Videonadzorni sistemi

AVIOTEC IP Starlight 8000

Zahvaljujući AVIOTEC kameri, koja koristi napredne algoritme, prvi znakovi požara mogu se otkriti bilo kada, čak i u izazovnim uvjetima poput okruženja proizvodnih kompleksa
Piše: Danijel Jerković, prodajni menadžer za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju, Bosch sigurnosni sistemi
E-mail: Danijel.Jerkovic@hr.bosch.com

Ogromna radna okruženja proizvođača, čija je osnovna djelatnost efikasna proizvodnja dijelova i proizvoda za isporuku partnerima ili korisnicima, veliki su izazov za menadžere sigurnosti. Na tim se lokacijama u vanjskim skladištima čuvaju radna oprema i dragocjeni materijali, koji su često zapaljivi. Nedostatak efikasnih rješenja za detekciju požara na otvorenom znači da inovativne i pouzdane kamere za otkrivanje požara s najsavremenijom tehnologijom predstavljaju najpoželjniji alat za menadžere sigurnosti koji su odgovorni za smanjenje rizika po osoblje i osiguranje kontinuiteta poslovanja.

Šta se čuva u objektima?
U proizvodnom skladišnom prostoru nalaze se velike zalihe zapaljivih supstanci ili materijala koji lako planu, poput drvenih paleta ili iverja. Osim toga, kombinirani otpad iz različitih proizvodnih procesa skladišti se u velikim količinama, čime se stvara veliko požarno opterećenje. Materijali i oprema koji se obično čuvaju u različitim intervalima u zavisnosti od industrije i radnih procesa uključuju, npr., drvo, iverje, papir, rastvarače u industriji celuloze i papira, gnojiva, pesticide, sijeno, stočnu hranu u poljoprivredi, gumu, gorivo i materijale za zavarivanje u automobilskoj industriji.

Mnogi skladišni prostori proizvođača su zaštićeni, ali istovremeno smješteni na otvorenom i okruženi vanjskim perimetrom, umjesto zatvorenih prostora s vatrootpornim vanjskim dijelovima. To ih čini ranjivim na vandalizam, krađu ili podmetanje požara, zbog čega su dodatne mjere sigurnosti ključne za njihovu zaštitu. Dodatni rizik predstavljaju jaka sunčeva svjetlost, brz vjetar ili pohranjene opasne mješavine materijala i tvari jer u tim situacijama može spontano doći do požara ili eksplozija.

Šta se desi ako požar ne bude otkriven?
Industrijske zgrade obično se projektiraju uz otvoreni plan. Vatru može rasplamsati vjetar koji prolazi kroz otvorene prozore, a tkanine, papir, hemikalije i prašina mogu ubrzati širenje požara, uključujući susjedne konstrukcije i vanjska skladišta. Isto tako, požar koji počne vani može se brzo proširiti do susjednih zgrada. Sigurnost zaposlenih koji se zateknu na lokaciji tokom požara može biti neposredno ugrožena eksplozijama, opekotinama ili urušavanjem konstrukcije. Udisanje dima ili otrovnih para iz zapaljenih supstanci može imati štetan kratkoročni ili dugoročni utjecaj na zdravlje. Troškovi štete od požara u proizvodnim kompleksima i njihovom okruženju mogu iznositi više stotina miliona dolara. Proizvodnja se može naglo zaustaviti ili će joj obustava rada trebati radi popravljanja štete, rekonstrukcije ili preseljenja na alternativne lokacije. Industrijski požar velikih razmjera može imati jako negativan utjecaj i na okoliš.

Nekoliko rješenja protiv izbijanja požara na otvorenom
Visoki stropovi i otvorena struktura vanjskih skladišta ponekad ometaju postavljanje uređaja za otkrivanje požara unutar odgovarajućeg dometa, tako da oni ne mogu pouzdano funkcionirati. Otvoreni prostor i okruženje svježeg zraka mogu razrijediti koncentraciju dima ili vjetar može preusmjeriti dim dalje od detektora. To znači da požar može izbiti neprimjetno, stvarajući dojam da nema neposredne prijetnje od njega. Malo je rješenja koja se bave izazovnim vanjskim uvjetima, čime se povećavaju rizici po imovinu u kojoj se u konstrukcijama na otvorenom čuvaju materijali s velikim požarnim opterećenjem. Menadžeri sigurnosti mogu dobiti lažni osjećaj sigurnosti nakon postavljanja detektora požara u zatvorenom prostoru i pomisliti da su svi objekti dobro zaštićeni. U slučaju da se požar javi vani, odnosno u blizini zapaljivih skladišnih prostorija, interni protivpožarni alarmi mogu se prekasno aktivirati.

Za praćenje situacije unutra i vani, čak i tokom noći
Za sveobuhvatnu zaštitu od požara u velikom proizvodnom kompleksu sistem za otkrivanje i nadzor požara mora djelovati brzo u pogledu detekcije i slanja hitnih upozorenja. On mora biti otporan na pojavu lažnih alarma i loše vremenske prilike te ostati pouzdan čak i pri slabom osvjetljenju i tokom noći. Kamera za otkrivanje požara ili dima koja nadzire određeno područje i prepoznaje čak i prve signale tinjanja predstavlja idealno rješenje. AVIOTEC IP Starlight 8000 nudi brzo otkrivanje vatre i dima putem videonadzora koji učinkovito funkcionira kako u zatvorenim tako i u natkrivenim prostorima na otvorenom. Sistem videodetekcije dima može se instalirati tamo gdje su videonadzorne kamere već postavljene, što znači da se sigurnost i zaštita cijelog prostora postižu uz iskorištavanje istih montažnih lokacija, a to olakšava instalaciju i održavanje. Boscheva inteligentna videoanalitika integrirana je u AVIOTEC kamere zajedno s algoritmima za detekciju plamena i dima, pa ovaj pametni videosistem može ponuditi nadzor za osiguranje prostorija, kao i za praćenje svih indikatora požara.

Kako algoritmi prepoznaju požar?
Kombinacija različitih tehnologija nudi dobitnu formulu za protivpožarnu zaštitu. AVIOTEC koristi jedinstvenu kombinaciju naprednog sistema odlučivanja koji vodi vještačka inteligencija u kombinaciji s posebno dizajniranim algoritmima. Rješenje pouzdano funkcionira i u uvjetima slabog osvjetljenja, jer infracrveni osvjetljivači pružaju izvor svjetlosti za kameru. To joj omogućava da kreira jasnu sliku nadziranog područja i prepozna dim i plamen čak i noću. Na kraju, ali ne i manje važno, jeste znati da je ovaj sistem izuzetno pouzdan: dok tradicionalni alarmi za dim zavise od pojave dima u neposrednoj blizini uređaja da bi se aktivirali, AVIOTEC prepoznaje znakove požara putem videoanalitike i šalje upozorenja mnogo ranije. Kako je kamera osjetljivija na prepoznavanje požara od detektora dima, otporna je i na lažne alarme, zbog čega se smanjuje potreba za obustavom proizvodnje. Zato AVIOTEC predstavlja cjelovito rješenje za zaštitu od požara i efikasno poslovanje.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *