Svijet

HID pomaže belgijskoj željeznici da radi na vrijeme

Nacionalna željeznička kompanija Belgije NMBS/SNCB uspješno je implementirala platformu za preciziranje lokacije u realnom vremenu koja koristi HID-ove BEEKs Bluetooth niskoenergetske (BLE) senzore radi preciznog praćenja lokacije voza i osiguranje polazaka na vrijeme.

NMBS/SNCB održava i upravlja sa 3.607 kilometara pruge i 30-ak željezničkih stanica širom Belgije, a sigurnost putnika i pravovremeni polasci su ključni prioriteti. Prije HID-ovog rješenja, kada bi voz koji se približava dostigao unaprijed postavljene GPS koordinate, aplikacija na pametnom telefonu službenika u vozu bi signalizirala softveru na stanici da započne s pokretanjem programa digitalne sigurnosne provjere kako bi se putnici mogli sigurno iskrcati, a voz krenuti ka sljedećoj stanici.

Međutim, mnoge lokacije, kao što su tuneli, imaju ograničenu mobilnu pokrivenost. Kada se to dogodi, GPS lokacija voza može se pojaviti i do deset kilometara od stanice, ometajući cijeli proces provjere.

“Znali smo da moramo pronaći drugačiji način da oponašamo lokaciju voza u blizini stanice. Tada se pojavila ideja o korištenju HID-ovih senzora za prijenos određenog ID-a”, objasnio je Nathan Willekens, menadžer projekta za inovacije u NMBS/SNCB-u.

NMBS/SNCB je implementirao HID Globalovu platformu za lokacijske usluge u realnom vremenu (RTLS) i BEEKs Bluetooth niskoenergetske (BLE) senzore na svojim platformama kako bi osigurao da proces sigurnosne provjere ne bude ugrožen. Sada, kada sistem detektuje Bluetooth uređaj, daje mu se prioritet u odnosu na potencijalno netačan GPS signal.

“Bili smo impresionirani ne samo preciznošću, jer sada znamo s većom sigurnošću da se voz nalazi na lokaciji koju je označio senzor, već i efikasnošću s kojom su senzori rade i područjem koje mogu pokriti”, rekao je Willekens.

Prema HID Globalu, NMBS/SNCB planira da sistem bude raspoređen u najmanje deset dodatnih stanica širom Belgije.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *