Svijet

Mobilni videonadzor u zamahu

Tržište mobilnog videonadzora porast će sa 2,4 milijarde dolara u 2022. na 3,6 milijardi do 2027. godine, uz prosječnu godišnju stopu rasta od 8,7%, procjena je Marketsandmarketsa.

Brojni faktori, uključujući višu rezoluciju kamera, AI funkcionalnosti i daljinsko praćenje, olakšavaju integratorima da ispune sigurnosne i operativne zahtjeve krajnjih korisnika za mobilnim nadzorom u različitim vrstama vozila, uključujući transportna i policijska vozila te dronove.

Povećana potražnja za pohranom

Pad cijena nadzornih kamera rezultirao je njihovom većom prodajom širom svijeta, što je stvorilo veliku potražnju za rješenjima za pohranu podataka. Velika potražnja za pohrambenim uređajima može se pripisati i većem usvajanju IP kamera, koje snimaju videozapise u višim rezolucijama i s većom frekvencijom izmjene kadrova. Neke kamere istovremeno snimaju i zvuk. Zbog svega ovoga predviđa se da će uređaji za pohranu rasti najvišom stopom u narednih pet godina.

IP video nudi veću fleksibilnost

IP kamere su izvrsne u snimanju videa visoke definicije i visoke frekvencije izmjene kadrova. Oni također nude veću fleksibilnost u povezivanju s različitim kamerama i proširenju broja povezanih kamera. IP sigurnosne kamere prenose podatke putem enkripcijskih i autentifikacijskih metoda, kao što su WEP, WPA, WPA2, TKIP i AES. IP kamere se također mogu povezati bežično s mrežnim snimačima, a mogu se i daljinski pratiti s računara i mobilnih uređaja.

Velika potražnja za dronovima u vojnoj i odbrambenoj industriji

Dronovi se lako mogu uvesti u sistem komandovanja, kontrole, komunikacija, kompjutera, obavještajne službe, nadzora i izviđanja u vojsci i sistemu odbrane. Imaju jednostavne operativne i servisne procedure s visokim taktičkim sposobnostima. Višestruko su upotrebljivi i mogu obavljati različite misije, kao što su potraga i spašavanje u planinama, nadzor ilegalnog saobraćaja, podrška kopnenim snagama i obavještajne operacije. Mobilni videonadzor je višenamjenski u vojsci i svemirskim programima, kao što su patroliranje nacionalnim granicama te misije potrage i spašavanja. Osim toga, koristi se za kontrolu ulaska izbjeglica u granična područja, nadgledanje mirovnih sporazuma, zaštitu perimetra oko vojnih baza i ambasada te praćenje ciljeva.

Azijsko-pacifička regija ima najveći potencijal

Očekuje se da će tržište Azijsko-pacifičke regije rasti najvećom složenom stopom rasta u narednih pet godina. Rano usvajanje novih tehnologija, kao što su kamere, bežično povezivanje i integrisana analitika u snimačima, rezultiralo je sve većim korištenjem mobilnog videonadzora u tom dijelu svijeta. Također, vladine inicijative da gradove učini sigurnijim, visoka potrošnja na sigurnosnu opremu, dostupnost jeftinih mobilnih videonadzornih sistema domaćih proizvođača, velika potražnja za IP sistemima u transportu, organima za provedbu zakona te vojnoj i odbrambenoj vertikali pokreću rast kineskog tržišta mobilnog videonadzora.

Prema istraživanju, najznačajniji proizvođači na tržištu mobilnog videonadzora su: Hikvision, Dahua, Axis, Bosch, Hanwha Techwin, Avigilon, Teledyne FLIR, Briefcam, Pelco, Uniview, Agent Video Intelligence, CP Plus, Genetec, Huawei, Seon Design, Pro-Vigil, Strongwatch, Rosco Vision, VIVOTEK, MOBOTIX, Wireless CCTV, Strops Technology, DTI Group i Ivideon.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *