Fizička zaštita Security Services

Značaj kretanja i zaustavljanja u poslovima zaštite

Našu mobilnost održavat ćemo i tako što ćemo prilikom svakog zaustavljanja, bilo da se radi o semaforu ili nekom prijelazu, držati određeno odstojanje od vozila koje je ispred nas. Vozilo u kojem se nalazi štićena osoba nikada ne smije biti stiješnjeno i ograničeno, a vozač mora u svako doba znati pravilno reagirati i naći načina da se udalji sa vozilom. Pravilo je da se vozilo zaustavlja tako da se s vozačevog mjesta jasno mogu vidjeti gume automobila koji je ispred nas

Piše: Džemal Arnautović, instruktor IPSTA-e (International Personal Security and Training Association)

Već smo ranije govorili o tome da se napadi na vozila uglavnom odvijaju po određenom modelu. U osnovi je riječ o tome da nam se pokušava prekinuti ili oduzeti mobilnost, odnosno zaustaviti automobil, nakon čega se uz promišljenu i masivnu paljbu pokušava preuzeti kontrola nad nama i našom štićenom osobom. Inače, vozila su omiljena meta protivničke/napadačke strane. Uvijek su lahko uočljiva, doimaju se poput cilja koji je uredno serviran na tanjiru i ne mora se naporno tražiti u zgradama ili drugim objektima. Bilo koji model napada može se relativno jednostavno primijeniti na vozila i relativno brzo preuzeti komanda nad istim.

Mobilnost

Upravo zbog toga ni u kojem slučaju ne smijemo dozvoliti da nas zaustave, a za vozače postavljamo osobe koje znaju dobro upravljati vozilima, koje dobro vladaju dinamikom vožnje i koje znaju ispravno reagovati na agresivne aktivnosti protivničke strane. Također, vozilo je bitno jer nam može poslužiti i kao zaštita, pogotovo ako je riječ o vozilu specijalne zaštite, a možemo ga čak upotrijebiti i kao defanzivno ili ofanzivno oružje. Našu mobilnost održavat ćemo i tako što ćemo prilikom svakog zaustavljanja, bilo da je riječ o semaforu ili nekom prijelazu, držati određeno odstojanje od vozila koje je ispred nas. Vozilo u kojem se nalazi štićena osoba nikada ne smije biti stiješnjeno i ograničeno, a vozač mora u svako doba znati pravilno reagirati i naći načina da se udalji sa vozilom. Pravilo je da se vozilo zaustavlja tako da se s vozačevog mjesta jasno mogu vidjeti gume automobila koji je ispred nas. To nam u normalnim okolnostima daje dovoljan razmak da se pomoću punog pokreta volana može izaći iz kolone i proći pored prednjeg vozila. Dalje, i samo odstojanje našem protivniku odaje sliku kako je riječ o veoma teškoj meti za napad. Jedno od pravila je da, ukoliko smo u mogućnosti, nakon izbjegavanja automobila koji je ispred nas ili izlaska iz kolone automobil usmjerimo ka napadaču. Time ćemo napadača iznenaditi i narušiti koncepciju njegovog napada i primorati ga na djelovanje, a možemo ga i udariti ukoliko nam se približi. Ako i pored toga nastavi s napadom, onda je jasno da ćemo se dati u bijeg. Naravno, pri tome moramo voditi računa i o okolini, jer ne želimo da našim manevrom naškodimo drugim nedužnim osobama, kao ni vozilima. Ukoliko se i dalje nađemo pod paljbom, prioritet je vozilo zadržati u pokretu. Imajte na umu da vozila specijalne zaštite mogu zadržati tešku paljbu maksimalno 30 sekundi, što nije slučaj sa „običnim“ vozilima. Stoga moramo nastojati biti u pokretu uprkos svim okolnostima.

Kočenje

U odbijanje i smanjivanje opasnosti prilikom vožnje spada i ispravno kočenje. Pravovremeno i ispravno kočenje može biti od presudne važnosti za našu i sigurnost naše štićene osobe. Ukoliko moramo naglo zaustaviti automobil, jedina tehnika koju ćemo upotrijebiti je da cijelom snagom stisnemo papučicu te konstantno održavamo taj pritisak. To je prilično lahko izvodivo ukoliko vozilo posjeduje ABS. Papučica će malo zapinjati, ali uz stalni i jak pritisak možemo ostvariti željeni učinak zaustavljanja. U vozilima moderne generacije postoje i dodatni sistemi kočenja koji pomažu da se u određenim situacijama odmah i bez odlaganja postigne maksimalan pritisak na papučici. No, ono što posebno želimo akcentirati jeste da pritisak na kočnicu mora biti konstantan, jer samo tako će se automobil, uz manje ili više poteškoća, ipak moći zaustaviti. Zašto ovo govorimo? Upravo zato što je pritisak na kočnicu kod većine vozača jedna vrsta barijere i mentalnog problema. Vozači često, pa čak i po cijenu sudara, izbjegavaju to raditi, jer u prvom planu obično imaju na umu svoje saputnike ili opremu koju voze. Kada je u pitanju zaštita ličnosti, sigurnost naše štićene osobe je prioritet. Bez obzira kakve posljedice unutar vozila to može prouzrokovati (npr. ako se saputnici u brzini nisu stigli vezati sigurnosnim pojasevima), na nama je da kočimo svom jačinom.

Najčešći saobraćajni udesi su problem neusklađenosti između vremena i distance. Ukoliko utvrdimo da uprkos našem kočenju distanca nije dovoljna da bi se vozilo moglo sigurno zaustaviti, moramo odmah tražiti alternativnu rutu za bijeg i tamo upraviti naše vozilo.

—————————————————–

Izbjeći sudar?

ABS će nam pomoći da izvedemo promjenu pravca uz maksimalan efekat kočenja. Ukoliko se ne može izbjeći sudar s nekom preprekom ili automobilom, pokušajte upraviti vozilo prema najčvršćem području, npr. prema osovini kamiona ili zidu. Tako će se energija kretanja najbrže smanjiti, a aktivirat će se senzor za udese koji će pokrenuti zračne jastuke i zatezače pojaseva. Iako naizgled kontroverzna, ova tehnika će garantovati mnogo brže i sigurnije zaustavljanje. Naravno, zabijanje ispod prikolice kamiona, niskog balkona ili drugog sličnog objekta treba izbjegavati. Posljedice mogu biti dramatičnije pošto većina sigurnosnih elemenata neće imati prostora za djelovanje. Izlazak iz takvog vozila često može biti nemoguć. Zbog toga je bitno dobro poznavanje vozila, njegovih voznih karakteristika i puteva kočenja. Po potrebi, poželjno je prilikom treninga vozača ispitati granice mogućnosti automobila i načina kočenja. Dodatna oprema, gume, stanje na putevima, utjecaj okoline i podešavanje voznog mehanizma mogu u velikoj mjeri pozitivno ili negativno utjecati na kočenje. Imajte na umu i efekat kočenja vozila za zaštitnu pratnju. Mora se obratiti pažnja i na to da se kompletan zaustavni put sastoji od vremena reagovanja i efektivnog kočenja. To znači da vozačeva pažnja ima veliki utjecaj na to da li će se vozilo u slučaju napada pravovremeno zaustaviti ili ne.

————————————————————–

Polazak pri evakuaciji

Zahvaljujući opisanoj tehnici zaustavljanja, u stanju smo da, prilikom evakuacija, koje uključuju i naše vozilo, brzo reagujemo i podržimo opću akciju. Osoba odgovorna za štićenu osobu najčešće trči u pravcu vozila držeći štićenu osobu kontrolisanim zahvatom. Pošto su vrata vjerovatno još otvorena, tjelohranitelj štićenu osobu treba pritisnuti na zadnje sjedište i cijelim tijelom leći preko nje i pokušati je držati što čvršće. Verbalno će dati komandu za polazak. Vozači će dodati gas i kontinuirano ubrzavati automobil što dalje od opasnosti. Vrata će se zbog pritiska pri polasku zalupiti i, ukoliko se tjelohraniteljeva stopala ne nalaze na putu, zaključati.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *