Svijet

Axis ušao na tržište nosivih kamera

Axis Communications prvi je put ušao na tržište nosivih kamera za organe reda i zaštitarske službe. Rješenje uključuje robusnu kameru, priključnu stanicu i sistemski kontroler. Ima otvorenu sistemsku arhitekturu, koja će omogućiti integraciju sa širokim spektrom softvera za upravljanje videom (VMS) i sistema za upravljanje dokazima (EMS). Zbog prednosti u prikupljanju dokaza, odvraćanju kriminalnog ponašanja i obučavanju sigurnosnog osoblja nosive kamere se sve više koriste u javnom i privatnom sektoru sigurnosti.

Axisovo rješenje rezultat je opsežnog istraživanja i razvoja te brojnih intervjua s policijskim službama i privatnim sigurnosnim organizacijama. Važan aspekt koji su potencijalni kupci naglašavali bila je potreba za maksimiziranjem svojih ulaganja u VMS i EMS softver; otuda i otvorena arhitektura. Axisovo rješenje može se koristiti s VMS i EMS softverima drugih kompanija, lokalno ili u oblaku, omogućujući integraciju sa snimkama s drugih videonadzornih kamera. Također se može isporučiti kao cjelovito rješenje s Axisovim Camera Station VMS-om.

“Kada razvijamo novo rješenje, uvijek smo posvećeni pružanju najboljeg kvaliteta video i audio zapisa. Kada je riječ o nosivim kamerama, glavni izazovi odnose se na pronalaženje optimalne kombinacije veličine, težine, robusnosti i što dužeg trajanja baterije. Da bismo to i ostvarili, naš istraživački i iterativni proces dizajniranja uključivao je brojne razgovore s kupcima, više prototipa proizvoda i brojne pilot-projekte u ranoj fazi”, rekao je Fredrik Andersson, globalni proizvodni menadžer u Axisu.

Novi Axisov sistem nosivih kamera sadrži tri glavne hardverske komponente: kameru, priključnu stanicu (s jednim ili osam priključaka) i sistemski kontroler.

Kamera snima video u 1080p rezoluciji pri 30 fps, a audio putem dvojnog mikrofona radi smanjenja šumova. Tehnologija širokog dinamičkog raspona garant je većeg kvaliteta slike i u osjetljivim svjetlosnim uslovima, dok Axisova Zipstream tehnologija smanjuje zahtjeve za pohranom. Baterija može trajati jednu smjenu, odnosno 12 sati normalne upotrebe, uz mogućnost punjenja u vozilu ili s eksterne baterije.

Priključna stanica i kontroler su zasebne jedinice. Sistemski kontroler pruža jedinstvenu integracijsku i upravljačku tačku i omogućava brzo i pouzdano prebacivanje videozapisa (100 Mbit po kameri). Svi se podaci šifriraju i u mirovanju i u prijenosu pomoću AES256 i TLS-a. Kameru odlikuje i GPS/GNSS odašiljač za praćenje lokacije, Bluetooth LE 4.1, IEEE 802.11b/g/n te šestoosni žiroskop i brzinomjer.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *