Softveri

Frogblue za inteligentne i pametne objekte

Robusni kvalitet frogblue hardvera (žabice) zapravo je samo polovina priče. Frogblue nudi i upravljački softver koji izvlači maksimum od tih visokokvalitetnih hardverskih proizvoda
Piše: Aleš Polajnko, direktor, ORG. TEND
E-mail: ales.polajnko@tend.si; info@frogblue.si

Isti ljudi koji su razvili prvo sveobuhvatno inteligentno softversko rješenje za upravljanje videozapisima za MOBOTIX kamere stoje i iza razvoja frogblue softvera za inteligentne zgrade. S njime se nastavlja koncept kreiranja visokokvalitetnog i robusnog hardvera na kojem će se pokretati vlastiti intuitivni i decentralizirani inteligentni softver. Frogblue razvija najpametniji pametni dom i najinteligentniji softver za upravljanje objektima, koji omogućava gotovo beskonačnu paletu programabilnih mogućnosti, što instalateru i korisniku na raspolaganje stavlja najfleksibilniji i najskalabilniji interaktivni sistem.

Detekcija, alarmiranje, reakcija
Svaka žabica može primati, analizirati i prosljeđivati poruke i naredbe svakoj drugoj žabici u bilo kojem dijelu sistema. Konfiguracija frogblue sistema ne može biti lakša. Dodjeljivanjem istog imena ulazu i izlazu žabica razvlačimo virtuelni kabel između tih uređaja. Svaki ulaz i izlaz u svakoj žabici može prihvatiti i izvršiti više naredbi kojima upravlja interni logički modul. To rezultira inkorporiranjem svakog pojedinačnog aspekta uređaja u cjelovit interaktivni proaktivni i “promišljajući” sistem sa softverom kao mozgom i Bluetooth LE Mesh mrežnom kao nervnim sistemom za distribuciju tih naredbi i poruka. To znači da kontrola osvjetljenja na osnovu raspoloženja djeluje u potpunom skladu sa zasjenjenjem i kontrolom pristupa, dok ventilacijski sistem ide ruku pod ruku sa senzorima temperature, vlažnosti i zračnog pritiska. Osvjetljenje žabice (vanjsko i unutrašnje) i kontrola pristupa također mogu komunicirati putem žabica sa sigurnosnim kamerama i kombinirati sve elemente unutar instaliranog sistema. Žiroskopski senzori mogu bilo kojem dijelu sistema reći da su vrata ili prozor otvoreni (u potpunosti ili djelomično), to bi moglo pokrenuti upozorenje da se grijanje u toj sobi treba isključiti (zašto grijati sobu kad je prozor otvoren) i u isto vrijeme obavijestiti sigurnosni sistem, upozoriti i aktivirati najbliže kamere te uzrokovati da se sigurnosno osvjetljenje pali i gasi noću.

Najskalabilniji format na tržištu
Sve ovo je dostupno u najskalabilnijem formatu na tržištu. Softver je efikasan kako za inteligentno rješenje za prigušivanje svjetlosti s jednom žabicom tako i za ono koje sadrži stotine žabica. Frogblue nudi profesionalnim instalaterima i projektantima profesionalne softverske alate u kombinaciji s robusnim, pouzdanim i inteligentnim hardverom, koji im omogućava da prilagode svoja rješenja i stave lični potpis na dizajn ili projekt. Frogblue sistem se konfiguriše putem ProjectAppa, dok se HomeApp koristi za upravljanje sistemom. Za sve koji ne žele ili ne mogu koristiti softversku aplikaciju njime se može upravljati i putem postojećih fizičkih prekidača. Stoga, ako se pitate šta je to što pametne domove čini pametnim, a inteligentne zgrade inteligentnim, odgovor je i dalje – softver.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *