Svijet

Vrijednost tržišta sigurnosti IoT-a 40,3 milijarde dolara do 2026.

Istraživačka kompanija Marketsandmarkets objavila je novi izvještaj u kojem se predviđa da će vrijednost globalnog tržišta sigurnosti interneta stvari porasti sa 14,9 milijardi dolara u 2021. na 40,3 milijarde do 2026. godine, uz prosječnu složenu stopu rasta od 22,1%. Glavni pokretači rasta uključuju povećanje broja cyber sigurnosnih incidenata vezanih za internet stvari industrije 4.0, uvođenje regulativa o sigurnosti IoT uređaja, zabrinutost za sigurnost kritične infrastrukture, kao i razvoj pametne infrastrukture i uvođenje 5G mreže.

Prema tipu tržišta unutar IoT sektora, očekuje se da će segment mrežne sigurnosti povećati udio na tržištu. Svakoj kompaniji danas je potreban određeni stepen mrežnih sigurnosnih rješenja kako bi se zaštitila od sve češćih hakerskih napada. Arhitektura mreže je složena i neprestano ugrožena. Mrežno okruženje se stalno mijenja, a napadači pokušavaju pronaći i iskoristiti njegove ranjivosti, koje mogu doći iz više izvora: uređaja, podataka, aplikacija i korisnika. Postoji nekoliko alata i aplikacija za zaštitu mreža koje se bave prijetnjama i ranjivostima širom IoT ekosistema. Ključni trend koji doprinosi rastu segmenta mrežne sigurnosti je sve veće usvajanje IoT aplikacija u različitim industrijama.

Prema veličini organizacije, očekuje se da će velika preduzeća držati najveći udio, jer mijenjaju svoje sigurnosne politike i arhitekture kako bi inkorporirali upotrebu velikih podataka za zaštitu kritične imovine od raznih, sve sofisticiranijih cyber napada. One uglavnom usvajaju IoT sigurnosni ekosistem za zaštitu mreža, krajnjih tačaka, podatkovnih centara, uređaja, korisnika i aplikacija od neovlaštene upotrebe i zlonamjernih napada ransomverom.

Uvođenje clouda kao korak naprijed
Najbrži rast u smislu načina zaštite ostvaruje korištenje oblaka jer organizacije počinju shvatati da mogu smanjiti troškove na hardver, softver, pohranu i tehničko osoblje korištenjem cloud IoT sigurnosnih rješenja. Takve platforme nude jedinstven način zaštite u vidu SaaS sigurnosnih usluga za poslovne primjene. One su korisne za organizacije koje imaju strogo određene budžete za ulaganja u sigurnost. Mala i srednja preduzeća koriste rješenja u oblaku jer im to omogućava da se fokusiraju na svoje ključne kompetencije umjesto da kapital ulažu u sigurnosnu infrastrukturu, ali i zato što su IoT sigurnosna rješenja u oblaku jednostavna za održavanje i nadogradnju.

Pametni domovi i nosivi uređaji
Internet stvari primjenu pronalazi u pametnim domovima i potrošačkoj elektronici, u kojima se koriste nosivi uređaji (satovi, naočale, ogrlice, ali nosive kamere i obuća za posebne namjene) i pametni kućni aparati. Potrošačka elektronika i pametni kućni aparati su ranjivi i podložni cyber napadima. Ova ranjivost i osjetljivost prilika je za ponuđače IoT sigurnosnih usluga da odgovore na potrebu za zaštitom tih uređaja.

Očekuje se da će Sjeverna Amerika držati najveći udio na globalnom IoT sigurnosnom tržištu zbog povećanja ulaganja američke vlade u zaštitu kritične infrastrukture i osjetljivih podataka, a glavni su igrači, prema Marketsandmarketsu: Microsoft, AWS, Google, IBM, Intel, Cisco, Ericsson, Thales, Allot, Infineon, Atos, Magiccube, Dragos, Claroty, Karamba, Vdoo, Forgerock, Ordr, Newsky, Trend Micro, Sophos, Checkpoint, Fortinet, Palo Alto, Kaspersky i Entrust.

 

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *