvođačem. Danas veliki broj najznačajnijih kompanija u sigurnosnoj branši ima potpisane ugovore o licenciranju sa OV-om, među kojima su Bosch Security Systems, Pelco by Schneider Electric, Sony, VIVOTEK, a odnedavno i FLIR Systems i Hikvision. Uspjeh OV-a na planu softvera omogućio je kompaniji da se fokusira isključivo na taj segment, bez potrebe da se širi izvan svog poslovnog fokusa. Jedna od softverskih kompanija koja se također nije morala prilagođavati situaciji je i Agent Vi. Ona je osnovana 2003. i isključivo se fokusira na izradu VCA softvera i aplikacija. Zahvaljujući provjerenom postojećem poslovnom modelu, tvrdi Zvika Ashani, tehnički direktor u kompaniji Agent Video Intelligence, ova kompanija nema potrebu da se mijenja. „Izgradili smo globalnu prodajnu mrežu za distribuciju našeg softvera i nema potrebe da se širimo na druga područja“, kaže Ashani. Pored toga, uz ekosistem tehnoloških partnera, koji uključuje proizvođače kamera i VMS softvera, ova kompanija nema potrebu da mijenja „konja“ koji se pokazao uspješnim.

Još jedna od kompanija koja je ostala vjerna svojim softverskim VCA korijenima je VCA Technology. Osnovana je prije sedam godina kao specijalizirani proizvođač videoanalitičkih OEM rješenja, a danas se fokusira na izradu VCA softvera za proizvođače kamera, softvera za upravljanje videom i digitalnih videosnimača, koji ga koriste u svojim proizvodima. U početku se kompanija VCA Technology fokusirala na sigurnost i zaštitu perimetra, ali kako se potražnja razvijala, kompanija je proširila poslovanje i u druge oblasti poput računovodstva, maloprodaje i web-aplikacija. „Do danas smo prodali 170.000 proizvoda, ali imamo na umu i šire tržište, zbog čega širimo broj podržanih platformi, koje će obuhvatiti Windows, Linux, PC i integrisane procesore“, kaže Geoff Thiel, direktor kompanije VCA Technology.

Integracija od samog početka

Kompanija SightLogix osnovana je 2004. uz ideju da softver ne može samostalno rješavati probleme, nego da se mora kombinirati s hardverom. John Romanowich, direktor i osnivač kompanije SightLogix, objašnjava da je kvalitetna integracija hardvera i softvera potrebna radi rješavanja problema identifikacije potrebnog i ignorisanja nepotrebnog. Zbog toga je kompanija SightLogix još od svog osnivanja počela integrisati videoanalitiku na rubne uređaje poput termalnih kamera za vanjsku zaštitu parametra. Integrisanjem analitike sa termalnom kamerom i primjenom visokokvalitetne obrade videa, kamere prestaju biti puki videonadzorni uređaj i pretvaraju se u cjelovita sigurnosna rješenja, navodi Romanowich.

I ostale kompanije, poput Intelligent Security Systemsa (ISS), osnovane su na sličnom principu integrisanja VCA softvera i hardvera, ali su do danas izmijenile svoj poslovni model na način da su integrisale videoanalitiku u VMS softver umjesto u hardver. Kompanija ISS osnovana je kao proizvođač digitalnih videosnimača. No, njihovi videosnimači su imali integrisanu videoanalitiku. Vremenom su u ISS-u uočili da sve više klijenata traži usluge upravljanja za potrebe videa. Zbog toga je, u skladu s potražnjom korisnika i kretanjima na tržištu, ISS prebacio fokus na VMS uz videoanalitiku kao dodatnu vrijednost koja je od tada bila integrisana s hardverom, kaže Aluisio Figueiredo, operativni direktor u kompaniji Intelligent Security Systems.

Aimetis je osnovan je 2003. godine kao kompanija koja se bavi analitikom, uz fokus na integrisanje rješenja drugih proizvođača. U to vrijeme su postojale brojne poslovne i tehnološke prepreke koje je trebalo prevazići. Kako potencijali analitike još uvijek nisu bili prepoznati, potencijalni partneri su oklijevali s investiranjem, objašnjava Justin Schorn, zamjenik direktora proizvodnje u kompaniji Aimetis. „S tehnološke strane, hardverske performanse postojećih proizvoda bile su nedovoljne da opsluže analitiku. Zbog toga se Aimetis fokusirao na kreiranje platforme za upravljanje videom od nule, pri čemu je VCA tehnologija bila ključni faktor razlike.“

„Autsajderi“ u akciji 

Iako videoanalitika u sigurnosnoj industriji ne predstavlja novinu, njeno širenje se odvijalo postepeno. Ona još uvijek nije postala standard, ali su zbog njene dodatne vrijednosti brojne sigurnosne kompanije otkupile ili razvile vlastita videoanalitička rješenja ili ušle u partnerske odnose s proizvođačima istih. U posljednjih deset godina realizirano je nekoliko značajnih akvizicija. Primjer je akvizicija kompanije March Networks, koju je 2012. izvršila Infinova, dok je Avigilon u januaru 2014. kupio VideoIQ. Osim toga, u 2013. Kastle System, poznati ponuđač usluga kontrole pristupa, kupio je kompaniju CheckVideo, koja se bavi inteligentnim videonadzorom u oblaku i rješenjima za verifikaciju alarma. Ovaj trend akvizicije kompanija koje se bave videoanalitikom ukazuje na veliki broj ponuđača cjelovitih rješenja koji su se počeli baviti VCA tehnologijom.

U 2007. godini Honeywell Security se uključio u VCA trend zahvaljujući akviziciji ActivEyea, male kompanije specijalizirane za VCA rješenja. To je Honeywellu omogućilo da svoju ponudu proizvoda namijenjenih videu obogati dodatnim komplementarnim rješenjima. Cilj akvizicije je da se „videoanalitici osigura centralna uloga unutar integrisanih sigurnosnih sistema, odnosno da tehnologija sigurnosnim menadžerima ponudi konkretne prednosti“, kaže Jeremy Kimber, direktor komercijalnog marketinga za EMEA regiju u kompaniji Honeywell Security Group. Isto tako, kompanija Tyco Security Products je 2008. izvršila akviziciju Intellivida, koji se bavi analitikom podataka za potrebe maloprodaje. Ovaj čin predstavljao je prvi ulazak na teren videoanalitike za Tyco, koji se od početka fokusirao na proizvode namijenjene maloprodaji, objašnjava Shahar Ze’evi, glavni voditelj proizvoda u kompaniji Tyco Security Products. Ipak, kompanija je posljednjih nekoliko godina radila na razvoju tehnologije kako bi postigla funkcionalnost za potrebe šireg sigurnosnog tržišta. „Mi analitiku nikada nismo tretirali kao samostalnu aplikaciju, nego kao dodatni alat koji obogaćuje našu ponudu softvera za upravljanje digitalnim videom“, objašnjava Za’evi.

I mnoge druge sigurnosne kompanije su izvršile akviziciju proizvođača VCA rješenja. Kompanija DVTel se bavi cjelovitim rješenjima za videonadzor, a 2010. je izvršila akviziciju ioimagea, ponuđača usluga videoanalitike. “Obogaćivanje naše proizvodne ponude VCA tehnologijom bilo je bitno i neophodno“, kaže Kim Loy, zamjenik direktora marketinga i direktor proizvodnje u kompaniji DVTel. „Umjesto da sami počnemo s razvojem videoanalitike, DVTel se odlučio za akviziciju kompanije ioimage, koja je odranije imala prepoznat i pouzdan brend unutar industrije.“

I druge specijalizirane kompanije, kakva je FLIR Systems, također su izvršile akviziciju manje poznatih proizvođača rješenja za videoanalitiku. Jedna od njih je Traficon, kompanija specijalizirana za razvoj softvera za obradu videa i hardvera za analizu saobraćaja. FLIR je 2012. izvršio akviziciju Traficona i tako sebi omogućio lakši prodor na tržište inteligentnih prometnih sistema.

Godina videoanalitike?  

Bez obzira na način i vrijeme ulaska sigurnosnih kompanija na tržište videoanalitike, povećani interes za istu je zasigurno dobar predznak za budućnost VCA tehnologije. Sve više proizvođača obogaćuje svoju ponudu rješenjima za videoanalitiku, a paralelno s nastavljenim razvojem tehnologije, pouzdanosti i edukacije, nema razloga da se 2014. već ne može smatrati godinom videoanalitike.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *