Kontrola pristupa

Rješenja za bežični pristup za sigurnosne izazove u zdravstvu

Ulozi su visoki kada je u pitanju sigurnost u zdravstvenim institucijama. Pacijenti očekuju i zaslužuju privatnost i sigurnost. Ipak, većina objekata u zdravstvu mora zadržati svoju otvorenost, mnogi od njih i danonoćno. Zaštita lijekova i povjerljivih podataka je presudna i svako kršenje sigurnosti podrazumijeva temeljitu istragu. Sve ove potrebe prevazilaze ono što mehanička sigurnost može ponuditi kao rješenje za njih.

Na primjer, bolnice su često veliki i disperzirani objekti. Njihove brave se često moraju integrirati sa sistemima za otkrivanje požara, CCTV-om i ostalim sistemima unutar zgrada. Laboratoriji i apoteke su sigurniji kada se pristupom upravlja s vremenski ograničenim „ključevima“ koji se mogu opozvati. U domovima za njegu, sigurnost mora biti usklađena sa prilagođenošću potrebama korisnika, posebno kada su u pitanju osobe koje imaju ograničenu mogućnost kretanja ili učenja. U toj situaciji kontrola i nadzor u stvarnom vremenu mogu pomoći menadžerima da brzo reagiraju na sve situacije.

Očekujemo previše od jednog starinskog metalnog ključa ako mislim sve ovo postići. Ipak, žičana sigurnosna vrata mogu biti skupa opcija za naknadnu ugradnju. Srećom, postoji rješenje: bežična kontrola pristupa.

Bežična kontrola pristupa je bolja
Bežični uređaji nude najlakšu moguću nadogradnju ili zamjenu za svaki pristupni sistem zasnovan na mehaničkim ili magnetnim bravama. Akreditivi lako zamjenjuju glomazne fizičke ključeve i uključuju pametne RFID kartice, programabilne ključeve ili sigurne mobilne ključeve pohranjene na pametnom telefonu.

Bežične komponente čine isplativim dodavanje funkcije elektronskog upravljanja u više zona unutar zgrade. Uz online sisteme zaključavanja, upravitelji objekata mogu nadgledati i upravljati prostorijama u bilo koje doba dana i noći, uključujući praćenje statusa ormarića s lijekovima ili ormara za servere preko jedinstvenog sučelja administrativnog softvera.

Integracija bežičnih brava za maksimalan obuhvat kontrolom pristupa
Zamjena postojećih brava cilindrima na baterije ili maskama za brave može povezati vrata sa sistemom kontrole pristupa. U jednom nedavnom istraživanju stručnjaka za kontrolu pristupa, 95% ispitanika je ocijenilo da je „integracija sistema s drugim funkcijama upravljanja zgradom i sigurnošću „donekle“ ili „ veoma“ važna*. Kako bi se suočili s ovim izazovom u novoj bolnici u regiji Haute Savoie, tamošnji menadžeri su odabrali Aperio sistem zaključavanja koji je mrežno integriran sa ARD sistemom upravljanja pristupom.

Budući da su brave Aperio bežične, bolnica može uvesti više nivoa sigurnosti i sigurnih vrata bez većih troškova instalacije ili radova, uključujući sigurnosno osjetljive urede i apoteke. Osoblje više ne nosi mnoštvo ključeva sa sobom niti gubi vrijeme u potrazi za njima. Sve pojedinačne dozvole pohranjene su na jednom programabilnom RFID akreditivu. Svi Aperio uređaji na baterije integriraju se izvorno sa centralnim sistemom, tako da se žičanim i bežičnim pristupnim tačkama u centru Hospitalier Métropole Savoie (CHMS) upravlja zajedno, sa evidencijama u stvarnom vremenu, daljinskim otvaranjem vrata i upravljanjem slobodnim vremenskim terminima.

„Moći nositi samo jedan bedž i ne morati nositi teške ključeve bila je glavna pogodnost za nas“, kaže Béatrice Dequidt, izvršna direktorica zdravstva u CHMS-u. „Uveli smo interne procedure upravljanja ljudskim resursima i kreirali bedževe koje se automatski integriraju u operativni softver ARD“, dodaje Alain Gestin, arhitekt IT sistema u CHMS-u. Aperio i ARD osiguravaju i kompatibilnost akreditiva s elektronskom zdravstvenom karticom države Francuske (CPS) radi dodatne pogodnosti za osoblje.

Napredna kontrola u stvarnom vremenu koja se ne mora instalirati
Višestruki sistemi ključeva, različiti prolazi, protivpožarna vrata, staklena vrata, uredi, apoteke, parkirališta, liftovi, stotine radnika i dobavljača kojima su potrebne različite dozvole koje se stalno mijenjaju…to su samo neki od izazova s kojim su se suočavali menadžeri bolnice MAZ u Zaragozi. Zato su oni postali svjesni da im mehanički ključevi više ne mogu pružiti sigurnost za 21. stoljeće koja im je bila potrebna.

Zato je MAZ nadogradio svoje brave prelaskom na SMARTair Wireless Online elektronsku kontrolu pristupa, koja menadžere objekata obavještava o svemu u stvarnom vremenu. Objedinjenim pristupnim sistemom upravlja intuitivni softver instaliran na centralnom serveru kojim se upravlja preko klijentskih servera u različitim odjelima zgrade. Budući da se SMARTair Wireless Online sistem ažurira putem komunikacijskih centara u stvarnom vremenu, menadžeri sigurnosti mogu implementirati sve promjene putem centralnog sistema, bez potrebe za gubljenjem vremena u obilasku bolnice i mijenjanju pojedinačnih prava pristupa za svaka vrata.

Jednostavnost pristupa za zaposlene je znatno unaprijeđena. Osoblje i izvođači radova sa sobom nose samo jednu MIFARE pametnu karticu programiranu sa individualnim dozvolama za pristup. Kartice su personalizirane tako da paralelno funkcioniraju i kao lične iskaznice što znači da 625 uposlenika i približno 100 izvođača radova sa sobom nosi samo jednu karticu. “Postigli smo sve ciljeve instaliranjem ovog sistema“, kaže Miguel Angel Hernández Jerez iz bolnice MAZ.

Pametniji ključevi
Programabilni elektronski sistemi ključeva nude sve prednosti kontrole pristupa u poznatom obliku: oni ponovo osmišljavaju ključ kao alat za 21. stoljeće, čineći ga fleksibilnijim, snažnijim i bolje opremljenim za zadovoljavanje savremenih sigurnosnih potreba. Izgubljeni ključevi i bivši zaposlenici više nisu problem, jer se njihova prava pristupa poništavaju jednim klikom. Poznavanje rada s ključevima je dobrodošlo za grupe korisnika koji nisu eksperti, barem ne u oblasti kontrole pristupa.

Upravljanje fizičkim ključevima može utjecati na kvalitet pružene njege, što su prepoznali i menadžeri apoteka u britanskoj bolnici Queen Elizabeth Birmingham. Stari mehanički sistem otežavao je praćenje osoba koje koriste ključeve. Potrage za osobama traćile su dragocjeno vrijeme. Zato je pronađeno bolje rješenje za praktičan i siguran pristup nadziranim lijekovima: elektromehaničko zaključavanje CLIQ.

CLIQ nudi kontrolu pristupa zasnovanu na sigurnim mehaničkim diskovnim cilindrima u kombinaciji sa šifriranim elektronskim zaključavanjem i identifikacijom. Uz CLIQ, napajanje brave se vrši preko standardne baterije unutar svakog CLIQ ključa, tako da nije potrebno postavljanje kablova. To ga čini idealnim rješenjem za naknadnu ugradnju na vrata, ormariće i mobilna kolica s lijekovima. Svaki zaposlenik sa sobom nosi jedan programabilni CLIQ ključ za otvaranje za to predviđene CLIQ brave. Nijedan CLIQ uređaj se ne može otključati bez odobrenja ključa od strane softvera.

Novi CLIQ sistem u bolnici QE Birmingham omogućava daljinsko upravljanje ključevima. Evidencije za kontrolu brava i katanca dostupne su na zahtjev, tako da glavne sestre mogu odmah vidjeti ko je pristupio konkretnim ormarićima ili kolicima za lijekove. „Programabilna rješenja u vidu ključeva zaista podižu nivo sigurnosti lijekova u bolnicama“, kaže Stephan Schulz, menadžer CLIQ proizvoda u ASSA ABLOY Opening Solutions EMEA. “Medicinske sestre u bolnici QE Birmingham nose svoje ključeve s personaliziranim pravima pristupa, tako da više ne gube vrijeme na praćenje osoba koje nose ključ od svakog ormarića. I pacijenti imaju koristi od ovog“.

„Sve sestre kažu da pacijenti sada puno lakše i brže dobivaju lijekove,” kaže Inderjit Singh, glavni apotekar u bolnici QE Birmingham. „Za nas ključni povrat ulaganja predstavlja kvalitet usluge koju pružamo“.

Jednostavna, efikasna kontrola vrata bez softvera
U svakoj prometnoj medicinskoj ustanovi, bez obzira na to je li mala ili velika, vrata često ostanu otključana. Skupa oprema i lijekovi privlače potencijalne uljeze. No, ako instalirate Code Handle elektronsku bravu s PIN-om, više nikada ne morate brinuti o tome.

Code Handle se postavlja tačno na postojeći cilindar. Jednostavno možete zamijeniti postojeću ručku diskretnom Code Handle ručicom i pričvrstiti je s dva vijka kako biste odmah dodali PIN zaštitu za ambulante, prostorije s lijekovima ili ormare s opremom. Tako dobijate elektronsku sigurnost bez upadljivih vrata na dugme koja narušavaju estetiku enterijera.

U španskoj pokrajini Baskiji Fylab je tražio jednostavno rješenje za svoje ambulante. Zahtjevi su bili jasni: siguran pristup bez ključeva unutar objekta s velikim dnevnim prometom osoblja i posjetitelja. Tražen je uređaj koji se lako nadograđuje, s dizajnom koji odgovara jednom savremenom medicinskom objektu kakav je Fylab.

Code Handle je traženi nivo sigurnosti dodao na troja vrata u ambulantama, i to bez žica ili kablova. „Nisam umjetnik ni majstor, ali uspio sam postaviti ručke u roku od 10 minuta”, kaže osnivač Fylaba, Borja Saldias Retegui. Uređaji Code Handle zaključavaju i drvena i staklena vrata, te čuvaju opremu i lične stvari.

„Code Handle je najjednostavnije rješenje za kontrolu pristupa u malim objektima“, dodaje on.

*: vidi www.ifsecglobal.com/resources/wireless-access-control-report-2021

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *